16-10-2017

Top ervaring in Oslo ! Veel dank aan de initiatiefnemers. Opwaardering van de ponysport.

Ondertussen zijn Thibeau en ikzelf terug gekomen vanuit Oslo.  Voor Thibeau tijd om nog even achter de boeken en op de schoolbanken te gaan...    Voor Cleo is er nu de doorreis naar Denemarken in Herning.    Eigenlijk is dat al een beetje op de terugweg vanuit Noorwegen.

Het was op voorhand een beetje gekkenwerk om het te doen, maar alles even op een rijtje zetten.   Als je krachten kan bundelen, moet je dat altijd proberen te doen.
Zonder de hulp van Eurohorse met de transport en zorg richting Noorwegen toe,  zouden we het niet gedaan hebben. 
Maar de ervaringen die je op dat niveau kan doen, dat zijn stress-trainingen voor later.

Cleostrade zat in vorm, en dat maakt sport op dit niveau wel gemakkelijker.  Ze wou er elke keer voor gaan, en werd zo op donderdag en vrijdag tijdens de opwarmingsrondes telkens 2e. 

Op donderdag was Andrea Bech van Noorwegen de snelste.    Vrijdag was Thibeau wel sneller als deze Noorse amazone, maar was het de Zweedse ruiter Ingemar Hammarstrom die de snelste was.    Initiatiefnemer van de FEI pony Trophy is Peter Bollen.  Hij had de dekens voor de winnaars besteld bij Greenfield Selection.   Omdat ze pas last minute klaar waren, had ik ze meegenomen naar Oslo in de baggage.   Marie-Anne van de firma Greenfield, had ons gemotiveerd en gezegd dat we toch maar 1 deken moesten proberen mee terug te brengen naar België achteraf.    

Enkele weken geleden won onze pony Cleostrade nog de GP van de CSI* in het Azelhof, nadat ze de 2 dagen daarvoor al 2e was.   We leefden dus op goede hoop, ze zat in vorm, en dan kan er veel met Cleo.

Zondagvoormiddag kwam Niels Bruynseels ons nog helpen in de paddock, en bij de verkenning.  Hun wereldbeker stond later op de namiddag gepland.     Niels was zo vriendelijk zijn hulp aan te bieden, maar bijna liep dat fout af.

Hij stond in de paddock Thibeau tips te geven bij het dressuurwerk, toen er plots een pony zonder reden stampte.  Het scheelde geen 10cm, net naast de arm van Niels.  

Er waren 2 witte pony's, één van hen stampte.   Eén van hen noemde Super Bad...   De kans is groot dat we niet verder moeten zoeken, misschien als veulentje ook niet direct de makkelijkste geweest.  In ieder geval, het was super veel geluk bij een bijna ongeluk...   Er was ook achteraf niets gebeurd, met de schrik er van af...  

Bij het inspringen liep alles prima, we moesten voorlaatste de ring in.   De eerste combinaties beten hun tanden wel stuk op de omloop, met hoge scores.   De startlijst was de omgekeerde volgorde van de resultaten van vrijdag, dus de betere combinaties kwamen er wel naar het einde toe.    De winnares van donderdag plaatste zich als 1e voor de barrage.   Toen was het de beurt aan Thibeau.  Even vloeken met die ene fout...   Maar wat deed ze het weer goed!    Naast Andrea Bech zou ook Ingemar Hammarstrom zich nog plaatsen voor de barrage.  Hij bleef daar als enige foutloos, en wint de eerste manche van de FEI Pony Trophy.    Thibeau werd met zijn tijd 4e, en gaat met een goed gevoel richting Herning volgende week.    Daar zal hij ook de CSI*** kunnen meedoen met Jericho Dwerse Hagen en Juragold Bormes.   Ook Patrik gaat er van start met Verdi vd Withoeve en Dolce Vita.   

We weten heel zeker dat de FEI pony Trophy maar een nevenproef is op zo'n top concours, maar de impact mogen we toch niet onderschatten.   Heel wat reacties van echte topruiters, waarbij het heel lang geleden is dat ze nog een ponywedstrijd van dichtbij hebben gezien.   Ze waren onder de indruk van de manier hoe sommige ruiters het dressuurmatig ook sterk voor mekaar hadden,  het was idd mooie sport om te volgen.   En er was behoorlijk wat publiek op zondag tijdens de finale, een hele ervaring.  

Een voordeel van zo'n circuit is ook dat je de topsport van wel heel dichtbij kan meemaken, leren met de ogen.  En dat heeft Thibeau heel zeker het voorbije weekend kunnen doen. 

Voor onze Belgen was er af en toe dat pechfoutje teveel, nochtans waren er ook wel wat mooie klassementen.
Dé man van de wedstrijd in Oslo, is toch ook een beetje Belg, en een top sportman.  Wat een prestatie om zowel de GP CSI*****, als de Wereldbeker te winnen!  Daniel Deusser van de  Stephex Stables slaagde in deze opzet!!  
Zaterdag met Tobago (Tangelo vd Zuuthoeve) in de GP, zondag was het met Cornet in de Wereldbeker.   Op zaterdag was Daniel nog 2e in de 1.45m proef met Cornet d'Amour, fijn om hem terug te zien op niveau!

Zo was er nog een knappe schimmel die terug op niveau was in Oslo, na lange tijd afwezigheid door blessure leed.  Een gebroken hoefbeentje, zorgde ervoor dat Gentleman en Karel Cox twee jaar geleden een halt moesten inlassen in hun sportieve succesverhaal.   Van in de maand maart 2017 is Karel het terug aan het opbouwen met Gentleman, en dit weekend stonden ze er terug op tweesterren-niveau.   Een overwinning in de 1.40m proef, en die ene tijdfout in de GP CSI**, nog met een 6e plaats.    

De zusjes Conter hadden een sterk weekend.  Emilie Conter werd 4e in de GP CSI**.    Zoë werd met Zeta beste Belg in de Wereldbeker, met die ene fout.    Ook voor Niels Bruynseels en Gancia was het even balen...  Zo een mooie omloop in de Wereldbeker, met één pechfout..
Als je die afstanden aflegt, en die inzet is er, dan zijn er geen oefenrondjes meer.  Dan wordt het pure ernst. 

Als je in dat kader de pony's hun wedstrijd kan laten springen,  dan heb je een opwaardering van de ponysport.   Erik Vandervleuten zei ons zelf dat hij er echt van had genoten het te zien, en dat het van de tijd van Maikel bij de pony's geleden was, dat hij nog zo'n pony wedstrijd op niveau had gezien. 

Wat het gaat brengen naar toekomst toe,  en hoeveel ouders/kinderen in dit circuit willen instappen, het zal even zijn tijd nodig hebben om zijn plaats te kennen.  Het kost in ieder geval wat moeite, maar in het geval van Thibeau is het voor de laatste maanden ponytijd nog een bekroning voor zijn inzet van de afgelopen jaren.   Onze meisjes Catherine en Lauranne doen op hun leeftijd ook enorm veel moeite. 

Ze  houden het gelukkig dichter bij huis, en gelukkig ook nog wat lager.  Succes was er voor Catherine in het Azelhof in de proef 1.10m, de eerste kwalifcatie van de Jumping Indoors Masters voor Jumping Mechelen.  Ze won die proef met Galinka!!  Ook in de proef 1m paarden kwam ze goed in de buurt met Zaijlin.  De kortste tijd, met die ene fout... Gelukkig was er ook nog krachtpatser Auxerre, ons toegewezen dankzij Philippe Guerdat.  Daar sprong Catherine zich mee in de prijzen.  Ook Lauranne deed het uitstekend, met een 9e plaats in de ponyproef 1m met Mistique van het Klavertje, en een 6e plaats met Va-Vite in het 1.10m !!   Marnick kon niet onderdoen voor zijn broer en zussen.  Hij deed het uitstekend in de proef 1.35m met Vaudou op vrijdagavond, foutloos, maar iets trager dan bvb onze Jeroen.   Daar werd Jeroen 3e met Krezip!   
Op zondag mocht het voor Marnick wel sneller gaan, hij werd 2e met Carlina, en 6e met Vaudou de Carmille in de  proef 1.20m.    

Ons druk weekendje zit er op!  Nu ons opmaken voor het volgende....   Herning, we komen er aan!