06-12-2018

BFE Belgium bestaat 1 jaar! Op jumping Mechelen komen ze aan de start!

 Vorig jaar haalden we het VRT journaal met de opstart van BFE Belgium.   De samenwerking tussen enkele ruiters hier rond de Chinese junior ruiter You Zhang, en het BFE team in China.  Tot stand gekomen met de ontmoeting tussen Patrik Spits en Mr Wang in China, gevolgd door enkele bezoeken van Mr Wang in België.  

Overeenkomsten werden gemaakt, het vertrouwen onderling was groot.   Paarden werden door BFE aangekocht, vlogen ondertussen naar China.  Onze BFE ruiters hebben ondertussen op diverse internationale concoursen in China mooie successen geboekt.  Ook werden enkele paarden bijgekocht om in België hun opleiding te laten genieten met BFE ruiters.

De samenwerking tussen BFE en de Vlaamse Liga Paardensport is verder uitgewerkt.  Het eerste plaatsbezoek in China is al achter de rug, de eerste brevetten, zoals wij dat in Vlaanderen kennen, zijn afgenomen.  Toen haalde die samenwerking de Chinese nationale televisie, dat betekent ook wel wat!

Een grote pluim voor coach Dirk Demeersman, die er mee in België voor zorgt dat er bij de jongere ruiters heel wat progressie wordt gemaakt. Noteren we bvb de 2e plaats  in de 1.45m Ranking Proef voor You Zhang op de internationale concours in Sentower, momenteel staat You op een 1236e plaats op de Wereldranking.  Recent werden enkele toppaarden bijgekocht voor You Zhang.  De kans bestaat dat You alsnog de kwalificaties zal proberen te rijden voor de Olympische Spelen in Tokyo 2020..   Oorspronkelijk was het idee om ons te focussen op 2024 of 2028, er is geen haast..

Ook Jeroen De Winter en Thibeau Spits mogen terugblikken op een succesvol seizoen.  Jeroen haalde goud op het WK jonge paarden met Mistic, en nestelt zich op een 583e plaats op de Wereldranking.   Thibeau haalde goud met het junior team op het Europees Kampioenschap, en door goede prestaties van o.a.  Belissimo, Jericho en Zafira stijgt hij in november meer dan 300 plaatsen, naar de 587e plaats op de LR Wereldranking.  
Ook Marthe Van Gorp deed het uitstekend met o.a. een finaleplaats op het Europees Kampioenschap pony's, en laat ook van zich horen tijdens LR 1.45m ranking proeven. 

Voor Patrik Spits was er dit jaar op sportief vlak wel wat te doen in China.  Daar heeft hij heel wat tijd doorgebracht, en mee de paarden van het BFE team mee helpen opbouwen tot waar ze nu staan.

In China moeten we een grote pluim geven aan  Mr Ha Dati.   Hij heeft goed werk geleverd, en heeft ook met het project voor de Military Games / Wuhan University een belangrijke bijdrage geleverd.

Dankzij BFE werd dit belangrijke project binnen gehaald.  In september 2019 vinden de Military Games plaats in Wuhan (China).  Militairen van over de hele wereld, komen daar hun wedstrijd rijden met geleende paarden.   In eerste instantie hebben we 30 paarden in België gezocht en gevonden, die makkelijk te rijden zijn, en zonder problemen een parcours van 1.30m of hoger springen.

Met de goede service van EHS (European Horse Service), zullen  deze 30 paarden op maandag 10 december naar China vliegen, vanuit de luchthaven van Luik.

Het zijn niet enkel de paarden waar BFE voor moet zorgen, maar ook de diensten om de paarden in de beste omstandigheden te blijven rijden en verzorgen.

Onze jongste ruiters hebben zich ook weten te kwalificeren voor Jumping Mechelen.  We kijken uit naar de prestaties van Zuo Zhang met Happy End in de proef 90 cm.  Catherine en Lauranne Spits komen in Jumping Mechelen aan de start met Va-Vite, Hightrick, Cleostrade, Galinka, Mistique en Kantje’s Feiko.

Op 26 december wordt bekend gemaakt wie het VLP talent van het jaar wordt.  

Fijn dat onze neef Jeroen De Winter genomineerd is dit jaar.   Hebben jullie al op hem gestemd?

Dat is mogelijk via deze link: https://www.vlp.be/nieuws/algemeen/Talentenplan-Stem-nu-voor-Talent-van-het-Jaar-2018/

Je hebt er nog de tijd voor tot en met maandag 10 december.

We appreciëren het vooral dat Jeroen probeert om wekelijks zijn kennis door te geven tijdens de springles aan de kinderen van onze Club Groentenjumping.

Jeroen gaat ook in januari mee op wedstrijd in China.  Samen met Patrik Spits zal hij deelnemen aan CSI*** Ghangzhou.

We willen iedereen bedanken voor alle inzet en steun die we tijdens het eerste jaar hebben mogen ontvangen.   Alle ruiters die ook als gelegenheidsruiter naar China al zijn geweest, de eigenaars van de paarden die het geduld hebben gehad om de procedure af te wachten..   Lieven Devos als vaste partner in het China verhaal, en uiteraard ook VLP die ondersteunend hebben gewerkt.

We gaan er zelf ook even bij stil staan, bij 1 jaar BFE, en dan terug kei hard werken en vooruit gaan. Onder impuls van Jennie Fu, onze Chinese sterke kracht, is stilstaan ook geen optie.. Ze houdt iedereen wel actief bezig, waarvoor dank!  Het was Jennie die Patrik aanmoedigde om in april 2017 naar Beijing af te reizen, voor een eerste ontmoeting met Mr Wang.  Door een val tijdens Jumping Antwerpen en enkele gebroken ribben, kon Patrik toch niet rijden, en daarom ging hij op de uitnodiging in.   Na een week praten, wist Mr Wang dat hij op Patrik kon rekenen.  Sindsdien is alles in een stroomversnelling geraakt, en blijft Jennie Fu een bijzonder belangrijke rol spelen.   In tijden waar migratie de actualiteit beheerst, kunnen wij zeggen.  Blijf niet te eng, er bestaat vriendschap en samenwerking over de landsgrenzen heen...   

Tot op Jumping Mechelen, van 26 tot 30 december!