27-10-2008

CSI*** Caen; super concours, met een verdiende winnaar Hickstead en Lamaze.

We zijn net terug van Caen, en het was een fantastische ervaring. De formule van slechts 2 dagen jumping werd door de ruiters goed onthaald.
Het publiek stroomde ook steeds massaal toe, tegen de grote proeven.
Tijdens de dag voelden de expo-hallen vaak kil en leeg aan, maar daar kwam toch verandering in, tegen dat het echt spannend werd.
En spannend is het geweest!
Op vrijdag was er een warm-up voor de internationale paarden, en 's avonds een proef voor de top 16 van de Franse ruiters.
Een soort Frans indoorkampioenschap met een prijzenpot van 75.000 euro. Slechts 1 combinatie deed het daarin foutloos, en dat was Penelope Leprovoost.
De Fransmannen konden ook de 2e avond juichen.
In de dikke proef, waren er 16 combinaties foutloos in de 1e omloop. Zij mochten door naar de 2e omloop, rechtstreeks op tijd.
Patrik wist zich daar met Sherlock ook voor te kwalificeren. Hij moest als eerste binnen, en voor een talrijk opgekomen publiek, moet je er gewoon voor gaan.
Eén foutje kregen ze onderweg, en dit werd goed voor de 10e plaats. Vincent Lambrecht werd met Cashmira daarin de beste Belg op de 5e plaats.
Er was niets opgewassen tegen de combinatie Hickstead en Lamaze. Hij reed super snel, en de hengst liet alle klasse zien. Topsport van het allerhoogste niveau.
Tot de laatste combinatie binnenkwam, stond Lamaze nog aan de leiding.. Het was de Fransman Jerome Hurel die onder alle aanmoedigingen toch nog onder de tijd van Hickstead wist te gaan...

Op de laatste dag was de Grote Prijs uiteraard het hoogtepunt van de dag. Een moeilijke proef, hoog en delicaat, waar vooral de laatste lijn de grote struikelblok was. We hadden een heel goed gevoel na de rit met Withney. De moeilijke stukken van het parcours verliepen uit het boekje, maar weer die hindernis 2... Net zoals in St-Lô. Verder in het parcours kreeg ze nog 1 fout, 8 strafpunten waren het verdict, maar we hebben gezien dat het goed was, en dat we nog een mooie winter mogen krijgen.

Voor de barrage wisten er zich 9 combinaties te klasseren, waaronder Vincent Lambrecht (Cashmira) en Ludo Philippaerts (Cassini's Jac). Vincent probeerde tijd te winnen, door een heel korte wending te nemen, maar dat had Cashmira niet goed begrepen. Ze werden uiteindelijk 8e, Ludo kreeg met 1 springfout een 6e plaats.
Deze keer was de winst wel voor Eric Lamaze en Hickstead. Een snelle, foutloze barrage, en de Olympisch kampioen blijkt een echte ambassadeur voor de sport.
We waren heel fier op de nummer 2 in de Grote Prijs. Net zoals Hickstead, is ze niet te groot.
Onze Vinca Major van Vlieringen! We hebben haar op stal gehad tussen haar 2e jaar en 6e jaar. Daarna is ze vertrokken naar Pauline Guignery, die nu samen een bijzonder sterke combinatie vormen.
We hebben nog een dochter van Vinca bij ons op stal. Catalpa sprong als 2-jarige in vrijheid als een fenomeen. Een blessure zorgde ervoor dat ze nooit zelf zal sporten, maar hopelijk geeft ze haar kwaliteiten door naar haar kinderen!
Op de foto zie je Hickstead naast Vinca Major. De foto is getrokken in de paddock, net voor de prijsuitreiking van de Grote Prijs.
http://pagesperso-orange.fr/xavier.mayaud/jumpingcaen.htm