18-02-2008

Bent u een fan of familie??

Ik heb hierbij een stuk overgenomen van een nieuwsbericht dat ik geschreven heb in 2007 naar aanleiding van de Europese Kampioenschappen. Het is even om het geheugen op te frissen, en daarna zou ik er graag iets mee doen:

"Vorig jaar waren het de wereldkampioenschappen in Aken. Iedereen kent het verhaal. Jos Lansink was de schitterende winnaar voor België. Het publiek in Aken was super enthousiast, ongelooflijke ambiance. Duits Bondskanselier Angelika Merkel overhandigt de prijzen, maar het was daar om Jos Lansink te doen. Dan rij je in je auto naar huis, en je hoort het nieuws op radio Donna om 21uur 's avonds. Niets over het WK te Aken, wel over het feit dat Xavier Malisse ergens op een tornooi forfait had gegeven. Dat was het grote sportnieuws. Slik. Dan maar "1207" bellen, en naar de VRT nieuwsredactie vragen. Ze schakelen direct door, en ik klaag dat feit aan. Ik zeg, hoe moet Jos Lansink zich zo dadelijk voelen als hij naar huis rijdt? Jullie vermelden nog niet eens dat hij wereldkampioen geworden is? Hoe groot is de kans dat we dat ooit nog gaan mee maken? Wat krijg ik als antwoord: "Bent u een fan of familie?" Ai, dat was natuurlijk fout. Ik heb op een beleefde manier uitgelegd dat het een sport is die toch heel wat aanhang heeft, en dat ik één van de 50.000 fans ben... (kan dat een juiste schatting zijn???) In ieder geval heb ik een gesprek van een half uur gehad, en hadden ze wel oor naar mijn uitleg. Ze gaven me het advies om achteraf nog met de nieuwsredactie contact op te nemen om naar de toekomst toe iets te regelen. Achteraf is dat uit mijn gedachten gegaan. Maar nu begint het toch weer te kriebelen. Alleen, dat tijdsgebrek! We gaan zelf met onze paarden naar Gesves gaan, maar ik zou 's avonds bij het laat-avond nieuws toch graag te horen krijgen hoe onze Belgen het aan het doen zijn in Mannheim. En dan graag met wat beelden. Zou dat nu echt niet kunnen? Als er iemand een idee heeft of iemand kent op de nieuwsredacties van VTM of VRT... Ik zou jullie heel dankbaar zijn! Ik ben zeker weer één van de 50.000 fans van Niels Bruynseels, Jos Lansink, Judy-Ann Melchior, Patrick Mc Entee en Philippe Lejeune. Succes in Mannheim!".

Wel, we zijn nu een half jaar verder, en eigenlijk is er nog niets veranderd. Geen speciale vermelding van Jos Lansink bij de sportpersoonlijkheid van het jaar (ook al is hij regerend wereldkampioen en vice-Europees kampioen).
We hebben er nu een TV-zender bij die uitsluitend over paardensport gaat. Maar we houden ons zelf te eng. Het is toch veel leuker om op het normaal TV-nieuws iets te zien. Vroeger kwam het nationaal LRV-tornooi op het VRT (of toen BRT) nieuws. Dat is allemaal ver verleden tijd, terwijl de sport er nog veel professioneler en populairder op geworden is.
Of als we nu eens tijdens "Debby en Nancy" eens Dirk Demeersman en Ludo Philippaerts in de sofa krijgen ipv de veldrijders.
Ik denk niet dat ik de enige ben die er zo over denkt.
Er zijn zoveel ruiters, amazones, fokkers, paardenliefhebbers...
Philippe Vanderhasselt sprak me over de mogelijkheid van 40-40 voor het VTM-nieuws. Je kan een bepaald nieuwsfeit laten weten, en dan kunnen ze er toch eens werk van maken.
Als ik nu altijd zelf iets ga doen, gaan ze denken "daar hebben we ze weer...), maar als we nu met zijn allen iets ondernemen!

Wanneer er al meer en meer TV-bekendheid komt voor onze ruiters, worden ze misschien ook meer erkend en herkend.
Uit respect voor de paardenhouders, fokkers en ruiters, zou ik het fantastisch vinden. We hoeven geen Story, of Dag-allemaal toestanden als er iemand van de topruiters op vakantie gaat. Maar een vermelding op TV als er een Belg ergens de Grote Prijs kan winnen, dat lijkt me een goed begin. Als we zo enkele maanden kunnen proberen, dan zou ik graag een kers op de taart willen tijdens de volgende winter.
Als het lukt om 2 ruiters of amazones op de sofa te krijgen bij "Debby en Nancy", dan geef ik persoonlijk 5 gratis vaten bier op de Groentenjumping 2009!
Ik wens jullie allemaal veel succes! Wie weet...