09-05-2018

Terugblik op Fontainebleau - vooruitblik op BK jeugd.... Deze week afspraak in Lier!

De weken volgen zich ontzettend snel op, maar bijzonder graag nog even een terugblik op het voorbije weekend in Fontainebleau.

Uit de succesjaren van Withney vd Dwerse Hagen en Cadjanine samen met Patrik, wisten we dat de concours in Fontainebleau de moeite was.   Dat we dan de kans kregen om er te gaan rijden met onze kinderen tijdens de jeugdconcours, dat zou een ervaring worden die we met beide handen wilden aannemen.

De Children mochten op het grote grasterrein.  De eerste dag had onze 12-jarige dochter Lauranne Spits niet haar beste ritje met Va-Vite, en er werd besloten om ze niet mee in het Belgisch team te zetten.  Een beslissing waar we ons konden in vinden, ze moet idd nog wat sterker en misschien ook wat groter worden... In ieder geval mag Lauranne tevreden terugblikken.  Op vrijdag deden ze het samen foutloos, zondag reed ze een dappere rit in de GP 1.30m.  Het resultaat was niet schitterend, ze kreeg meteen een fout op hindernis 1.  Dan liep het een hele tijd prima, maar op het laatste van de rit, leek Va-Vite toch iets te sterk voor haar te worden, de afstanden waren iets minder perfect, enkele foutjes hadden kunnen vermeden worden... Maar nu zijn we benieuwd hoe Lauranne deze ervaring mee neemt naar de volgende wedstrijden.  Ze was zeker niet onder de indruk, en ze heeft zich buitengewoon ingezet.  

Grotere broer Thibeau Spits mocht rekenen op de halfbroer van Va-Vite.  Jericho is een krachtpatser, en kwam op het grote grasterrein helemaal tot zijn recht.  Op donderdag waren ze meteen foutloos, en zo konden ze vol vertrouwen naar de Nations Cup gaan op vrijdag.      In juli vinden in Fontainebleau de Europese kampioenschappen voor de jeugd plaats, en het was te merken dat er heel wat landen er voor gekozen hadden om met sterke ploegen aan de start te komen.

Maar liefst 13 landen deden mee in de junior-competitie, en het kwam er op neer om zoveel mogelijk foutloos te blijven.   Slechts 6 landen mogen door naar de 2e ronde, en deze keer mocht er echt niet teveel fout gaan.   De 3 eerste starters Maartje Verberckmoes (Jugano), Thibault Philippaerts (Cateleya 3), onze Thibeau Spits (Jericho Dwerse Hagen) noteerden meteen een foutloze omloop.  Er was geen druk meer op de schouders van Simon Morssinkhof als 4e starter, hij deed een prima ronde, met één fout.  We mochten als leider mee naar de 2e omloop, maar zelden hadden we meegemaakt dat alle 6 de landen met een blanco score in de 2e omloop startten.  De omloop was best moeilijk genoeg...

We waren dan ook bewust dat we opnieuw het beste van onszelf moesten geven.  Maartje Verberckmoes kreeg een spijtige fout.  Als 2e starter kwam Thibeau met Jericho in de ring. Lang zag het er naar uit dat hij foutloos zou blijven, maar dan fout op de planken...   We wisten dat we dan zeker met 4 strafpunten moesten rekening houden.  De druk kwam op de schouders van zowel Thibault Philippaerts als Simon Morssinkhof.  En of zij met druk kunnen omgaan!  Door allebei foutloos te blijven, kwamen we terug in de wedstrijd.  Niemand was er uiteindelijk in geslaagd om het volledig foutloos te doen, we mochten mee door naar de barrage met de 4-punters.  En dan kwam het er op neer om snel én foutloos te blijven..   De Ieren en Duitsers waren gekend als heel sterke combinaties.   Ons team had niets te verliezen, en ze streden er echt voor.   Bijzonder blij dat Thibeau en  Jericho ook iets konden betekenen voor het team, ze bleven foutloos.   Maartje Verberckmoes en Thibault Philippaerts deden dit ook, in een uitstekende tijd.    Toen Harry Allen zijn barrage voor Ierland gereden had, wisten we dat hun tijd trager was als die van onze 3 eerste starters.    De jury vroeg Simon Morssinkhof nog binnen, maar we wisten dat de winst al een feit was! 

Het was voor Thibeau zijn eerste overwinning in een landenprijs, eentje die we toch zeker zullen koesteren. We hadden een top team, hele fijne Belgische delegatie, en op die manier ook een fijn weekend achter de rug. 


Bij de youngriders was er de vuurdoop op dat niveau voor onze neef Jeroen De Winter met Cleopatra.   De 8-jarige dochter van Chacco Blue, deed heel zeker haar best in de Nations Cup, maar moest 4 en 8 punten laten noteren.   Uiteindelijk zouden de youngriders net niet het podium halen, en moesten ze tevreden zijn met de 4e plaats.  In de rubrieken U25 kon Jeroen rekenen op zijn trouwe Gretel, die terug haar goede vorm te pakken heeft.  Met een 4e plaats in de 1.40m proef op donderdag en de 10e plaats in de GP 1.45m op zondag, mogen ze hoopvol zijn voor de rest van het seizoen.    Onze Thibeau heeft wel wat ervaring opgedaan met Juragold Bormes, en met Belissimo Z.

Vanaf 23/5/18 is Patrik terug op wedstrijd in China, en de kans om Belissimo mee op wedstrijd te nemen, laat Thibeau niet onbenut...  
We laten er geen gras over groeien, en naast Jericho gaat Thibeau rekenen op Belissimo voor het Belgisch kampioenschap van de jeugd.   Nog enkele dagen is onze Thibeau de regerend Belgisch kampioen bij de juniors, dankzij Jacobien.  Dit jaar zijn er heel wat straffe kandidaten..  Het worden sowieso 4 mooie finales nu zondag in het Azelhof.  

Hopen dat we toch met enkele van onze ruiters in die finales geraken..  We duimen voor Jeroen De Winter, in zijn laatste jaar bij de youngriders.   Onze zoon Marnick Spits zag vorige week Vaudou de Carmille vertrekken richting Italië.  Hij wou toch graag zijn kansen wagen in het BK youngriders, en kreeg hiervoor Verdi vd Withoeve ter beschikking.  Na enkele kennismakingsrondes tot 1.45m, zien ze het samen helemaal zitten. Fingers crossed!  Bij de scholieren kijken we dan nog uit naar onze dochters Catherine Spits (Carlina) en  Lauranne Spits met Va-vite en Zenit di san Patrignano..   Grote kanshebber bij de scholieren is de sterkhouder van het team in Fontainebleau.  Daar hebben we overtuigende ritten gezien van Evelyne Putters.  Tijdens het BK rekent ze op Freestyle vd Withoeve.   En dat het spannend wordt.. In alle categorieën mogen er slechts 16 combinaties door naar de finale...  Dat we mooie sport gaan te zien krijgen, dat is zeker...