28-11-2011

Jeroen De Winter, 4 overwinningen op eigen terrein... Winst in Z met Coco Chanel.

Op zondag waren we op 2 terreinen actief. De belangrijkste wedstrijd was de M-indoor van de pony's, eerste selectie-wedstrijd op provinciaal niveau.
Onze neef Jeroen De Winter reed bij ons in de rijhal zijn eerste officiële gewestelijke indoor. Dat hij in vorm zit, bleek meteen met winst in de voormiddag in de klasse licht (Gretel), midden (Mozart) én zwaar (Daskia). In de namiddagrubrieken was er daar bovenop nog eens winst in de klasse zwaar met onze merrie Coco Chanel (Clearway).
Knap werk van Jeroen. Hij is beloond voor zijn inzet.

Maar dan terug richting de Moervelden, waar de andere nichtjes/neefjes en broer van Jeroen ook op medaille-jacht gingen. In de voormiddagen zijn het stijlwedstrijden, waar er enkele medailles waren voor Jorgen De Winter, Thibeau Spits, Mieke en Julie Ceuterick. De winnaar in de stijl (hoogste reeks D midden) was Laurens Matthyssen met de jonge hengst Kasper (Wuustwezel). In de reeks C midden was Evelien Kenis de meest stijlvolle, in B licht werd Louis Wauters van Merksplas de winnaar.

De stijlwedstrijden zijn ideaal als opwarming voor de wedstrijden van de namiddag. Dan is de tijd in de barrages bepalend om de winnaar aan te duiden.
In B licht waren er medailles voor onze nichtjes Mieke en Julie Ceuterick en onze zoon Thibeau Spits. Op de 2e plaats stond nationaal kampioen Max Sebrechts met Billie. Max is vorige week 10 geworden, een snelle man, maar nu werd zijn tijd toch op een verrassende manier verbeterd. Het was Stef Rigouts uit Brecht met Habibi van de Delthoeve met de snelste chrono. Er komen nieuwe combinaties aan, die de routiniers het vuur aan de schenen leggen..

Dat was ook zo in de reeks C midden. Regerend nationaal indoorkampioene Tatjana Embrechts met Spirit deden het dubbel foutloos en snel. Nouri Van Rompaey (LRV Heist op den Berg) mag de vruchten gaan plukken van haar inzet. Na 4 jaar opleiding van haar pony Cadiche, zit ze nu pas in de hoogste reeks C midden. Haar pony ziet er niet alleen uit als Milton, hij springt ook nog eens fenomenaal. In haar tweede wedstrijd op dit niveau mocht zij meteen de beker in ontvangst nemen, een combinatie om in de gaten te houden.

De reeks D midden was de felst bevochten wedstrijd. Niemand die zo'n scenario zou kunnen bedenken. Van de 54 starters maar liefst 24 naar de barrage. Het parcours stond zeker niet te eenvoudig, maar de ruiters halen best wel een hoog niveau. Dan kan je verwachten dat er in de barrage hard moet gereden worden voor een prijs en selectiepunten.
We waren best fier dat zowel onze zoon Marnick Spits (Sunny) en neef Jorgen De Winter (Bolero) in deze barrage zaten. Ze hadden de barrage goed bestudeerd, en ze gingen risico's nemen in korte wendingen. Bij Jorgen en Bolero was er even onzekerheid, en dat werd spijtig genoeg afgestraft. Bij Marnick en Sunny lukte het allemaal wel volgens plan. Hun tijd zou uiteindelijk goed worden voor de 4e plaats, niet slecht voor de eerste keer op dit niveau. Als er nog 2 kleppers van formaat binnen moesten, stond Pieter Van Den Bergh op 1, Rik Heylen op de 2e plaats. Het waren Laurens Matthyssen (Winnetou de Semilly) en Rik Sebrechts (Kaatje) die nog voor een thriller zouden zorgen. De bronzen medaille van het Belgisch Kampioenschap is gekend voor zijn ervaring. Winnetou kwam wel uit een rustperiode, maar Laurens deed het prima en verbeterde de tijd. Het kon nog sneller, dat wist het publiek, en dat wist ook Rik Sebrechts. Hij deed een perfecte barrage, maar in de laatste lijn liep het mis. Iets te fel aangemoedigd door het publiek, was er een foute sprong over de laatste hindernis en een zware val van ruiter en paard. Caatje stond gelukkig direct terug recht. Bij Rik was dat niet het geval. Iedereen was toch wel erg aangedaan. Als de grootste paniek weg was, keken we toevallig naar de klok. Rik was gevallen op de eindmeet, en hij had idd de tijd wel verbeterd met 1,5 seconde. Op dat moment een heel magere troost. Niemand dacht nog aan de competitie, maar de ouders van Rik stonden er toch op dat er een prijsuitreiking was. Die is dan weliswaar te voet gehouden. Achteraf kwam er gelukkig het goede nieuws dat Rik er met een hersenschudding en een karaktervolle schram in zijn gezicht van af komt. Dan is er zeker opluchting!
Wie de ruiters van de provincie Antwerpen in actie willen zien. Die houden maar hun agenda vrij voor het provinciaal kampioenschap. Het is de club van Kontich die gastheer zal zijn. Op zondag 26 februari zijn het de pony's, een week eerder (19/2) wordt het provinciaal kampioenschap van de paarden verreden in Kontich. Spanning en ambiance zijn dan altijd verzekerd..
In bijlage zijn de resultaten te vinden van de eerste M-indoor.