15-07-2012

Spannende kampioenschappen bij de jeugd; Jos Verlooy kampioen Juniors.

Een balk maakt dikwijls een wereld van verschil. Zeker op een kampioenschap, dan bepaalt het welk kleur van eremetaal, of helemaal niets meer..
In de 2e finaleronde van het kampioenschap Juniors wist Jos Verlooy wat hij moest doen toen hij de piste inreed. Hij stond op 2 punten, maar werd op de hielen gevolgd door Michael Van Den Bosch en Liesje Vanderwegen, die ook in prima doen waren. Liesje en Michael stonden op 4 punten en moesten sowieso opnieuw binnen voor een barrage, voor het verdelen van het eremetaal. Cyril Cools stond op 5 punten. Bij de minste fout van Jos, ging het eremetaal aan zijn neus voorbij, en zou hij misschien wel ex eaquo 4e worden met 6 punten, samen met Laurens Houben en Chloë Vranken. Zover liet Jos het niet komen; hij kon zijn zenuwen goed onder controle houden, en de titel en het goud was binnen voor Jos Verlooy met Domino. In een barrage voor zilver en brons legde Michael Van Den Bosch meteen druk op Liesje Vanderweghen door een perfecte barrage te rijden. Liesje ging wel in de fout, maar mocht zeker tevreden terugblikken op een meer dan geslaagd kampioenschap, en de bronzen medaille. Onze Jeroen De Winter deed met Daskia twee goede omlopen. Hij kreeg 1 fout in de eerste omloop. Met 2 fouten in de 2e omloop, kwamen ze op een 16e plaats. Daskia heeft nog niet veel ervaring op dit niveau, en progressie blijft mogelijk. Wel bewonderenswaardig is dat Jeroen in elk kampioenschap dat hij momenteel gereden heeft, steeds finalist is geworden.
Hij heeft bij de juniors nog enkele jaren te gaan, en heeft dit weekend weer heel wat ervaring bijgewonnen.

Bij de youngriders stond er ook een pittige proef in de finale. In de eerste omloop kwamen er heel wat fouten, waardoor Gilles Detry met Ceres van een 6e plaats oprukte naar de leiding. Elionore Lambilliotte en Valerie Van der Poel volgden hem met meer dan 4 punten. Eén balk kon Gilles zich veroorloven, maar 2 zou teveel zijn.
Beide amazones bleven nul in de 2e manche, en de druk kwam op de schouders van Gilles. Hij kreeg 2 fouten, verloor het goud, en kreeg het brons.. Even een magere troost..
Hij had nochtans zijn beste paard gespaard voor volgende week, wanneer een team youngriders aan de start komt van de landenprijs in Bratislava, in het kader van de Promotional League. Ze nemen het dan op tegen heel wat seniors.
Een andere youngrider nam het vandaag ook op tegen heel wat seniors, en mét succes. Nicola Philippaerts won zowaar de Grote Prijs van Falsterbo. Knap werk!

Voor Patrik en Withney lukte het nét niet in de Grote Prijs van Vichy. Ze kregen fout op de voorlaatste hindernis.. Echt pech, maar Patrik was super tevreden over de manier waarop Withney het vandaag gedaan heeft. Het geeft moed voor de wedstrijd in Beervelde, binnen 2 weken. Daar komt Withney zeker terug aan de start.
De volledige uitslag van Vichy, via de link.
http://www.csi-vichy.com/2012/concours-programme-des-epreuves.html