31-07-2011

Het Belgisch team 5e in Hickstead, een terugblik.

We moeten het zeggen, de ontgoocheling bij onszelf was heel erg groot. De eerste omloop van de landenprijs was het Belgisch team minder goed van start gegaan. Met 8 strafpunten voor zowel Jos Lansink en Valentina, 8 strafpunten voor Dirk Demeersman en Bufero, en eveneens die 8 strafpunten voor Patrik en Cadjanine, leken de Belgen uitgeteld. De ommekeer kwam er door een bijna perfecte omloop van Olivier Phillipaerts met Cabrio Z. Aan de vooravond van zijn 18e verjaardag, was hij de jongste ruiter op Super League niveau ooit. Hij raakte de laatste plank bijna niet, maar die zucht bleek toch genoeg om de balk uit de lepels te gooien, 4 strafpunten. In de 2e omloop begonnen alle landen heel wat fouten te maken, en bleven Jos Lansink en Dirk Demeersman knap foutloos. De belgen kregen terug moed, want van de 6e plaats na de 2e omloop, konden we nu een goede zaak doen. Als op dat moment ofwel Patrik, ofwel Olivier een foutloze omloop zouden doen, kon Belgie mee in de barrage voor de 1e, 2e, 3e of 4e plaats. Als, als, als..
In de paddock is het voor Patrik mentaal fout gegaan. De eerste omloop sprong ze goed, en kwamen er 2 fouten aan het einde van het parcours, omdat ze dan te sterk wordt. De sporen werden aangepast, in de hoop ze rustiger te kunnen houden.
In de paddock verliep alles OK, tot ze een fout kreeg op haar laatste oxer. Patrik kwam daarna naar een hoge rechte, en Cadjanine stopte in de paddock. Iets wat ze normaal nooit doet. Op dat moment moet het in Patrik zijn hoofd gaan spelen zijn, ze mag niet stoppen. En ergens heeft hij wel gelijk. Met teveel druk binnen gekomen, meteen een fout op de plankenrechte hindernis 3. Daarna over de brede oxer nr 4, en toen verloor Patrik zijn stijgbeugel en bijna zijn hele evenwicht. Toch alles bij elkaar gezocht, richting water, dubbelsprong en oxer daarna. In die lijn viel nog 1 fout. De schade moest beperkt worden, maar de nodige nulrit zat er op dat moment niet meer in. Op de laatste en voorlaatste hindernis ging het tot overmaat van ramp ook nog mis.
Alle druk kwam daarna op de schouders van de jonge Olivier, die enorm goed met deze druk om kan. We mogen terecht fier zijn op zo n ruiters, dat is klasse. Hij heeft het heel knap gedaan, maar hij kreeg ook 8 punten, en kwamen we op een totaal van 28 punten. Hierdoor werden we ook niet ex aequo 4e met de Britten (24 punten), en misten we de barrage voor de 1e plaats, die gereden werd met Amerika, Frankrijk en Duitsland.

Achteraf zit je automatisch in zak en as. Je wil het zo goed doen, vooral voor dat team, en eigenlijk is dat vrijdag niet gelukt. De oorzaak zoeken, proberen er aan te werken. Er moet meer rust komen, om zo'n parcoursen makkelijk te kunnen doen. Ons plan na Falsterbo was om terug meer 2- en 3-sterrenconcoursen te rijden, en daar rustig aan die problemen te werken. Een basis vormen, een combinatie vormen. Van uitstel, komt geen afstel.
Volgende week hebben we Withney ook terug, en kunnen we ook haar rustig terug opbouwen.
Deze sport is niet simpel, daar zijn we weeral bewust van geworden. Maar dat het te zwaar voor onze paarden zou zijn, dat is het ook niet. Het zit er in, maar het komt er nog niet uit. Kalm blijven, en nu dan toch die stap terug, om er achteraf hopelijk weer 2 vooruit te kunnen.