01-10-2018

Knappe sport op Waregem Horse Week! Met enkele ereplaatsen voor Patrik & Thibeau Spits!

In onze sport is het niet altijd evident.  Afscheid nemen van paarden, en soms ook afscheid van wedstrijden.
De wedstrijd van Jumping Antwerpen, verplaatste naar Waregem.  In Antwerpen waren we ook zeker graag te gast, maar deze keer in Waregem was het meteen een schot in de roos. Een pluim aan de organisatoren!

Mooie accomodatie, goed georganiseerd, een rijkelijk gevulde prijzenpot in de diverse rubrieken, en dan krijg je mooie sport.

Zelf deden we mee in de 2-ster rubrieken, daar zagen we Patrik aan het werk met Jacobien en Belissimo.
Voor Belissimo was dit weekend hindernis 1 de struikelblok.  Eén maal in de barrage, en 2x in de basisomloop kreeg ze daar een fout op..    
Het was van vorig jaar in september geleden dat Jacobien nog mee was op internationale wedstrijd.   Na een lange rustperiode, zijn we al enkele maanden terug aan het opbouwen.   Het deed ons dan ook echt wel deugd, dat ze het voorbije weekend terug mee mocht naar de internationale wedstrijd in Waregem.  Met een 2e plaats op donderdag, en een 4e plaats op vrijdag, was dat ook al meteen een opsteker.  Zaterdag zagen we neef Jeroen De Winter in de reeks voor de 7-jarige BWP paarden met L'Innocence  van  het Meulenhof de overwinning in de wacht slepen.  

Voor Thibeau was er deelname aan de 2-sterrenwedstrijd Silver met Juragold Bormes en Javanna vd Torredreef.   Tot zaterdag was het telkens net niet, en voor iemand die er wel hard voor werkt, is dat uiteraard jammer.  Maar dat is onze sport, en dan weten we dat je soms geduld moet hebben.    We hadden er zaterdagavond nog over gehad, hem toch wat moed ingesproken en ook gezegd dat hij nog een kans had op zondag.  En dat hij die kans gegrepen heeft!   In de 1.30m proef was nog 6.000 euro te verdelen, en daar doen we toch graag eens veel moeite voor.    Als eerste starter kwam hij uiteraard aan de leiding met Juragold Bormes.  Die leiding zou hij pas uit handen moeten geven als zijn kameraad Gilles Nuytens met Elando in de ring kwam. 
Thibeau had nog een ijzer in het vuur met Javanna vd Torredreef, dochter van Wandor vd Mispelaere.   En dat ze op dreef was!   Thibeau had echt heel snel zijn parcours afgelegd, en wist terug de tijd van Gilles te verbeteren.
 Het was een morele opsteker dat Thibeau op deze manier zijn weekend prima kon afsluiten.

En daarna uiteraard supporteren voor het grote voorbeeld uit onze buurt, Niels Bruynseels.  Hoe chique was dat, om opnieuw een 5-sterrenwedstrijd te kunnen winnen!  Met 3 verschillende paarden, weet Niels telkens perfecte barrageritten uit zijn mouw te schudden. Na sensationele ritten met Gancia de Muze en Cas de Liberté, was het deze keer Lady Cracotte.   

Met verschillende paarden prestaties halen, lijkt in onze sector ook wel noodzakelijk.  Soms moet er ook afscheid genomen worden van een paard of pony.   Voor Thibeau is Jericho Dwerse Hagen een echte leermeester geweest; dankzij hem leerde Thibeau de hogere 1.45m - 1.50m proeven te rijden.  Jericho nam hem met gemak mee, en gaf hem vleugels, een gouden team-medaille op het EK juniors,   een goed en veilig gevoel,    zijn eerste klassement op GP CSI2 niveau.
 Dat bleef niet onopgemerkt, en Jericho krijgt dezelfde opdracht, nu voor de Chinese ruiter Yaofeng Li (Henry voor zijn Europese vrienden).  Er is een overeenkomst gemaakt, waarbij we hem al minstens 2 jaar zouden begeleiden met Jericho om op het hogere internationale niveau te geraken.  Vorig weekend mocht Henry alvast genieten van zijn eerste succes op GP CSI** niveau, dankzij Cantario/ Marc Van Dijck.  Ze werden op zaterdag knap 2e!    Voor Thibeau is het uiteraard wel jammer dat hij zelf niet meer op Jericho kan rekenen, maar we hopen mee dat Belissimo, Jacobien, Classic Touch DH, Juragold, Javanna en co dat samen mee kunnen helpen opvangen...

Ook Catherine moest zondag afscheid nemen van haar Wolf.  De laatste 2 jaar mocht ze ervaring opdoen in de reeks C midden, en gaf haar meter Diane Kooremans heel wat lessen en begeleiding in Turnhout.   Ze ging regelmatig ook wel eens met de trein naar daar, de motivatie was er zeker om het goed proberen te doen.    Het was nu zondag een super knappe organisatie op het nationaal ponytornooi in Merksplas.  Wolf gaf deze keer mee aan, dat het tijd was om op wedstrijd-pensioen te mogen gaan.   Op zijn 23e mag hij terugblikken op een prachtig palmares.   Aan onze Catherine om die ervaring te gebruiken, en goed verder te blijven werken met Cleostrade en co.   

In de reeks C midden werd Vic De Plecker de nieuwe kampioen in zowel stijl als barema A.   De reeks D midden, was eveneens voor een ruiter uit Brabant met Nell Delgouffe (Mieke).  Ze bleef Lander Wynants voor met Pjotr van de Groenheuvel.  In 2014 won Thibeau met Kadans van de Groenheuvel de nationale titel in DM,  en dat blijft toch één van de mooiste sportieve momenten dat we hebben mogen beleven.  Een succes is pas mooi, als het kan gedeeld worden.  En dat er in Merksplas gisteren heel wat kampioenen gevierd werden...