26-09-2010

Niels Bruynseels Belgisch Kampioen, Pieter Devos wereldkampioen 7 jarigen.

Pech op cruciale momenten.. Zo kunnen we onze week Lanaken noemen. Maar ook een grote tevredenheid. Cyber van Vrijhern tikt in de Sires of the World enkel de voorlaatste hindernis uit de lepels, dus net geen barrage.
En onze Withney was ook in het kampioenschap o zo dichtbij in de finale voor de eremetalen..
Er kwam een barrage tussen de ruiters die 8 strafpunten totaliseerden. Withney had al 8 punten uit de eerste 2 kwalificaties, kreeg een foutloze 1e manche, en kreeg een vermijdbare fout op de voorlaatste hindernis van de 2e manche. Patrik en Withney zouden wel de finaleproef winnen met hun 4 punten op zondag, en met de 12 strafpunten over de 4 manches, klimmen ze terug op in het klassement naar de 5e plaats.
Op voorhand teken je ervoor, maar er wordt toch altijd enkel over de top 3 gesproken.
Nochtans nog even de nummer 4 vermelden. Vorig jaar was ze goed voor brons op het Wereldkampioenschap van de 7-jarige paarden, en nu waren Judy-Ann Melchior en As Cold As Ice genekt door enkele tijdfouten. In totaal had Judy-Ann 11 strafpunten over de 4 manches, te wijten aan 2 balken en 3 tijdfouten. Het kostte haar ook de barrage voor de titel, terwijl ze één van de sterkst springende paarden uit het kampioenschap reed. Het belooft zeker voor de toekomst.
Ook voor Rik Hemeryck deden tijdfouten hem de das om, in totaal 10 punten, en net zoals vorig jaar (dan met Quarco) de bronzen medaille.
De strijd voor het goud werd gereden door Niels Bruynseels en Marc Van Dijck. En laat dat net 2 goede vrienden van ons zijn! Marc kwam als eerste binnen in deze barrage, en kreeg een fout op de 2e hindernis. Hij reed verder een vlotte rit, maar Niels wist wel dat hij die tijd kon verbeteren.
Niels probeerde sowieso die tijd te verbeteren, en foutloos te blijven. Maar dat foutloos blijven, mislukte ook al meteen op diezelfde hindernis als bij Marc. Dan moest alles verder vlekkeloos verlopen in een kortere tijd, en dat lukte. Onze nieuwe Belgisch kampioen is Niels Bruynseels met Aluna. Een extra opsteker in zijn wittebroodsweken. Ook voor Marc Van Dijck is het een bijzondere prestatie, de eerste wedstrijd na zijn revalidatie, meteen al vice-kampioen worden.

België heeft er ook een wereldtitel bij. Pieter Devos zit in vorm. Hij reed een super parcours en perfecte barrage met Dax van D'Abdijhoeve. De familie Devos kocht Dax enkele jaren geleden op de veiling van Mechelen. Een slimme aankoop, want na de 2e plaats op het Belgisch Kampioenschap van de 7-jarigen in Lummen, nu de titel. Fantastisch! Pittig detail, Harry Bruynseels (vader van Niels) selecteerde deze Dax en bereidde hem voor op de verkoop op de veiling in Mechelen.

Bij de 6-jarigen was het ook bijna een Belgisch paard die de wereldtitel veroverde. Het was Harry Smolders met Emmerald vt Ruytershof (vader: Diamant de Semilly) die bleef steken op een 2e plaats. De snelste tijd was voor een Ierse ruiter, Mac Mahan. Maar nu een veel pittiger detail. Toen deze Ierse ruiter zijn speech mocht geven voor zijn overwinning, kon hij niet op de naam komen van zijn pasgeboren zoontje. Hij was even helemaal de kluts kwijt. Toen hij op dinsdag onderweg naar Lanaken was, was zijn vrouw bevallen van hun eerste zoontje. Hij had het kindje nog niet gezien, maar hij was absoluut een trotse papa, die de wereldtitel van de 6-jarigen mee naar Ierland kan nemen en ginds kan vieren. Dat hij niet meteen teruggekeerd is naar huis, heeft hem toch geen windeieren gelegd, gelukkig voor hem!

Lanaken zit er op, het was een fijne editie, met mooie winnaars en prachtige sport. We hebben zelf geen titel gehaald in Lanaken, maar toch een titel gehaald, dankzij onze Jeroen bij de pony's in Zoutleeuw. We blijven heel wat veulens fokken, en dan is het fijn te weten dat er ook opvolging komt bij onze ruiters..