25-11-2013

Op karakter; Lauranne Spits ! Dappere prestaties op M indoor Kontich.

Tweeling zijn heeft zijn voordelen, maar soms toch ook zijn nadelen..    Catherine en Lauranne Spits kunnen er vast al over mee spreken. 
Catherine is de zachte van de 2, onze danseres.   Als Catherine gaat rijden, heeft ze vooral een snoepje nodig voor de pony voor na de les.   Lauranne heeft al graag een zweep in de buurt, voor als de pony zijn best niet zou doen..  Ook al kan Lauranne zelf ook heel lief zijn, en dankbaar als het goed gaat.  Haar pony's komen dan ook zelden iets te kort, want ergens doet ze iets, waardoor het bijna altijd goed blijkt te komen.

Het verschil in karakters hebben we al van vroeger.  Catherine en Lauranne namen zwemles in het derde kleuterklas.  Ze verjaren in december, dus dan waren ze nog wel klein.

We volgden de lessen nooit, maar zetten ze af, en gingen ze halen.  Over hun vorderingen in het zwemmen konden we dan ook niets vertellen.  Het vertellen  lieten we ze zelf doen.
Catherine zei dan dat ze nog veel moest oefenen, en dat ze toch nog zeker de bandjes nodig had.
Lauranne wist ons dan te zeggen dat ze het al heel goed kon, en zelfs zonder bandjes.

Destijds gingen we elke donderdag zwemmen, en vroegen de meiden of ze eens mee mochten, en dan konden tonen hoe ver ze al stonden.    Ok, het was 's anderendaags toch geen school, dus ze kwamen mee met ons zwemmen.
Ons Catherine met de bandjes sprong er als eerste in, en zwom voorzichtig naar de overkant.

Dan kwam Lauranne er ook aan, zonder bandjes, en vooral zonder vrees.  Ze sprong er in, maar toen werd het voor ons wel duidelijk dat ze helemaal niet kon zwemmen.   We hebben haar dan ook direct gaan redden..  Daarna bandjes gaan zoeken, en dan kon ze op die manier nog wat oefenen.
Voor hun brevetten was dat hetzelfde.  Catherine was het eerst klaar voor het brevet van 25m.   Lauranne was zo slecht gezind, omdat zij het niet kon, en ze maakte ons en zichzelf wijs dat ze het de week daarna wel zou kunnen.
Die week zwom Catherine voor het brevet van 50m, Lauranne hield woord en haalde dat van 25m.  Maar dan terug hetzelfde scenario.  Een week later haalde Catherine het brevet van 100m, Lauranne op karakter het brevet van 50m.
Hun zwemleraar dacht dat ze nog een stapje verder konden, een week later opnieuw.   Catherine haalde het brevet van 200m, Lauranne van 100m.     

Onze meiden zijn zeker niet de beste zwemmers, en helemaal geen waterratten.   Het was hoogst bijzonder dat er kindjes van het derde kleuterklas bij de zwemleraar hun brevet van 400m wisten te behalen.    Toen Lauranne haar best aan het doen was voor haar brevet van 200 meter, en dat toen ook behaalde, begon Catherine aan haar 400m.   Ze deed dat, en eigenlijk was dat fantastisch !    Lauranne kon eigenlijk niet direct mee genieten, maar vroeg of ze het een week later ook mocht proberen om die 400 meter te halen.    Ze mocht, en ook zij slaagde daar in, maar dat was echt volledig op karakter.

Dat karakter komt nu ook bij het ponyrijden naar boven.  Catherine rijdt in principe misschien beter en wil het perfecter doen.   Lauranne legt voor zichzelf de lat hoog, en dan moeten wij toch nog proberen het goed mee te begeleiden.  Motiveren waar nodig, maar ook leren relativeren, en leren tijd te nemen.   Wat ze gisteren presteerde op de M indoor in de klasse licht op die leeftijd was toch wel knap.   Ze moeten samen nog veel leren, maar wat ze vooral nu ook mag doen, dat is inderdaad leren genieten van de goede momenten. 
Want wij weten dat er ooit mindere momenten komen!  Proficiat, Lauranne !  Doe zo voort, maar hou het veilig!!  

En onze lieve Catherine, niet opgeven!  Deze keer heeft onze Lauranne je voorgestoken, maar als je zo blijft werken kom je er ook.  Langzaam, maar zeker !