11-02-2018

Probleemoplossend denken bij de hengstencompetitie.. Jeroen ziek en klapband voor Marnick..

Vorige week maandagavond waren we bij de uitzending van "Mij overkomt het niet" toch wel behoorlijk onder de indruk van de lijdensweg voor zowel de slachtoffers als de eigenaars van het paard dat bij een ongeluk op een autostrade voor een dodelijk ongeval had gezorgd.  Opgeschrikt door het vuurwerk...  Wie is er dan verantwoordelijk... Maar vooral het menselijk leed, het bleef toch wel hangen.

Je moet telkens toch die dosis geluk mee hebben, en liefst zo weinig mogelijk tegenslag.  We hadden al lang gepland dat we zaterdagavond 10 februari naar de Sentower zouden gaan voor de hengstencompetitie.

Marnick was daarom op vrijdag zijn paarden gaan trainen in het Azelhof. Mét succes, want in de hoogste 1.30m proef moest hij nipt de duimen leggen voor niemand minder dan Harrie Smolders.
Zaterdagochtend minder goed nieuws van Jeroen.    Hij was ziek, en na doktersbezoek bleek dat hij 2 dagen binnen moest blijven.    Als Jeroen op les gaat bij Dirk Demeersman, is het al wel eens gebeurd dat Dirk met Leandro VG rijdt, dus na een telefoontje was dit gelegenheidsduo vlug geregeld.  Met dank aan Dirk.
Eerst werd gedacht om Nixon dan maar rust te geven, eerder van de week was hij niet zo in vorm, en  om één manche te missen, was het dan niet meteen een probleem.

Maar Axel Verlooy kwam met de oplossing aandraven, Harrie zou naar de Sentower komen, en daar wel met Nixon rijden bij de 5-jarigen.  Nooit eerder had hij met Nixon gereden, maar de video's zijn overduidelijk.  Als later Nixon richting de stallen van Eurohorse vertrekt, dan wacht er verder een mooie carrière.  De klik was er al, en het was een mooie nulronde.  Eurohorse is samen met Jimmy Vermeulen eigenaar van Nixon van het Meulenhof, en we hopen met iedereen mee dat Nixon het idd ver mag brengen.  

Ook Marnick zou aantreden met Nono vd Withoeve bij de 5-jarigen. Vorige keer had Marnick zich moeten laten vervangen door Thibeau, omdat Marnick toen gekwetst was.  Deze keer zou er niets mislopen.     Marnick had van vorige week zijn rijbewijs C van de vrachtwagen, en het leek meteen een goede les, om nu eens geladen met een paard, en met mezelf als begeleider de rit met de vrachtwagen te doen.   Marnick reed bijzonder voorzichtig, geen opmerkingen.  We kwamen op de E 314, via de oprit in Aarschot richting Lummen.     Goed op tijd vertrokken, geen stress.   
Tot ineens het stuur enorm begint te bibberen, en we een luide knal horen.    Dat was duidelijk een klapband, van het wiel links voor..   Marnick heeft dan rustig kunnen blijven, en de vrachtwagen op de pechstrook kunnen zetten.   
Even de tijd genomen om te bekomen, en de situatie in te schatten.   
We stonden net aan het begin van een vangrail, die zo'n 200 meter lang was.   Hoe lang we op een zaterdagavond daar konden blijven staan, was niet duidelijk.  Het leek ons het slimste om al te zorgen dat Nono er af zou kunnen gehaald worden en dat evt de vrachtwagen later kon getakeld worden.  Met dank aan enkele heel lieve mensen, en vooral Simon die van de buurt van Diest gekomen is met zijn auto en een lege trailer.   Je staat er van te kijken hoe snel er gereden wordt op zo'n autostrade, en dat echt niemand vaart mindert.

Het TV programma van maandag in het achterhoofd.  Ons overkomt het niet...  Maar hoe los je zoiets op.   
Naar de politie gebeld om iemand te sturen om extra licht te maken, en het gevaar aan te duiden.  Er kwam zo'n seinwagen.   De auto met de trailer hadden we 200 meter voor ons staan, waar de auto op de pechtstrook stond, en de trailer op het gras.    Maar dan kwam het er op aan, de hengst van de camion te nemen, direct naar links te draaien, en dan voorbij de vangrail stappen tot aan de trailer. En die hengst vooral niet los laten!!   Eerst was ik van plan dat te doen, maar zo'n schrik gekregen om hem te lossen.  Het is toch niet meteen een pony om vast te houden...   Maar dan heeft Marnick besloten om het zelf te doen, en hij heeft dat heel koel tot een goed einde gebracht.  We hebben dan ook de materialen overgelegd, en Marnick kon richting hengstencompetitie rijden!   Op dat moment was in principe de wedstrijd ondergeschikt, want content dat het zonder accidenten verlopen was.  Toch was het voor Marnick echt wel een opsteker, dat hij gisteren foutloos was met Nono!!  Persoonlijk wil ik de garage van Jan De Plecker van Londerzeel van harte danken, want zij hebben er voor gezorgd dat ik later op de avond toch nog met de vrachtwagen kon aankomen in de Sentower.  Toen waren de 6-jarigen al bezig.   Vanaf dan niets dan goed nieuws.  In het Azelhof won Patrik de Grote Prijs Silver met Javanna van de Torredreef, nét voor onze zoon Thibeau met Dolce Vita.

Eerder op de dag klasseerde Lauranne zich ook in de 1.20m proef in het Azelhof met Va-Vite.  En hoe fijn was de overwinning van Freestyle van de Withoeve in die reeks met Evelyne Putters.

De kers op de taart zou zaterdagavond nog komen.  Gelegenheidsruiter Dirk Demeersman had Leandro VG super aan het springen.   Walter Lelie kwam nog dicht in de buurt bij de tijd van Dirk en Leandro, maar de overwinning hadden ze toch maar te pakken.  En dat we er van genoten hebben, dat nog te mogen zien!   Bedankt aan iedereen, waar we altijd mogen op rekenen, maar nu toch in het bijzonder de ruiters en mensen die ons zo uit de nood hebben geholpen.  Een weekendje om niet gauw te vergeten..   En Marnick?  Die twijfelde even om terug met de vrachtwagen naar huis te gaan, maar na even aan te dringen, heeft hij dat prima gedaan.  Rond 2u 's nachts kwamen we thuis aan.  Om 8u werden we dan al opnieuw verwacht met de pony's in het Azelhof. En dat we goed geoefend hebben,  Catherine heeft dat goed gedaan voor de eerste keer met Cleostrade, en ook  Lauranne en  Kantje's Feiko beginnen elkaar goed te kennen.  Blijven oefenen, liefst met niet teveel pech onderweg...