27-07-2009

Stelen met de ogen; leren van anderen bezig te zien is zo belangrijk.

Deze ochtend kregen we al telefoon. Of Va-Vite ooit al een 1.50m proef gelopen had? Dat heeft hij zeker niet met Stijn gedaan, maar wel met Patrik. Maar ook in dat geval mocht hij niet aantreden in de klasse zwaar. Er zou al heel wat rond afgebeld geweest zijn.
Wel, daar hadden we niet echt bij stil gestaan, toen Stijn de inschrijving voor Va-Vite had in orde gemaakt voor deelname aan het LRV-tornooi in Koningshooikt.
Maar ik wil hier een duidelijk standpunt in nemen. Het is nooit de bedoeling geweest om van iemand selectiepunten af te snoepen. Dat heeft hij in dit geval ook niet gedaan, door die tijdfout. Maar we zien het zelf toch iets ruimer, en we willen onze manier van denken gerust meegeven.

Patrik heeft destijds heel veel geleerd in LRV omdat in hun gewest ruiters als Marc Van Dijck en Maurice Van Roosbroek de toon zetten. Ruiters met dergelijk talent kunnen een niveau binnen een gewest naar boven halen, omdat je de kans hebt die ruiters van dichtbij te observeren, en af en toe na te doen. Je moet niet bij jezelf denken, ik heb geen kans, want die ruiters of die paarden doen mee. Winnen of verliezen ligt op een klein plaatsje, en bij Va-Vite is het momenteel nog steeds de opleiding dat het belangrijkste is. Dit weekend loopt Va-Vite terug op internationale wedstrijd in Beervelde. Stijn heeft plezier gehad om Va-Vite eens mee te nemen, en Patrik kan er maar wat blij mee zijn, dat Va-Vite terug wat in het wedstrijdritme is gekomen.
Maar een geruststelling voor de LRV-ruiters. Stijn heeft enkele vaste paarden, waar hij echt wel wil mee presteren en selectiepunten mee wil behalen voor het provinciaal en nationaal. Maar Va-Vite staat op het lijstje van Patrik, en zal niet naar het provinciaal of nationaal gaan van LRV. Er moet ook niet meer getelefoneerd worden naar het bestuur van LRV; de deelname van Va-Vite in Koningshooikt is aanzien als "buiten wedstrijd".
In ieder geval een goede raad aan alle ruiters en amazones. Leer van elkaar, steel met je ogen, op een positieve manier.

Bekijk ook regelmatig de video's van je eigen parcoursen. Dat hebben we vannacht ook nog gedaan, dan vooral die van Withney in de Grote Prijs. Patrik heeft zijn kansen op een nulrit verkeken in 1 wending. Hij was te hard geconcentreerd om binnen de tijd te rijden, dat hij in de wending naar de voorlaatste lijn één galopsprong te weinig had genomen. Iets te overhaast, met 2 achterbenen tot gevolg. Dat waren geen fouten van Withney. Ja, haast en spoed is toch niet altijd goed.. Hij was wel ruim binnen de tijd binnen, maar daar koop je ook niets voor.
De volgende kans die we krijgen met Withney, net iets rustiger. Dat zal misschien het Belgisch kampioenschap zijn in Kapellen.