26-06-2009

Wie is er slim genoeg?

Er zijn zekerheden in het leven; de zon komt 's morgens op en gaat 's avonds onder.
Maar er zijn ook zaken waar je schijnbaar machteloos lijkt tegenover te staan.
De rhinopneumonie lijkt vorige week hier en daar terug de kop hebben opgestoken.
Voor de eigenaars van de paarden die er mee te maken hebben gekregen, zal dat helemaal niet meevallen.
Het is ernstig genoeg, en ook de universiteit van Gent heeft enkele professoren op pad gestuurd om polshoogte te nemen.
Richtlijnen zijn gegeven naar de organisatoren van de wedstrijden, en de ruiters en paardenhouders worden verzocht hier rekening mee te houden.
In theorie lijkt het allemaal makkelijk. Geen deelname aan de wedstrijden zonder dat er gevaccineerd is. Niet met zieke paarden op wedstrijd gaan.
Ik wil het besluit van de deskundigen ter zake niet in twijfel trekken.
Maar wat in de praktijk?
En wie is er slim genoeg om te weten wat er nu moet gebeuren?
Er zijn bij de dierenartsen ook twijfels of het vaccin 100% betrouwbaar is, én wat nog belangrijker kan zijn; er zijn ook risico's.
Rhino is geen griep. Als een paard of mens griep heeft gehad, dan is dat daarna voorbij.
Een paard kan rhino gehad hebben, zonder dat de eigenaar dat zelfs gemerkt heeft (geen last van het zenuwstelsel, maar wel last op de luchtwegen), maar dan blijft dat paard in kwestie wel drager van het virus.
Als je daarna een vaccin tegen rhino toedient op het moment dat een paard zich zwak voelt, dan kan het vaccin het virus terug aanwakkeren.
Ik ben geen specialist, we volgen de instructies van hogerhand, maar let wel op dat je de paarden het vaccin geeft als ze 100% fit zijn.

Wat doen we dit weekend? Wachten.. We weten ook niet waarmee we goed doen, maar we hebben de deelname aan de concours van Massenhoven geannuleerd. Ondertussen blijft Stijn Baert ook ziek, en hij zou zaterdag beslissen of hij zondag in Moorsele kan aantreden.
Het is wel mooi om te zien dat de andere ruiters op stal het werk netjes verdeeld hebben, en dat de paarden van Stijn er toch klaar voor kunnen zijn op zondag.
Voor iedereen die een wedstrijd aan zijn neus ziet voorbijgaan door bepaalde omstandigheden, een verloren wedstrijd is geen verloren jaar.

Af en toe moet je gewoon kunnen vertrouwen en rustig blijven. Als je nu merkt vlak voor een belangrijke wedstrijd dat je paard zich niet goed voelt, dan moet je ook de beslissing durven nemen om thuis te blijven.

De paarden van Patrik voelen zich in Canteleu ondertussen opperbest. Biba heeft het gisteren heel erg goed gedaan, maar kreeg 1 foutje in een snelle tijd. Vakilly deed het foutloos in de opwarmingsrubriek bij de 7-jarigen en nestelde zich bij de ex-aequo winnaars.
Vandaag komen Withney en Alvaceno ook in actie.
http://www.lrv.be