01-01-2014

Stal Ceulemans wenst iedereen een gelukkig 2014 ! Nog even terugblikken op Mechelen!

Met Patrik die dikwijls 's avonds laat nog de piste inmocht, en onze eigen kinderen die op Jumping Mechelen al om 8u mochten aantreden, is er weinig tijd om veel te schrijven over de sport.
Maar dat er sport geweest is, dat is wel duidelijk!

We hoopten op een verrassing van Withney, en wat heeft ze ons dit jaar in Mechelen opnieuw aangenaam verrast!
Op 28 december was er de proef KBC Bank en Verzekeringen; een proef die geldt voor de FEI ranking.
Hoe de parcoursbouwer het voor elkaar krijgt, maar elk jaar stoten daar heel wat combinaties door naar de barrage, en telkens is het een barrage met snelle ritten, voor het publiek steeds een geslaagde proef.

 Withney plaatste zich voor deze barrage, met 16 collega's.  Toen we de rit zagen van Dayro Arroyave met Eldorado van het Vijverbos, dachten we dat de winnaar gekend was.
Toen kwam onze kameraad Joe Clee binnen, en die wist die tijd nog te verbeteren!     Joe Clee heeft een topconcours gehad, en het doet ons plezier dat hij op het einde van de concours is uitgeroepen tot de beste ruiter van de concours.
Zijn "schoonbroer" Daniel Deusser heeft er ook een fantastische week opzitten, want ook in die proef zette hij een verschroeiend tempo neer met Mouse.     Patrik kwam binnen met Withney, en we dachten nooit dat hij in de buurt van die tijden zou kunnen komen.  Maar dat was buiten de inzet van Withney gerekend, want hoe deed ze toch weer haar best!
Haar tijd was op dat moment goed voor de 2e plaats, en enkel Nicola Philippaerts en Quenzo de la Roque lieten haar nog een plaatsje zakken, naar een fantastische 3e plaats.

Na die proef kwamen ze ons vertellen dat we hierdoor eerste reserve werden voor de Wereldbeker.    Je hoopt nooit op tegenslagen van collega-ruiters, maar we moesten het toch in ons achterhoofd houden.
Als we op dat moment hadden geweten dat deelname in de WB zeker was, had Withney geen Grote Prijs gesprongen, dan kan je alles anders inplannen.
In ieder geval bleven we bij een ander plan, en dat is met onze merrie Comptesse van de Withoeve te starten in de 6-baren-competitie.    Comptesse heeft zoveel kracht, en in die 3e ronde een pechfout.  De balk heeft nog getwijfeld, maar viel dan toch op de grond, verdorie toch.  Over deze proef en over de winnaar zal nog veel nagesproken en geschreven worden.  Carlos Mottas Ribas sprong met Pelvin als enige over de rechte van 2.05m.  Zijn enthousiasme achteraf, met zijn tock in de lucht, en de vreugde-sprongen over de hindernissen 1 en 2, werkten aanstekelijk bij het publiek.  Nochtans was dit niet volgens de regels van het spel, en werd hij van plaats 1 naar plaats 4 verwezen..    Het is wel showjumping, en het was toch onvergetelijk.  Uiteraard hebben de ruiters ook een voorbeeldfunctie, en heeft de jury daar dan ook wel ergens een punt.

In ieder geval hadden we ook nog zelf ons plan uit te werken, hoe gingen we het aanpakken met Withney..

We gingen er van uit dat we niet zouden opgevist worden als reserve voor de Wereldbeker, en dus dan wel gestart in de Grote Prijs Topsport Vlaanderen op 29 december.  Weer zagen we een schitterende Withney, en Patrik die het bijzonder goed voor elkaar had.  Ze kregen 1 fout in de omloop, en even gevloek bij Patrik. Want wat hij ook graag deze barrage gereden.
De Grote Prijs topsport Vlaanderen met een topnaam als winnaar, het deed ons plezier om Jos Lansink zo snel door die barrage te zien gaan.  Trouwens fantastisch met een heel Belgisch podium, want Gregory Wathelet met Conrad op de 2e plaats, net voor Gudrun Patteet met Ferly de Muze.

's Ochtends was onze zoon Marnick Spits mooi 4e geworden met zijn Bijou in de prijs De Manshoeve, children 1m.  Op de laatste dag van Jumping Mechelen zou het voor onze zoon Thibeau Spits een drukke dag worden.


Maandagmiddag om 12u zou Patrik weten of hij al dan niet in de Wereldbeker kon starten. Als niet, kon hij onmiddellijk opzadelen voor de proef "the last chance", prijs Carlsberg.   Er was nog even twijfel, maar dan toch niet.     Withney was meteen klaar, en ook haar laatste start in Mechelen was er weer eentje dat smaakt naar meer.

Ze plaatste zich voor de barrage, een barrage die we moesten volgen op het scherm aan de B piste, want exact op hetzelfde tijdstip kwam onze Thibeau binnen met onze hengst Kadans van de Groenheuvel, in de proef van de Bestgaande rijpony.  
Thibeau deed het overigens schitterend! Hij moest een proef afleggen, waar de pony beoordeeld werd, maar waar de snelheid niet belangrijk was.

Op het scherm konden we Patrik en Withney volgen, die duidelijk wel voor de tijd gingen.   We zijn super fier op Withney, alles leek te lukken, en dan die pechfout op de voorlaatste hindernis!
Een topchrono, die goed had geweest voor de overwinning, maar toch wel tevreden met de 7e plaats in de prijs Carlsberg, voor Patrik en Withney.

Bij de beoordeling van de pony's in de bestgaande rijpony, doen ze het op een speciale manier.   De bedoeling is dat de pony's blijven rondstappen in de paddock, en dat dan de prijswinnaars worden binnen geroepen.  Eens binnen in de ring, wordt dan daar pas bekend gemaakt wie de winnaars zijn, en hoe de verdere ereplaatsen verdeeld werden.
Thibeau had het niet goed begrepen, en was per ongeluk zelf al gaan afzadelen.   In allerijl toch terug opgezadeld, want we hadden zelf wel een goed gevoel aan de rit, dus we hoopten wel dat Kadans in de prijzen zou vallen.

We waren net terug op tijd in de paddock, of hij mocht meteen de piste in.   Het was toch wel bijzonder leuk dat Kadans werd uitgeroepen als de winnaar in de reeks oudere pony's, grote maat.   Super van Kadans en Thibeau!  Eerder op de dag werd hij ook al 3e met Spirit in de stijl, klasse C licht.      Met dank aan Caro-Belle de Hornois, dat we Spirit even mochten terug halen, voor deze proef.  Thibeau haalde zijn selectie voor deze wedstrijd op het nationaal tornooi in Herenthout, en kort daarna is Spirit vertrokken naar de stal van Caro Belle de Hornois.
Het scenario was enigszins anders bij Kadans, want daar was het zijn vroegere amazone Phaedra Polfliet die de selectie voor deze wedstrijd wist te behalen, en die kans heeft Thibeau dan ook graag genomen.    We willen Dries Ceuppens zeker ook proficiat wensen met zijn fokprodukt Kadans van de Groenheuvel.

Op dat moment zat de concours er op voor Patrik, en kon hij toch even komen helpen bij Thibeau.  
Hij moest ook meteen de piste in met Happy C in de reeks C midden.   Een speciaal moment, want ook leuk dat Elke de Pelsmaeker, waar Happy zoveel successen mee heeft geboekt, mee kwam supporteren.

Thibeau en Happy C deden het heel goed in deze reeks.   De barrage was snel, zonder veel onnodige risico's te nemen.   Happy C heeft topkwaliteit.  Patrik zei achteraf ook dat hij voor zichzelf maar al te graag een Happy C zou hebben, maar dan liefst 30cm groter...      De prestatie van Thibeau en Happy waren goed voor de 2e plaats.  Winst bleef in de provincie Antwerpen met Lisse Bosch.

In de reeks D midden kregen Thibeau en Corne's Juliette een foute afstand, en kon de fout niet vermeden worden.  Toch deed Corne's Juliette ook weer super goede dingen, we kijken uit naar 2014!
Winst in de reeks  D midden was eveneens voor de provincie Antwerpen met Amber van den Brande.

De belangrijkste proef van de hele week Jumping Mechelen, is ongetwijfeld de Wereldbeker.  Zijn nationaliteit zou het niet verklappen, maar het is sowieso een thuisrijder die met de hoogste eer aan de haal gaat.    Een pracht prestatie van Daniel Deusser met Cornet d'Amour met de overwinning in de Wereldbeker.    Ook op de derde plaats zien we een amazone die ergens een thuisvoordeel heeft.  Ze komt wel van Spanje, maar woont in Meise.
Heel veel respect voor Pilar Cordon met Nuage Bleu.    Samen met Gilbert De Roock en Pilar Cordon hebben we de merrie Happiness (Quadrillo x Burggraaf) in eigendom.   Voorlopig heeft Patrik nog steeds Happiness onder het zadel,  maar wat we nu vooral willen.

Iedereen veel "Happiness", geluk, liefde, warmte, sportieve successen, goede gezondheid wensen voor het jaar 2014!