18-02-2010

Met de auto naar huis ?

Vandaag waren de kwalificaties voor de Grote Prijs van het Panhof, nu zondag. Bijna iedereen mag zondag opnieuw aantreden, met 2 paarden. Vandaag een nationale 1.35m wedstrijd, zondag zal het mooi 1.40 staan, maar de inzet is groot. Toch voor een doorsnee man. Want wie rijdt er niet graag voor een auto? Het spreekt tot de verbeelding.
De winnaar van de GP aanstaande zondag, mag voor een jaar met een nieuwe auto rijden. Welk merk het is, dat is me nog niet echt duidelijk. Maar dat er weddenschappen zijn afgesloten, dat werd al gauw duidelijk. Het ging hoofdzakelijk of de auto in Limburg bleef, of dan wel naar Antwerpen zou vertrekken. De Limburgers denken dat ze alle kansen voor zich hebben, en vermoeden dat er niet teveel diesel in moet, omdat de auto gewoon in Limburg blijft. De uitslag van vandaag doet vermoeden dat ze wel eens gelijk kunnen hebben, met een Jeroen Appelen en Guido Hornesch op 2e en 3e plaats. Maar Antwerpen moest niet onder doen, integendeel! Met Wilm Vermeir op de eerste plaats, en Patrik met Wrangler op de 4e plaats, zou er misschien toch iets meer diesel mogen voorzien worden.. En anders wordt er wel onderweg getankt! In ieder geval trekken we zondag met 4 paarden richting Peer. Patrik kan kiezen uit Biba, Butterfly en Wrangler. Ook Biba en Butterfly deden het voortreffelijk, en kregen elk één pechfout. Ivan Dalton zal er zondag ook bij zijn, want ook Larenza en Centro sprong zich naar de finale.
Spijtig dat we niet tegelijkertijd op de provinciale indoor in Lille kunnen zijn, want dat is ook altijd een fijne bijeenkomst. We hebben in onze LRV-carrière veel fijne momenten gekend, maar op de internationale wedstrijden hebben we ook al het één en ander meegemaakt. En daar moesten we vandaag even bij stil staan. Er komt binnenkort een interview in de Equi Time over Wrangler, en ik dacht de nieuwe Equi Time vast te hebben. Maar in de vorige stond de bespreking over de hengstenkeuring, en de nieuwe elite-hengsten. Eén van die elitehengsten is Action Breaker. Vandaag speelt Anderlecht tegen het Spaanse Bilbao, en er is de bommelding in het Antwerpse gerechtsgebouw. En deze zaken doen ons terug denken aan een voorval van 3 jaar terug. We waren op concours in San Sebastian, de tweeling Catherine en Lauranne waren er bij. We hadden Sherlock en Cento Lano op deze driesterrenconcours. Er waren best wat grote namen, want ook Piet Raeymaekers senior had de trip naar Spanje gemaakt, en Sergio Alvarez Moja reed voor eigen publiek. En dat deed hij graag met Action Breaker, de Heartbreaker-zoon, die onlangs het statuut van “elite-hengst” kreeg.
Op de 2e dag van de concours in de voormiddag, was er plots een overmacht aan politie-agenten. Iedereen moest onmiddellijk de jumpingterreinen verlaten; bomalarm. Niemand mocht een paard meenemen, niemand mocht nog gerief uit de vrachtwagen halen. Op dat moment sliepen Catherine en Lauranne in de vrachtwagen, en het heeft ons bloed, zweet en vooral tranen gekost om ze te mogen pakken en ze mee te nemen naar veiligere plaatsen. In ons beste Spaans onze uitleg gedaan, met de hulp van Piet Raeymaekers. We hoorden dat normaal gezien de bom zou ontploffen om 14uur. We gingen met de hele bende de stad in, en daar moesten we wachten op nieuws. Iedereen had braaf de bevelen opgevolgd van de politie, maar één man zagen we toch rondstappen met zijn hengst in de binnenstad. Sergio Alvarez Moja stapte daar met Action Breaker. Wij mochten op dat moment bellen naar de eigenaars van de paarden, zeker geen leuk nieuws.. Rond kwart voor 2 kwamen de politiediensten ons verwittigen dat alles doorzocht was, en dat er geen bom was gevonden. We mochten naar het jumpingterrein. Op aanraden van Piet Raeymaekers hebben we toch maar gewacht tot 5 over 2.. Stel je voor dat ze toch zou ontploft hebben om 2 uur..
We kunnen er nu wel eens mee lachen, maar het is toch vreemd als je er zelf mee geconfronteerd wordt. Nu zondag geen bomalarm, maar enkel sportieve strijd. Voor ons op 3 fronten; Patrik en Ivan in Peer, de kindjes Ceulemans met de pony’s in Kontich, en Stijn Baert trekt naar de provinciale indoor in Lille.
Eerst zal Patrik wel moeten genezen.. Door een val van een pony op maandagavond(hij wou zijn zonen helpen), heeft hij een zware ontsteking in de arm opgedaan. Op donderdag heeft hij nog wel kunnen rijden, maar vrijdagochtend is op doktersadvies volstrekte rust voorgeschreven. Hoe lang die rust zal duren? Op zaterdagochtend zal daar duidelijkheid over zijn.
http://www.panhof.be