17-11-2010

Zo vader, zo zoon? Zo broer, zo zus?

Fokkers zijn kenners. Vorig jaar kochten we, eerder tussen pot en pint, de fokmerrie Colette (Heureka de la Loge x Oberon du Moulin) van Joris Van Dijck.
Jurgen Huybrechts had deze merrie eerder in de sport uitgebracht, en is ook een wandelende encyclopedie, een gedreven hobby-fokker.
Wij hadden iets te weinig onderzoek gedaan, de merrie ook nooit echt bezig gezien en voor we het wisten, verhuurden we deze Colette voor één jaar als fokmerrie aan Jurgen. Jurgen is bovendien een zeer goede kameraad, dus laten we ook hopen dat dit een goed veulen mag zijn, volgend jaar. We hebben van dit jaar zelf al een veulen van Colette in combinatie met Filou (Muscaris d'Ariel), en volgend jaar zal ze ook terug hier ingezet worden in de eigen fokkerij.

Patrik is nu zelf bewust van de kwaliteiten van Collette, zeker nu hij zelf de volle broer van Colette heeft bezig gezien.. Averal (Heureka x Oberon du Moulin) is een 10-jarige ruin, onder het zadel van de Engelse Clark Glasgow. Hij sprong het voorbije weekend op een simpele manier naar de 4e plaats in de GP CSI* van Montpelier.
Het zit toch altijd in de genen..

Het zit hem in de genen.. Niet alleen bij de paarden, maar die lijn kunnen we verder trekken.
We krijgen deze dagen regelmatig de vraag hoe de kinderen Ceulemans het er vroeger zelf op sportief vlak hebben vanaf gebracht. De kleinkinderen doen het goed, aan de uitleg te horen heeft vake Jos zelf ook altijd fantastisch gepresteerd. Toen bestond er echter geen internet om het nu nog eens allemaal te checken..

In ieder geval was er door de drukke zaak ook niet echt de tijd om de 4 kinderen Ceulemans te begeleiden. Of het werd ineens een beetje geforceerd. Als je maar net kon rijden, al direct te hoog springen, het moest altijd redelijk spectaculair..
Onze oudste broer Paul haakte als eerste af, en koos dan voor een ander dier; de duif! Hij werd een succesvol duivenmelker, maar is ondertussen met deze hobby gestopt.

Onze oudste zus Wendy was de dapperste amazone, en heeft het meest gereden. Ook schoonbroer Erik deed het altijd uitstekend op de LRV wedstrijden. Niet te verwonderen dat ook hun kinderen Jeroen, Jorgen en Nathalie zich dapper verdedigen in de ring, en sterke prestaties neerzetten.
Onze jongste zus Anne had ook lef, iets wat ze ook heeft meegegeven aan haar dochters Mieke en Julie Ceuterick. Hou die 2 meiden maar in de gaten in de Nekkerhal, bij de mini-steeple-chase!

Van mezelf wist ik natuurlijk wel dat lef niet direct in mijn woordenboek stond. In mijn korte springcarrière heb ik zelf maar 2 wedstrijden gereden, in de klasse beginnelingen. De eerste wedstrijd liep helemaal mis, door de zenuwen. De tweede wedstrijd was foutloos. Ik ben toen buiten gekomen, en heb verteld dat ik ging stoppen met de winst. Ik kon me niet verbeteren,.. en ik stond veel liever naast de paarden dan er op te zitten..

En nu zijn de kinderen aan het rijden. Thibeau kan af en toe nog eens twijfelen aan zichzelf, ik neem het hem helemaal niet kwalijk. Iedereen op zijn eigen tempo, niets forceren.. Hij heeft nu al wel enkele toffe pony's, waar hij zich deze winter mee kan amuseren.
Van onze oudste zoon Marnick had niemand durven hopen dat hij een ruiter zou worden.
De laatste maanden is hij echter bijzonder gemotiveerd, tof om te zien.
Vorig weekend was hij zelfs in het Azelhof 2x in de prijzen gevallen, een 2e en een 3e plaats.
Op maandag eerst de video's bekeken van Patrik met zijn paarden in Montpelier. Daarna kon Patrik de video's bekijken van zijn zonen in Broechem en Koningshooikt.

Heel fier zijn we dan wel, ze zoeken hun eigen weg, en dat doen ze voorlopig heel goed. Ze moeten ook letterlijk hun eigen weg zoeken, want het parcours verkennen, ook dat doen ze alleen..
"Gelukkig dat ze het lef hebben van jou", zeg ik dan naar Patrik. Hij weet natuurlijk meteen wat ik bedoel.
"Maar het verstand, dat hebben ze van jou", antwoordt Patrik dan. Ze doen het op school niet zo heel slecht, dus ik nam aan dat dit een compliment mocht zijn.
Tot Patrik er aan toevoegde; "want ik heb het mijn nog"..

Het is te hopen dat hij zijn verstand gebruikt, en alles wat in zijn mogelijkheden zit, om het dit weekend in Wieze tot een goed einde te brengen...

En met het verstand dat mij nog rest, ga ik zondag met de jongens op wedstrijd. Op zondag is er de eerste gewestelijke LRV indoor in Leest voor de 7 kleinkindjes Ceulemans.
Resultaten en meer info van Wieze via de volgende link.
http://www.jumping-wieze.be/programmanl.html