13-09-2010

De sleutelseconden van Spruce Meadows..

Op zondagochtend was er opnieuw een speedderby. Va-Vite ging op zijn elan verder, hij moest als eerste binnen, deed het netjes foutloos en redelijk snel. Met die tijd bleef hij lang aan de leiding staan, maar op het einde van de proef kwamen de snelheidsduivels binnen. Hij zou er 13e mee worden. Va-Vite is niet onopgemerkt gebleven. Hij heeft geen enkele fout gemaakt en deed het echt heel goed. Voor het grotere werk heeft hij momenteel geen ervaring genoeg. In de Grote Prijs sprong er geen enkel achtjarig paard mee. We gunnen hem graag nog wat tijd.
En tijd, dat bleek in Spruce Meadows een kostbaar begrip. Niels Bruynseels moest met Nasa als 2e binnen in de GP. Hij reed een topronde, maar moest 8 punten laten noteren. Slechts de 12 beste combinaties mochten door naar de 2e ronde. Er waren combinaties bij die doormochten naar de 2e ronde, die ook 8 punten hadden en in slechts 20 hondersten van een seconde sneller waren dan Niels. Als Niels door had gemogen naar die 2e ronde had hij minimaal 13.000 dollar gehad, nu kreeg hij een volgprijs van 3.500 dollar...

En dan die 2e ronde. Daar zal nog veel over geschreven worden. In de eerste omloop waren er slechts 3 foutloze omlopen. Eric Lamaze en Hickstead noteerden daar van de snelste tijd, en zouden als laatste mogen binnen komen. Er stond een dikke 2e omloop, waarbij al meteen 2 combinaties uitgesloten werden. Pius Schweizer en Ulysse noteerden in de eerste omloop 4 punten, en waren foutloos in de 2e omloop. Op dat moment kwam hij aan de leiding. Ook Richard Spooner hield het bij 4 punten in de 2e omloop, en het zag er naar uit dat een barrage met 4 strafpunten nog mogelijk was. Als voorlaatste moest Jeroen Dubbeldam met de super springende Simon binnen. Hij deed het foutloos over de hindernissen, met 1 tijdfout. Als Lamaze met Hickstead op dat moment foutloos hadden gebleven, zou hij zo maar even die extra bonus opstrijken. Het was in totaal 785.000 dollar. Lamaze ging correct over de eerste 3 hindernissen, verloor zijn stijgbeugel, en kreeg het niet meer geregeld naar de moeilijke dubbelsprong. Hij reed naast de hindernis, moest ze opnieuw aanrijden, en deed het voor de rest helemaal foutloos... Een duur moment, maar waarschijnlijk wel te maken met het feit dat hij in Aken zijn voet gebroken heeft, en daar toch de nodige hinder van ondervond. Op dat moment komt op het scorebord dat Eric Lamaze 4e geworden is.
Iedereen maakt zich op voor de prijsuitreiking, en er wordt een overzicht van het klassement gegeven op het scorebord. Harry Bruynseels merkt meteen dat Eric Lamaze plots op nummer 3 staat en dat de naam van Pius Schweizer, die normaal 2e zou zijn met de snelste chrono in de 2e omloop en die 4 punten, niet meer bij de top 9 staat.
We zien Pius te voet binnen gelopen komen, met een official, richting hindernis 5. Een zwarte muur, die eigenlijk uit 2 gedeelten bestaat. Het was niet echt duidelijk, maar in het midden was er eigenlijk een paal, met 2 vlaggetjes die 5 cm van elkaar stonden. Het was de bedoeling dat je links of rechts van die vlaggetjes zou springen, maar Pius zou blijkbaar over die vlaggetjes gesprongen zijn. Ze hebben hem achteraf uitgesloten, en van plaats 2 met maar liefst 200.000 dollar naar de 11e plaats verwezen..Hoe verder je het parcours had afgelegd alvorens uitgesloten te zijn, hoe hoger je steeg in het klassement, omdat er 3 ruiters uitgesloten werden in de 2e ronde. Van 200.000 dollar naar 14.000 dollar in een fractie van een seconde.
We hebben achteraf Pius gezien, en het is mogelijk dat er nog een vervolg komt aan dit verhaal.. Wel spijtig dat het op deze manier moet aflopen, het gaat inderdaad over heel wat geld, en dan zullen de puntjes op de i gezet worden. Blijkbaar stond op de officiele schets van de omloop, niet aangeduid dat de hindernis uit 2 delen bestond, en stonden net die vlaggetjes er niet op. Wordt spijtig genoeg misschien vervolgd.. Deze voorvallen doen geen afbreuk aan de meer dan verdiende winst voor Jeroen Dubbeldam en Van Grunsven Simon. Simon is mede-eigendom van de broer van Anky van Grunsven. We hebben achteraf samen met deze eigenaar ginder iets gedronken op de winst van maar liefst 325.000 dollar!

We kunnen enkel met lof spreken over de concours. Iedereen was zo gastvrij en vriendelijk, abnormaal.
Na de mindere landenprijs, hebben ze ons toch verzekerd dat ze Belgie niet zullen vergeten om hen opnieuw uit te nodigen in de loop van de volgende jaren. Het was zeker een abnormale ervaring.
We hebben aan de bondscoach Philippe Guerdat een top coach. Het komt aan op seconden.. Zonder hem hadden onze ruiters hun vliegtuig gemist van Londen naar Chicago. Zonder hem was Maurice Van Roosbroeck nu nog zijn portefeuille aan het zoeken.. Zonder hem zouden we al helemaal niet in Calgary geweest zijn, omdat hij niet twijfelde om de uitnodiging te aanvaarden.
De ruiters en de 6 supporters vertrekken nu naar huis, de paarden zullen pas donderdagavond arriveren.