28-08-2011

Onze Jeroen, vicekampioen bij de Children, met Uletta vd Dwerse Hagen !

Toegegeven, dit weekend is er maar 1 echt groot nieuws, en dat is het behoud in de Super League van België. Of hoe een klein landje als België het toch haalt van een grootmacht die de Verenigde Staten heet... Onze dank aan het Belgisch team in Rotterdam, en uiteraard bondscoach Philippe Guerdat.

Aan de andere kant. Om op lange termijn mee te draaien aan de wereldtop, moet er ook aan de jeugd gedacht worden.
En dan komen we graag bij de wedstrijd van dit weekend in Nieuwpoort, waar we graag te gast waren.
Naast het BK van de amazones, waren er de Belgische kampioenschap van de children (12 tot 15 jaar) en van de pony's. Door het programma in Nieuwpoort, dat vooral gericht was op de jeugd, waren het ook vooral de jeugdige amazones die aan de start kwamen.
Zaterdagavond was er een zondvloed in Nieuwpoort, helemaal niet normaal. Even werd er gedacht dat de finales van de kampioenschappen niet zouden kunnen verreden worden. Het wedstrijdplein stond onder water, de stallen waren ondergelopen. Zelfs de brandweer kwam er aan te pas, om alles met hun pompen terug onder controle te krijgen.
Uit voorzorg en noodzaak werden de nevenproeven zondagochtend afgelast. Rond 11u werd er dan toch beslist om de finales van de kampioenschappen toch te laten doorgaan.
En gelijk hebben ze gehad, want het waren 3 kampioenschappen om van te genieten.

Bij de amazones plaatsten zich 4 combinaties voor de barrage. Vicky Van de Poel was de "ongelukkige" 4e, die met 1 foutje in de barrage net uit podium viel. Zus Valerie Van De Poel (Chablie), kreeg eveneens 1 fout, maar was een fractie sneller, goed voor de 3e plaats. Leonie Peeters was als allereerste in de barrage gekomen, en had meteen een goede tijd neergezet met Elegance (Escudo). Uittredend Belgisch Kampioen bij de amazones Dorien Leynen (Concordance), deed nochtans een goede poging, maar moest dit jaar tevreden zijn met zilver. Het goud ging naar Leonie Peeters van Rostal.

Nadat de medailles bij de amazones waren uitgekeerd, maakten we ons op voor het kampioenschap bij de scholieren.
Onze neef Jeroen De Winter was hiervoor geselecteerd met Uletta vd Dwerse Hagen, dochter van Cento Lano.
10 combinaties bleven er foutloos in zowel de eerste, als de 2e kwalificatieronde. Jeroen en Uletta waren daarbij. Na de eerste omloop, waren ze nog met 5, en nog steeds hield Jeroen het helemaal foutloos.. Na de tweede finale-omloop bleven er slechts 4 combinaties foutloos. Zij mochten door naar de finale op tijd. Quasi hetzelfde scenario als bij de amazones, en dan is het gewoon te hopen dat je niet van dat podium valt.. Zoë Conter had de eer om als eerste aan te treden. In haar geval kan het een nadeel geweest zijn. Zoë reed een bijna perfecte barrage met Tara (Baloubet du Rouet). In één wending had ze gekozen voor de veilige optie, om snelheid te winnen, kon daar met een beetje risico wel tijd gewonnen worden. Jul Wellens kreeg deze kans, en die liet hij niet liggen!
Begin van de week zag het er voor Jul nochtans niet goed uit. Zijn paard, waar hij een vaste combinatie mee vormde, mocht door een lichte blessure het kampioenschap niet lopen. Broer Jef Wellens, die eerder dit jaar Belgisch kampioen bij de juniors werd, liet zijn goed hart zien, en gaf één van zijn paarden door naar Jul. Het leek of Jul en Taraleva al jaren op elkaar waren afgestemd, want het liep echt super. Onze Jeroen De Winter probeerde zeker met Uletta de tijd van Jul te verbeteren, maar hij was toch een fractie trager. Op dat moment wisten we dat Jeroen al wel zilver of brons zou behalen, en dat was toch al heel wat! Als laatste in de barrage, kwam Maxine De Pelsmaecker met Whippersnapper. Zij behaalden vorige maand de bronzen medaille op het Europees kampioenschap in Comporta. Deze keer was er wel een foutje in de barrage voor Whippersnapper. Het podium was meteen gekend, goud voor Jul Wellens, zilver voor onze Jeroen, en brons voor Zoë Conter. De foto zegt meer dan woorden.. Mooi toch!

Veel tijd om te vieren was er niet. Er stond nog een laatste kampioenschap op de agenda. Ook daar wist Jeroen zich te plaatsen voor de finale, met Flor vd Mispelaere. Na de 2 kwalificatieronden, waren er nog maar 3 pony's die alles foutloos hadden gereden. Jeroen had in de 2e kwalificatie een fout op de laatste hindernis, en stond dus met 4 strafpunten op een gedeelde 4e plaats. Brent Gaublomme (Goliath vd Groenweg) was de enige die na de 2 finalerondes slechts 1 strafpunt voor overschreden tijd had. Hij was meteen de nieuwe Belgisch Kampioen bij de pony's. Voor de 2e en 3e plaats kwam er een barrage met de ruiters die 4 strafpunten hadden, na 4 omlopen. Grote kanshebber voor het zilver was Julie De Pelsmaecker, uittredend Belgisch Kampioene en vice-Europees kampioen anno 2010, met haar pony Sambo Lino. Ze deed het in de barrage dan ook foutloos, in een snelle tijd. Het was aan Laurens Matthyssen (Winnetou de Semilly) om deze prestatie te verbeteren. Hij wou zo'n start nemen, maar het mislukte even. Winnetou had het niet begrepen, en Laurens viel van hem af. Laurens had niet het zilver verloren, maar het brons gewonnen. Met een smile tot achter zijn oren, wuifde hij nog een keer naar de jury en het publiek. Groot is Laurens niet, maar hoe hij dit vandaag deed, dat was heel groots. Daar mogen er veel een voorbeeld aan nemen. Het podium was gekend! Jeroen mocht ook nog best tevreden zijn met Flor, zij werden 7e in het Belgisch kampioenschap.

Ons weekendje Nieuwpoort zit er ondertussen op. Onze zoon Marnick reed zelf ook zijn eerste BK. Dat het te vroeg zou komen, daar waren we op voorhand al wel zeker van. Dat hij een paard als Don G mocht meenemen, dat was wel een bijzondere ervaring. De eerste dag ging het allemaal iets te traag, en kwamen zo de fouten. De tweede dag enkele vitessen te snel, en dat bleek ook niet de oplossing. In de troosting gekozen voor de gulden middenweg, en dat werd beloond met een foutloze rit en de 11e plaats. Met zijn pony Sunny, waar Marnick al wel een tijdje een echte combinatie mee vormt, liep het allemaal super. Hij deed het 3x dubbel foutloos, en snel. Goed voor de 9e, 5e en 4e plaats.
http://www.longinestiming.com/sports/equestrian/racearchives/rotterdam2011/index.htm