18-02-2011

Protestacties in Egypte, Bahrein, ... Binnenkort ook in St-Katelijne-Waver?

Vlaanderen beweegt, er moet uiteraard iets gebeuren dat de economie in Vlaanderen kan blijven draaien. Blijven stil staan, is achteruit gaan. De Vlaamse regering maakt actieplannen, wil grote gebieden een bepaalde bestemming, een bepaalde kleur geven.
Nieuwe grote bosgebieden, nieuwe ruimten creëren voor grote glastuinbouwbedrijven... Ook in St-Katelijne-Waver, gekend voor de groenteveiling VMV, gekend voor de glastuinbouw, is er zo'n nieuw gebied afgebakend.
Gisteren was er binnen de gemeente een vergadering waar alle tuin- en landbouwers die in deze gebieden gronden bewerkten toe uitgenodigd waren.
Ook ons bedrijf valt er onder, met enkele hectaren weiland, en enkele hectaren serres. Ons grootste serrebedrijf, valt niet in het nieuw in te kleuren gebied.
Volgens de mensen van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) die de uiteenzetting hielden, was het allemaal in een onderzoeksfase.
Toch waren er heel wat ongeruste buurtbewoners aanwezig, met heel wat kennis over dit dossier. Er werd ook al een foto uitgedeeld waarop de nieuw te bouwen serre-complexen staan aangeduid. Het is niet zeker dat het zo ver zou komen, maar het lijkt wel een mogelijk plan dat VLM in het achterhoofd houdt.

Het is niet zomaar een plan, het is een heel ingrijpend plan. Als er door de buurtbewoners gevraagd werd hoeveel huizen hierbij betrokken zijn, werd er voorzichtig op geantwoord dat ze dachten dat het er een 44 huizen waren?
Dat zijn allemaal menselijke drama's. Momenteel is er voor die mensen toch een periode van onzekerheid, een onzekerheid die op de vergadering voor heel wat hevige reacties zorgde.
We kennen persoonlijk heel veel mensen die binnen het gebied vallen. Ook heel wat paardenhouders onder hen. Op deze manier willen wij, als Stal Ceulemans en familie Ceulemans ook zeggen dat we niet akkoord gaan met de plannen.
VLM zou individuele gesprekken aangaan met alle tuinders/landbouwers, en we zullen dan ook bezoek mogen verwachten.
We zullen zelf proberen om met alle mogelijke middelen aan te tonen dat ze niet verder mogen gaan met dit project. Met te lage productieprijzen in de glastuinbouw, om dergelijke dure projecten rendabel te krijgen. Het feit dat al die huizen zouden moeten onteigend worden, maken het kostenplaatje toch wel heel duur. Tenzij deze projecten veel subsidies zouden krijgen van die Vlaamse regering, maar dan is dat natuurlijk ook niet fair ten opzichte van de reeds bestaande bedrijven.

Er waren bovendien plaatsen in St-Katelijne-Waver meer geschikt om dit project te laten uitvoeren, met veel minder impact voor bewoners, maar dat zou dan weer ingekleurd worden als bosgebied.

We moeten voor onze eigen paardenfokkerij al voor een gedeelte uitwijken naar het buitenland. Er waren al plannen om het glastuinbouwbedrijf op het desbetreffende perceel om te bouwen naar paardenfokkerij, zodat sportpaarden en fokmerries beter gescheiden konden blijven, en ziektes beter vermeden kunnen worden. Moeten we die plannen even in kast laten liggen? Toch ook onzekerheid. Het beetje weiland dat ons hier nog rest, daar zullen we ons zeker tegen verzetten dat we dat kunnen behouden.
Het anders zo rustig St-Katelijne-Waver zou zich wel eens kunnen opmaken voor protest. En voor ludieke en vredige protestacties, daar zijn we wel voor te vinden.

Zo ver zijn we nog niet, eerst kan iedereen het vredige en groene St-Katelijne-Waver komen ontdekken tijdens de Groentenjumping. Wanneer die gaat zijn? Laat ons hopen tijdens het Paasweekend, van 22 tot 25 april.
Meer info hebben we daar over op 1 maart. Op 28 februari komt de nationale springcommissie bij elkaar, en die zouden zich daarover buigen.
Groentenjumping blijft een weekend waar de zorgen even opzij geschoven kunnen worden. Of een ontmoetingsplaats waar de zorgen kunnen besproken worden? Gedeelde zorgen, zijn halve zorgen. Maar zeker ook genieten van mooie sport, en zo hebben we het graag!
Als er mensen reacties hebben op dit nieuwsbericht, of gewoon graag hun stem willen laten horen, maak gerust gebruik van het gastenboek.