26-02-2010

Resultaten en feiten; hengstencompetitie CSN Gent; een terugblik.

Er zijn zekerheden in het leven, de zon komt op en ze gaat ook onder.
In de paardensport wordt het allemaal heel wat minder zeker. De vorm van de dag, zowel van ruiter als van paard.
Het is vaak geven en nemen, nadenken, bijsturen,..
Paarden opleiden is toch niet zo simpel.
Sommige paarden zijn eerder complexloos, zoals we bij ons op stal bvb. Cyber en Va-Vite kunnen opnoemen. Cyber deed het met 2 tijdfouten goed in de 1.35m proef, met Va-Vite kreeg Patrik een slechte afstand op de dubbel, maar ook een fijn gevoel met hem. Butterfly reed zichzelf weer in de prijzen in de 1.30m proef, en ook Biba deed meer dan haar best in de 1.35m proef.
Maar dan komen we bij de jonge hengsten, en worden we geconfronteerd met de realiteit.
Resultaten kunnen niet voor zich spreken, je moet het gezien hebben. Sommige hengsten doen gewoon netjes wat van hun verwacht wordt, zonder meer.
Zo heeft Jan Van Dijck een tof paard aan Excenel, gisteren ook weer tot winst gereden bij de 6-jarige dekhengten.
Ook Hunters Scendix en Brecht Bille, blijven een competitief duo, met winst bij de 7-jarige paarden. Fierro Hof ter Zeedycke was de winnaar bij de 5-jarige dekhengsten, de kwaliteit van Nonstop.
En nu komt dus een maar. Een maar die ons heel moeilijk valt.
Het resultaat van Vertigo kan doen vermoeden dat het OK was, met 6 strafpunten in de barrage.
Maar voor ons was het niet OK. Vertigo heeft vermogen, techniek, bloed en temperament. Iets teveel temperament, en in de piste werkt zich dat tegen hem.
Het overzicht bewaren is voor een paard bijzonder belangrijk. In de piste komen en meedenken wat er moet gebeuren, om het tot een goed einde te brengen.
We moeten het momenteel met Vertigo teveel ondergaan. Vertigo werd aangekocht met de bedoeling er een goed sportpaard van te maken.
Het is voor 90% zeker dat hij gisteren voor de laatste keer als hengst heeft deelgenomen aan een wedstrijd. Met zijn temperament durft hij ook al wel eens zijn achterhand uit te zwaaien. We willen geen ongeluk veroorzaken, niet met andere paarden, niet met mensen uit het publiek of pistepersoneel. We hopen dat hij als ruin meer met zijn werk gaat bezig zijn, en zien momenteel geen andere oplossing.
Voor de fokkers zal dit zeker geen goed nieuws zijn.
Ook voor ons is dit een streep door de rekening, en hadden we wel iets anders verwacht.
In ieder geval gaat veiligheid voorop, en mogen we eerlijk zijn tegen onze fokkers. We willen iedereen van harte bedanken voor het vertrouwen dat er ooit in Vertigo en onze andere hengsten werd en nog wordt gesteld. We zijn nog steeds zeker dat Vertigo een goede vererver kan zijn.
Voor eigen gebruik wordt er diepvriessperma bewaard, maar Vertigo zal dit jaar verder niet meer beschikbaar zijn als dekhengst.
De veulens die er zijn, en die dit jaar zullen geboren worden, worden hierdoor alleen maar exclusiever. Laten we het op een positieve manier proberen te bekijken.
We kiezen voor de sport en de veiligheid. We hopen op het nodige begrip hiervoor.
http://www.hengstencompetitie.be