13-08-2009

En dan moeten we braaf en stil zijn..

Frusterend, dat is het soms. Selecties maken is moeilijk, en dan moet je noodgedwongen bepaalde ruiters teleurstellen, maar het kan toch allemaal net iets anders.. We hadden ons sowieso geen illusies gemaakt.

Gisterenavond is de selectie voor het Europees Kampioenschap in Windsor van 27 tot 30 augustus bekend gemaakt. Stuk voor stuk goede ruiters, bekwaam, en hopelijk voelen ze aan dat hun paarden in vorm zijn, ook al hebben we bepaalde bedenkingen.
Dat Philippe Lejeune en Jos Lansink in de selectie van het Belgisch team voor het Europees kampioenschap zitten is alleszins terecht.
We vinden wel dat er een "gemiste kans" is. Het had ons insziens voor de resterende 2 team-plaatsen interessant geweest om die te kunnen selecteren op het Belgisch Kampioenschap. Natuurlijk valt dat volgende week daarvoor dan veel te laat..
De agenda had zeker en vast iets beter kunnen opgesteld worden. Bvb dit weekend in Kapellen, volgende week Gesves, dan waren er nog 2 weken voor het Europees Kampioenschap. Gevolg dat het EK een week na het BK valt, is ook dat niet alle toppers aan de start komen in Kapellen. Ook kiezen er sommige ruiters voor de Global Champions Tour in Valkenswaard dan wel voor het Belgisch Kampioenschap. Dat mogen we dan lezen in de meest recente Haverklap. Nu er bepaalde ruiters "vrijgesteld" zijn van deelname aan het BK, kunnen er ook geen vergelijkingen gemaakt worden, en vallen misschien de betere ruiters op het BK ook uit de boot voor de selecties van de wereldbekerwedstrijden. Dat kan ook een gevolg zijn van het opstellen van deze ongelukkige kalender.
Maar we moeten braaf zijn, en stil zijn, en ons best doen.
En toch wil ik wel zeggen dat ik wel teleurgesteld ben.
We horen niets, weten niets, en slechts 1 selectie voor een super league wedstrijd, waar nota bene bijna niemand naar toe wilde. We mogen niet de indruk krijgen om te "depaneren", er mag een serieus beleid zijn, met evaluaties, besprekingen,..
En moeten we dan dankjewel zeggen dat we die ene keer in Hickstead er bij waren? Dat hebben we wel gedaan, want we waren dan ook blij dat we iets konden doen.
Gelukkig dat we nog geweest zijn, die 3,5 punten die we in Hickstead mee hebben binnengehaald met de 5e plaats, blijken nu méér dan broodnodig. Misschien is het nog niet genoeg, en hangt de degradatie nog boven het hoofd van de Belgische jumpingsport, maar er blijft hoop.

Uit respect voor de organisatie van Jumping Kapellen, voor eigenaars, supporters en de sport, willen we volgende week op het Belgisch Kampioenschap absoluut ons best doen. We zullen strijdvaardig aan de start komen, en er een mooi kampioenschap van proberen te maken.

Deze week hebben we in Gesves ook nog uitzicht op de finale bij de 5-jarige paarden. Daar lieten Uriano en Etoile van 't Oudsbos een foutloze omloop noteren. Deze 2 hengsten hebben héél wat vermogen, en beloven voor de toekomst. Maar laat ons eerst zorgen dat er een mooie toekomst is voor de Belgische jumpingsport. Met zwijgen alleen gaan we er niet komen.