05-10-2009

Jessica Kuerten demonstreert in Memorial Vangeenberghe.

Het moet gezegd zijn, de pluim gaat absoluut naar de familie Vangeenberghe. Op zondagnamiddag zakte het publiek massaal af naar het Zilveren Spoor. Vlak voor aanvang van de Grote Prijs las Ludo Philippaerts een persoonlijke brief voor, uit respect voor Jacques en Jean-Claude Vangeenberghe. Het was vorig jaar nog Jean-Claude die de krijtlijnen uittekende om dit weekend te wereldtop naar Moorsele te halen. De wereldtop was er zeker, alleen was Jean-Claude zelf jammer genoeg de grote afwezige. “The show must go on”, zo zouden Jacques en Jean-Claude het zelf gewild hebben, en ook de Grote Prijs, dat was een spectakel.
Heel wat grote namen kwalificeerden zich voor de barrage. Philippe Lejeune en Vigo moesten vroeg aantreden in de barrage, en het ging allemaal zo super, ze zouden er 3e mee worden. Er was niets opgewassen tegen het machtvertoon van Jessica Kuerten, zo perfect, zo enig mooi om te zien. Ja, daar kan iedereen nog iets van leren. Patrik had zelf een fantastisch weekend gehad. Onze 4 paarden hadden zich ongelooflijk ingespannen, maar in de Grote Prijs hebben we het weekend niet mooi kunnen afsluiten. Nochtans ging het allemaal super voor Withney in de basisomloop, en bleven ze mooi foutloos. In de barrage kwam Patrik echt snel uit de startblokken, en in de wending na hindernis 2 verliest hij een stijgbeugel. Net toen hij de dubbelsprong in moest.. Weg evenwicht, weg vertrouwen. Precies een rampscenario. Er vielen heel wat balken allemaal op een rij. Toen Patrik eindelijk die beugel terug had, en Withney even terug bij zich nam, waren de laatste hindernissen terug normaal. Het kalf was toen al wel lang verdronken.. Ik vroeg Patrik achteraf dat er ook nog wel zoiets bestaat als opgeven als het niet gaat. In een barrage opgeven, dat stond niet zo direct in zijn woordenboek. En hij wist dat Withney het kon, daar twijfelde hij geen moment aan, alleen had dit niet mogen gebeuren.. Even zwaar ontgoocheld, en daarna toch strijdvaardig. Gewoon thuis wat meer oefenen op rijden zonder beugels.. Dat kan ook een oplossing zijn! Die strijdlust heeft Patrik ook met de andere paarden gehad dit weekend. Het resulteerde zaterdagavond bijna in een heel mooie klassering met Wrangler, maar die kreeg op de laatste hindernis van de barrage in de kleine Grote Prijs één fout. Als deze rit deze week on-line komt, moet je dat zeker eens bekijken. Ook Butterfly liet op zondagochtend in de 1.40m proef haar klasse zien, met eveneens 1 springfout in een super korte tijd.
Het was fijn om er bij te zijn in Moorsele. De volgende internationale wedstrijd zou St-Lô zijn (weekend van 16-19 oktober), en daarna misschien wel eens echt grenzen verleggen, om naar Tripoli te gaan.. Eerst eens zoeken op de landkaart waar dat kan liggen, en dat rustig voorbereiden..

Bron foto: Pol Verrue