22-07-2009

Er op of er onder; op weg naar Hickstead.

Een gewaagde selectie voor Hickstead? We gaan er toch voor gaan! Samen met Pieter Devos, Kim Thiry en Frederik Cattebeke worden vrijdagnamiddag de kleuren van ons land verdedigd.
Voor Pieter Devos en Utopia wordt het de eerste deelname in een landenwedstrijd, maar Pieter is een straffe jockey, die voor goede resultaten kan zorgen. Voor Kim Thiry is het de eerste keer op dit niveau, eerder heeft hij al goede prestaties gedaan op landenprijzen van driesterrenwedstrijden. Hij heeft zijn Lancester (v. Dark D'Amour) wel heel goed aan het springen, dat hebben we toch nog mogen zien in Bonheiden, waar ze de 1.50m proef wonnen.
Frederik Cattebeke heeft dit jaar ook al constant gesprongen met Queros de Bioagrico, en dat ze Patrik met Withney in het team zitten, daar zijn we natuurlijk tevreden mee en kunnen we graag achter staan. We staan volledig achter het team van Hickstead.
Maar.. Het is wel zo dat wij nu naar Hickstead mogen, omdat de andere ruiters niet echt gretig zijn om er naar toe te gaan.
En toch... Alle punten beginnen te tellen, want België hangt met de 8e plaats te dicht bij de degradatiezone.
Het zou voor de Belgische jumpingsport een ramp zijn om te moeten zakken, en volgend jaar bvb geen team naar Aken mogen sturen.
Er moet dan wel gewerkt worden. En misschien nog harder gewerkt worden rond de ruiters die bekwaam zijn om dergelijke wedstrijden te springen.
Bepaalde wedstrijden grondig evalueren, bijsturen waar nodig, lessen geven, plannen, praten..
Nu kan het goed zijn, dat bij één slechte prestatie in Hickstead je in de vergeethoek geraakt, en daar een tijdje niet meer zal uitgeraken.
Of het kan zijn dat het "normaal" is, maar dat je toch bedankt wordt voor de moeite voor de volgende wedstrijden, waar de andere ruiters met grote namen wél graag naar toe gaan. Wat leren we hier uit? Kalm blijven, en alvast genieten van deze ene keer, in Hickstead.
En nog meer dat we zouden kijken naar ons eigen belang om selecties voor volgende wedstrijden af te dwingen, kijken we liever naar het algemeen belang voor de sport.
Wel wat ruiters houden zich bezig met de selecties voor het komende Europese kampioenschap voor de seniors in Windsor.
Wij durven hardop zeggen, dat we het behoud van België in de Super League wedstrijden prioritair vinden.
We hopen dat we hieraan een positieve bijdrage zouden leveren. Mocht het niet lukken nu vrijdag, het was zeker met de beste bedoelingen geprobeerd!
Withney voelt zich goed, en we vertrekken met veel vertrouwen.

In ieder geval wordt het nu wel ernstig. Er hangt voor ons teveel van af, en toch mogen we ons daar ook niet aan teveel van aantrekken, want dan lukt het zeker niet.
We hebben in Aken gezien dat ons vake in momenten dat de Belgische ploeg het moeilijk heeft, het helemaal niet meer ziet zitten. Dat hebben we vorig jaar in Dublin ook "moeten" ondervinden, en toen had hij echt spijt dat hij zoveel moeite had gekomen om naar ginder te komen. Hij was toen zaterdagochtend na de Nations Cup naar huis gegaan, en 's zondags was Patrik 2e in de Grote Prijs.
We zijn redelijk bijgelovig, en misschien brengt hij wel meer geluk als hij er niet bij is.
Normaal ging hij de zeilboot nemen om ginds te gaan kijken. Hij heeft toch een beetje bang om lang van huis te zijn, omdat er ook altijd veel werk voor hem is, dat je moeilijk aan anderen kan overlaten. We voelden al aan dat hij terug spijt zou krijgen, mocht hij gegaan zijn als de resultaten niet goed zouden zijn. En je kan momenteel niet garanderen dat het goed is, dus we zien de bui al zo'n beetje hangen. We willen kost wat kost hem toch ook wat gelukkig zien. Hoe hoger je de lat legt, hoe moeilijker dat wordt. Zonder zijn hulp zouden we het nooit tot in Hickstead gebracht hebben, en we appreciëren dat enorm, maar we moesten wel iets bedenken om hem nog wat langer gelukkig te houden. Er zijn nog wedstrijden na Hickstead..

We hebben dan ook een alternatief programma thuis bedacht, waar hij zich ook mee kan amuseren, en een perfecte mix van werk/ontspanning kan zijn.
Dit weekend is er het Z-festival op het domein van Zangersheide veulenprijskamp, waar zaterdag de merrieveulens Veneta FL DH Z(Va-Vite x Coronado), Vicente DH Z(Va-Vite x Landor S) en Valkyria DH Z zich tonen.
Op zondag mag Stijn Baert opnieuw naar Zangersheide met Cashmira DH Z, Channel DH Z, Cadjanine Z en Va-Vite voor springrubrieken van de 6-, en 7-jarige paarden.

Op die manier voelt Patrik in Hickstead enkel de druk van de bondscoach, en kan hij zich volledig concentreren op de wedstrijden. Vooral de Nations Cup op vrijdag en de Grote Prijs op zondag worden belangrijke wedstrijden voor Withney. Verder neemt Patrik de vrij jonge hengsten Cyber van Vrijhern en Catalano mee, voor de nevenproeven. Ze zullen hun best mogen doen!
Vanochtend om 4 uur, zijn ze richting Hickstead vertrokken en we wensen het team bijzonder veel geluk!
http://www.hickstead.co.uk