30-09-2013

Opnieuw dubbelslag voor Thibeau! Nationale titels voor Saartje en Sunny!

Vorige week waren er 2 provinciale titels voor Thibeau in Herenthout.  Dat was voor ons al de bekroning van een geslaagd seizoen.    Dat er gisteren op het nationale kampioenschap opnieuw 2 titels zouden behaald worden, dat was wel echt te mooi om waar te zijn.

Op zaterdag waren we nog even naar de finale van de Pony Challenge in Turnhout geweest.  Er stond een dubbele omloop, die best selectief was.  Thibeau had met Sunny een derde plaats te verdedigen in de proef 1m.
Zara Poels stond aan de leiding, na een prima seizoen.   Zowel Thibeau en Sunny, als Zara Poels en Borselino deden het foutloos in de eerste manche.    We hadden de pony Hightrick eveneens meegenomen, ter kennismaking.     Ze moeten nog op elkaar afgestemd geraken, maar we hebben er alle vertrouwen in!
Tussen Thibeau en Sunny is er al een tijd heel veel vertrouwen, en zo reden ze ook hun tweede omloop tegen de tijd.
De overwinning in de proef was een feit voor Sunny!        Thibeau klom in het algemeen klassement naar een 2e plaats in de eindstand, en mocht samen met winnares Zara Poels en Marie Hendrickx (Inneke van het Voorbos) op het podium.
Een leuke ervaring in ieder geval!

Op zondagochtend vertrokken we dan naar het nationaal LRV kampioenschap.    Thibeau moest al vroeg binnen in de reeks C licht.   Vorige week werd hij nog kampioen met Spirit in deze reeks.  Thibeau wou het ook gisteren proberen, maar in de tweede fase nam hij een heel korte wending, waar Spirit even weggleed.  Er zat niet anders op dan een volte te rijden, en dan het parcours verder te zetten.    De winst in de reeks C licht was voor Ann Sophie Noppe.

Ons volgende ijzer in het vuur was Corne's Juliette met Thibeau in de reeks D licht.      Daar werd snel duidelijk dat er één moeilijke lijn was,  met als joker de sprong met de bidet.    Er moest na de trippelbar gas terug genomen worden, en die sprong moest extra verzorgd worden.    Thibeau probeerde dat plan goed uit te voeren, maar kreeg daar toch de fout..
Ook onze zoon Marnick Spits en Katinka kregen een fout op die hindernis in D licht.
Dan bleven nog over Thibeau en Sunny om het wel tot de 2e fase te brengen.   We hadden misschien gedacht dat Sunny last kon hebben van vermoeidheid.    Hij had al 2 belangrijke overwinningen gehaald op het provinciaal kampioenschap en dan de finale van de pony challenge.  Eén keer vind je de pony van je leven...
Sunny en Thibeau deden het prima, een heel snelle 2e fase er boven op.   Hij nam de leiding, en mocht zich na afloop van de proef de nieuwe nationaal kampioen D licht noemen!!  Over een hattrick gesproken van Sunny!    Sunny heeft nu wel even rust verdiend.  Dit seizoen maken ze zich op voor de reeks D midden,  dan wacht er een nieuwe uitdaging! 

Onze meisjes Catherine en Lauranne Spits waren er gisteren ook bij.    Lauranne en Tino hebben wel een bijzonder seizoen gehad.   Tino liet zich van het hele seizoen op geen enkele fout betrappen!      Op het nationaal kampioenschap B beginnelingen (hoogte 70 cm) deden ze het gisteren opnieuw foutloos!       Lauranne wil met Tino naar de reeks B licht.   We zullen zelf even ontdekken bij oefenwedstrijden of dit wel een goed plan is, of dat ze nog een winter in haar reeks moet blijven.    We proberen ze te laten rijden met een plan.  Ook tweelingzus Catherine Spits deed het foutloos bij de kleine A'kes.  Mooi, mooi!

Thibeau is bij ons de "denker",   hij heeft altijd een plan in het achterhoofd, en wijkt daar zelden van af.    Hij zou gisteren afscheid nemen van de reeks B licht, en zich meer gaan concentreren op de C en D pony's.    Met Saartje vormt hij al 2 jaar een combinatie.   Het ging niet altijd even gemakkelijk, maar vooral dit jaar reden ze een fantastisch seizoen.

Thibeau en Saartje stonden 3e in de tussenstand van de provincie Antwerpen, zowel in stijl als in snelheid (barema A).
Shelsea Berkvens (Juanto) en Max Sebrechts (Billie) zijn ook al enkele jaren gevestigde waarden in B licht.
Gisteren had Thibeau geluk met zijn startplaats.   Hij kon de barrageritten van zowel Shelsea als Max nog volgen, alvorens zelf binnen te gaan.       Shelsea reed een prima barrage, maar Thibeau dacht toch dat hij in het begin van het parcours nog tijd kon winnen door nog korter te draaien.      Max en Billie waren op weg naar een snellere tijd, en misschien de titel, maar op de allerlaatste hindernis ging het fout, en ging Billie naast de hindernis..

Thibeau geloofde in zijn kansen, en hij reed echt een super barrage!    De reeks B licht is een kampioenenreeks, want de hoogste klasse voor B pony's.  Voor de eerste keer mocht Thibeau binnen komen voor een erelint voor een individuele prestatie.   Tweede werd Shelsey Berckvens met Juanto, voor clubgenootje Caro Belle De Hornois en Hiawatah.    Caro Belle kreeg in stijl nog het erelint met Xander.   Ook Xander kennen we maar al te goed, want hij heeft het ook met ons nichtje Mieke Ceuterick ooit gebracht tot provinciaal kampioen B licht.   
Thibeau en Saartje werden ook in stijl beloond voor hun rit, ze werden tweede!!

In de andere kampioenenreeksen in het springen C midden en D midden,  waren het de amazones die de hoofdrol opeisten.
Knappe prestatie van Stephanie Van Riet die uittredend nationaal kampioene Elke De Pelsmaecker met Happy C in snelheid wist te kloppen.  

In de reeks D midden was er een bijzondere prestatie van uittredend kampioene Leonie Aertssen.  Vorig jaar won ze al het kampioenschap met Boro.  Ook dit jaar deden ze het foutloos en in de kortste tijd, en mochten ze opnieuw het kampioenenlint ontvangen.   Leonie deed er nog een schepje boven op.  Ze werd bovendien tweede met haar andere pony Mellomacho.    

In stijl waren het de broers Jules en Lowie Wauters die met de grootste eer naar huis mochten.  Jules won de reeks D midden, terwijl jongere broer Lowie de reeks C midden op zijn naam schreef. 

Op het nationale ponykampioenschap wordt er vooral gestreden voor de eer, en het publiek was hier voor massaal naar Herenthout getrokken.    In Barcelona stond er naast de eer, ook heel veel geld op het spel.
Onze Belgische ruiters hebben het fantastisch gedaan met de 5e plaats in de finale van de landencompetitie.

Proficiat aan Philippe Guerdat, coach van het Franse team, die met de winst en 500.000 euro naar huis mochten..        En uiteraard blijven we bijzonder fier op de prestaties van Citizenguard Cadjanine Z.   De klik met Rodrigo Pessoa is er toch zeker wel.    Na een foutloze eerste manche, kwam er op zondag één fout in de 2e manche.    Brazilië werd mee door haar prima prestatie tweede in de finale, goed voor 300.000 euro.
Alle info van de Finale van de Nations Cup in Barcelona via de link.