10-11-2008

Jumping Luik; de man in vorm... Dominique Hendrickx.

Voor de Belgische ruiter Dominique Hendrickx loopt het zoals een trein.
In de 1.40m proef zette hij met Avenir meteen een ongelooflijke tijd neer in de 2e fase, waar niemand in de buurt kwam. Pieter Devos deed met Riviera nog een aardige poging, en hij werd daar 3e mee.
De 2e overwinning van de dag werd bijna een feit voor Dominique in de 1.50m proef. De Fransman Julien Epaillard had een heel snelle barrage gereden, en de tijd van Dominique Hendrickx en An Sidec was net iets langzamer, goed voor de 2e plaats.

De tendens van de hele dag in Luik was dat de parcoursbouwer steeds de tijd ongelooflijk kort had gezet. Er moest in de basisomloop al gereden worden alsof het barrage was, om binnen de tijd te geraken.
Voor een eerste dag is dit niet altijd zo ideaal, zeker niet voor "diesels".
Onze merrie Rapsody is gelukkig geen diesel. Ze stond vanmorgen al klaar om te presteren tegen de tijd. Patrik en Rapsody werden mooi 4e.
Met Sherlock K liep het in de 1.40m proef niet vlot, en dat was heel vreemd. Achteraf hebben we de oorzaak gevonden; mok. Hij sprong niet van grond, wat hij anders wel heel erg goed doet. Met de hulp van de veearts en de nodige dosis geluk, zou dit tegen morgen in orde moeten zijn...

In de 1.50m proef was er toch een klein succes voor onze stal. Edwina Alexander (vriendin van Jan Tops) werd 4e met Pinochetta. Pinochetta zal bij niemand direct een belletje doen rinkelen. De vosse merrie springt met alle kwaliteit en is bloedvoorzichtig. We mogen echt fier zijn om te zeggen dat haar vader onze Premium de Laubry is (halfbroer van Withney van de Dwerse Hagen).
En aan Pinochetta hangt een heel vreemd verhaal. Ze is de oudste nakomeling van Premium de Laubry. En volgens haar fokker had ze nooit geboren mogen zijn...
We hadden in het jaar 1997 Premium voorgebracht op de BWP-hengstenkeuring. Hij was er door bij het vrijspringen, en hij moest enkele weken later zijn proef onder de man lopen.
Op dat moment beschikte hij nog niet over zijn definitieve goedkeuring, maar een vrouw nam contact op met ons. Ze wou haar merrie laten dekken van Premium, omdat ze vond dat hij er perfect op paste. Daarin heeft ze zeker gelijk gehad. We hadden haar wel gezegd, dat hij nog niet goedgekeurd was, maar dat risico ging ze nemen.
Tijdens de voorstelling onder de man, bleek dat Premium licht mankte, waardoor hij zijn proef onder het zadel niet kon doen.. Geen goedkeuring dus als BWP-hengst, maar ondertusssen was de merrie in kwestie wel drachtig.
We hebben Premium dat jaar laten keuren bij het AES-stamboek, en 2 jaar later werd hij goedgekeurd voor het BWP-stamboek. Omdat de vrouw geen BWP-papieren kon aanvragen voor het veulen dat in 1998 geboren werd, wou ze ons een rechtzaak aandoen.
We wilden zoeken naar een goede oplossing, en we waren tot bij haar gegaan, om zelfs voor te stellen om het veulen te kopen. Maar het was toen niet te koop...
Achteraf is het met dat veulen Pinochetta méér dan goed gekomen. Ze staat nu in de stallen van Jan Tops, en wordt door één van de beste amazones ter wereld gereden. Over een ongewenst geboren veulen gesproken... Het mag toch weer een eerbetoon aan het adres van Premium zijn!

Na het lezen van dit nieuwsbericht, hebben we contact gekregen met de fokker, en hebben we nog meer uitleg gekregen. Hierbij enkele verduidelijkingen waarvoor dank;

De merrie Pinochetta werd geboren als Vendetta daisy. Het bleek niet de fokker zelf die de merrie had laten dekken, maar zij heeft ze drachtig gekocht bij iemand die wel het risico nam ivm de voorlopige goedkeuring van Premium. In het begin was het wel een probleem dat ze drachtig was van een hengst waarbij geen BWP-papieren konden bekomen worden. Mits de moeite van de fokker (Daisy Heremans) die voor de DNA-onderzoeken zorgde, en onze stal die voor het AES-dekbewijs heeft gezorgd; kreeg het veulen een naam: Vendetta Daisy. Uiteindelijk is het inderdaad allemaal goed gekomen met de merrie met prachtige resultaten tot nog toe oa. finaliste bij het WK van de 7-jarigen en talrijke ereplaatsen op niveau 1,50-1,55 m in oa finale van Global Championstour te SaoPaulo enz..... Daisy Heremans heeft er voor gezorgd dat de merrie werd opgeleid en geschoold tot aan 6 jaar en ze dan verder verkocht.

Eind goed, al goed. Bedankt.
http://www.jumpingdeliege.be/resultats.php