17-01-2009

Hengstenkeuringen; het collectief geheugen van een kennerspubliek.

Een speciale sfeer is het, die hengstenkeuringen. Echt ambiance kan je het niet noemen, maar een bijzonder aandachtig publiek.
Er zijn er natuurlijk ook anderen, die dan vroegtijdig naar de vrachtwagen gebracht worden, en zodanig hun eigen hengst niet zien springen,..
Maar in het algemeen lijkt het of iedereen aan het blokken is, met de programmaboekjes in de aanslag.
Toen we met Vertigo (v. Ogano Sitte) in de paddock kwamen om hem op te warmen voor zijn springproef, viel ook op hoeveel mensen zich zijn optreden van vorig jaar nog herinnerden.
Iedereen herinnerde zich blijkbaar nog de ietwat schrale hengst, die bij het springen in vrijheid wist te imponeren.
Nu, één jaar later, is Vertigo sterker geworden, meer bespierd, en is daardoor meer hengst geworden.
Dat waren toch de kritieken die we mochten horen.
Het springen onder de man verliep ook goed, dus dat gaat allemaal de goede kant op met Vertigo. De commentaren die we daar over gehoord hebben waren ook goed, "soepel, goede beentechniek, vermogen", we hoorden het ons graag vertellen.
Bij de 4-jarige hengsten werden er geen kampioenen gekroond.
Daar moesten ze 5 jaar of ouder voor zijn.
Bij de 5-jarige hengsten haalde Dirk Demeersman het met Cooper vd Heffinck het net voor Zorro, onder het zadel van Vincent Lambrecht.

De resultaten bij de 6-jarige dekhengsten:
Der Senaat 111 (Nick Vrins), Dulf vd Bisschop en Diabeau waren respectievelijk 1,2 en 3. Yves Vanderhasselt viel met een tragere nulrit net buiten de top 3 met Pommeau du Heup.
Reden genoeg voor Yves om net iets meer gas te geven in de reeks bij de 7-, en 8-jarige dekhengsten.
Met succes, want daar haalde hij de overwinning met Enrico vd Withoeve. Nick Vrins had bijna zijn 2e kampioenstitel binnen, maar hij werd met Chopin vt Moleneind naar de 2e plaats verwezen.
Cyber haalde de barrage niet, hij kreeg één fout. Herexamen op 30 januari in Moerzeke, voor de 2e manche van de hengstencompetitie.

De hengst Opium de Salbris toonde zich gisteren goed. De jury wist het te appreciëren, en hij blijft in de running om mogelijk goedgekeurd te worden als dekhengst bij BWP.
http://www.bwp.be