30-04-2008

Op heenreis naar CSO Lummen; zijn ze voor de slacht of voor de sport??

Patrik was vanmiddag met zijn paarden vertrokken naar Lummen. Met zijn vrienden, zegt hij dan.
Want eerlijk, vorige week in Grobbendonk stonden we ook stil bij het ongeluk van A Picacho de Muze.
Een toppaard dat tijdens het springparcours bij de afzet zijn been brak. En beenbreuken bij paarden, we moeten er geen tekening bij maken....
Dan heb je zowel het financiële, sportieve en ook het emotionele aspect.
Daar mogen we niet te lang bij stil staan. Hopen uit de grond van ons hart dat we dat nooit moeten meemaken, en dat ook onze collega-ruiters op dat gebied alle geluk mogen hebben.
Hij was dus goed gezind op weg met zijn "vrienden" naar Lummen. Onderweg grote controle van douane en het FAVV (voedselagentschap).
Eurovignet, diesel ... Maar dus ook de chiplezer kwam tevoorschijn. Aan de 2 paarden waar ze het makkelijkste bij konden gingen ze het chipnummer aflezen.
Even vergelijken met het FEI-paspoort. Onze Withney en Adagio.
Dan vragen die ambtenaren doodleuk "Zijn ze voor de slacht of voor de sport".
Wow, hoe tactvol kan iemand zijn. Of zouden alle slachtpaarden zo netjes getoilleteerd in een comfortabele camion hun laatste reis maken? Van mij is het hen zeker gegund. Maar bestaat er dan niets zoals een BV-statuut van onze paarden? Gaat er enkel een lichtje branden bij de naam "Darco", "Cumano" of misschien ook nog "Clinton"?
Ze zouden de ambtenaren in kwestie een korte opleiding mogen geven, zodat ze toch ook Tymoon, Tekila, Top Gun, Umit, Withney, en paarden van dat kaliber leren kennen.
Dan zouden ze misschien thuis komen en aan hun vrouw zeggen; "Weet je nu wie we vandaag gecontroleerd hebben? Ons Withney. En ja, ja, alles was in orde".
Maar nu komt dat toch droogjes over. Aan de andere kant is een BV-statuut ook niet altijd zo ideaal.
Onlangs is Flor Coninkx, de man die ons het voorbeeld zou moeten geven, betrapt bij een alcoholcontrole.
Dat was voor ons vake de mop van het jaar.
Als Jan met de pet dat voorheeft, dat haalt het nieuws niet. Maar beste Flor, kijk uit!