05-06-2019

Gouden Loreen en Zilveren Juragold! Wat er aan voorafging !

 De finales van de Belgische jeugdkampioenschappen jumping.  4 reeksen, scholieren, pony’s, juniors, youngriders.   En telkens met heel wat spanning, verrassingen, boeiende ontknopingen, mooie kampioenen!   We hebben er enorm van genoten, maar sta ons toe ons vandaag even stil te blijven staan bij enkel de finales van bij de juniors.   De reeks voor ruiters/amazones tussen de 15 en 18 jaar.

Op voorhand stonden er 77 combinaties ingeschreven.   30% zou naar de 1e finaleronde op zondag mogen, daarvan mochten de beste 16 door naar de 2 finaleronde.

De inschrijving is voor velen soms al een struikelblok.  Maanden was het al voorzien dat Marthe Van Gorp het BK juniors zou rijden met Loreen van de Landhoek.   Loreen is in mede-eigendom van onze stal, samen met Elly De Preter, mama van Marthe.  Sinds juli 2018 zijn Marthe en onze zoon Thibeau Spits een koppel,  allebei doen ze thuisstudie en examens voor de examencommissie.    Als voorbereiding voor het seizoen, trekken we eind februari richting Carmona, Spanje.  

Thibeau zou eerst 4 weken rijden in Carmona, en een laatste week in Sevilla.  Marthe blijft er met haar paarden 3 weken. 

Op voorhand neem je heel veel gerief mee, het is een echte verhuis.   Maar voor zo’n lange reis, kan je ook niet alles bij hebben.  Maar je weet dat je bvb hooi en schavelingen ook kan kopen bij de organisatie van de wedstrijden. 

Het weekend van 14 tot 17 maart sluit Marthe de driesterwedstrijd af met een mooie overwinning van Loreen in de 1.40m proef.  Op zaterdag en zondag worden telkens de winnaars van de proeven uitgenodigd voor een dopingcontrole.   Dat maken we regelmatig mee, dus zou ook nooit voor problemen mogen zorgen.  Tot wij als verantwoordelijke van het paard, en Elly als wettelijke vertegenwoordiger van Marthe op 7 mei dezelfde mail toegestuurd krijgen.

De FEI heeft de Belgische federatie KBRSF op de hoogte gebracht van het volgende.  In het urinestaal van Loreen werd het product Syneprhine gevonden, Loreen zou van dat moment onmiddellijk 2 maanden geschorst worden.  Ze zou pas terug een eerste wedstrijd kunnen doen vanaf 7 juli 2019.   Omdat Marthe minderjarig is, heeft ze de keuze.   Ofwel kiezen voor de procedure van de minderjarigen.  In dat geval ga je akkoord met die regeling, en heb je na het moment van de kennisgeving van dat akkoord, een schorsing voor de ruiter van 2 maanden.   Bij niet akkoord voor die procedure, wordt je berecht als volwassene.  Dan moet je je verdedigen, extra procedurekosten betalen, en loop je kans om bvb een schorsing  tot 2 jaar te krijgen.   Als Marthe voor de procedure van de jeugd zou gaan, moet ze binnen de 2 weken dat akkoord geven bij de KBRSF.  Alle prijzengelden,  resultaten, behaalde LR punten vervallen voor Marthe en Loreen tijdens dat desbetreffende weekend.  Er moet sowieso een fikse boete betaald worden,  al dan niet voor welke procedure je kiest. 

We kunnen het hier heel nuchter neerschrijven, maar die eerste moment als je die mail toekrijgt, kan je alles behalve nuchter nadenken.  Paniek, ongeloof, angst, verdriet, ontgoocheling, machteloos..

En ook heel veel vraagtekens.  Wat is dat voor product, nooit ergens iets van gehoord, ..  Even de passage overgenomen uit de desbetreffende mail:  

 Synephrine is a stimulant that causes vasoconstriction, increases heart rate and is used as a weight loss aid in humans, and classified as a Banned Substance under the FEI Equine Prohibited Substances List.

We doen de eerste telefoontjes om te horen wat dit zou kunnen zijn, en vooral, hoe is dit in het lichaam van Loreen terecht gekomen?

Onze schoonbroer Raf Spits is dierenarts, en ook een echte vakman.   Hij kent het product, weet ons te vertellen dat het in schillen van appelsienen kan zitten, en dat het misschien wel eens in een voedingssupplement zou kunnen gezeten hebben.  Elly geeft eten naar hun paarden op concours.

Dus even gecheckt of er iets van supplementen was bijgegeven.   Elly doet ook heel wat telefoontjes.  Met Wendy Laeremans, directeur van KBRSF, met Peter Bollen (Cavalor), met Jef De Smedt (veearts voor de Belgische federatie), met Bjorn Scheirlinck (Jopack, leverancier van hooi).  Heel wat telefoontjes  onderling.  

Ondertussen weten we dus dat het een stimulerend middel kan zijn, en dat het wordt gebruikt in dieetpillen bij mensen.

Dankzij Jef Desmedt komt Elly bij een lijst terecht, waar de info van de meest recente dopinggevallen te vinden zijn, met de vermelding van welk product er is aangetroffen.  Op 8 mei ontdekken we dat er in februari  2019 in Carmona reeds 2 ruiters betrapt zijn op het product Synephrine.    Carmona, de concours die volledig omringd is door appelsienboomgaarden.  Ook in Mexico zouden er ruiters betrapt zijn op Synephrine.  Elly neemt contact op met de betrapte ruiters van Carmana.  Ze zijn volwassen, kunnen niet kiezen voor de jeugdprocedure.  Ze hebben alles in handen gelegd van een advocaat, en zullen zich moeten verdedigen.   Voorlopig zijn ze als ruiter nog niet geschorst, enkel hun paard ook 2 maanden.  

Dan verder samen nadenken, nadenken om al dan niet akkoord te gaan, blijven nadenken hoe dat is kunnen gebeuren.

Er was weinig gras om te grazen, maar ons idee ging meteen naar het hooi, dat we ginder bijgekocht hadden.   We hadden in Carmona ook Bjorn Scheirlinck van Jopack ontmoet.  Ze leveren op diverse wedstrijden in Spanje het voorverpakt hooi, en hij wou een gesprek met de organisatie om misschien de wedstrijden later in 2019 of 2020 te kunnen voorzien van Jopack hooi.  De organisatie  wist toen te vertellen dat ze hooi van goede kwaliteit hadden, en dat ze voldoende konden aankopen in hun eigen streek.   Ze gingen het op die manier organiseren.

Nochtans had ik Elly inderdaad nog horen klagen het laatste weekend daar, dat er heel wat takken in het hooi zaten.   Allemaal zaken waar je achteraf wel over nadenkt, en die hun plaats in de puzzel krijgen.

Persoonlijk hebben we een heel goede band met Philippe Guerdat.   We wisten dat er enkele jaren geleden ook iets geweest was, mbt een vermeende doping-affaire voor zijn zoon Steve destijds in La Baule.  Daar was het achteraf ook te wijten aan een contaminatie van het voedsel, iets met klaprozen in het hooi.   Dat betekent eigenlijk dat het absoluut niet de bedoeling was om dat product bij te geven, maar dat het per ongeluk in de voeding zit, en op die manier door het paard opgenomen wordt.   Maar als het op de lijst van de verboden producten staat, hang je er ook aan voor de moeite. 

Philippe geeft ons de telefoonnummer van de  advocate die destijds Steve heeft geholpen. Elly belt er regelmatig mee en krijgt bijzonder nuttige info.  Ze  geeft de raad om niet te kiezen voor de procedure voor de minderjarigen.  In dat geval blijft die blaam ook 4 jaar achter de naam van Marthe staan, als een veroordeling.   De advocate geeft de raad om te vragen zich te verdedigen voor het FEI tribunaal.  Kiezen voor de jeugdprocedure, zou eigenlijk ook zeggen akkoord te zijn dat er wel iets fout gebeurd was, terwijl duidelijk was dat er totaal geen bewuste handelingen zijn gedaan om er voor te zorgen dat dit product in het lichaam van Loreen te krijgen.  Op de KBRSF voelen we steun, en vragen ze ook wat voor karakter Loreen heeft.  Die heeft pit genoeg, die moet inderdaad al zeker niet extra gestimuleerd worden.  Als Loreen een heel tamme zou geweest zijn, zou er nog een vermoeden kunnen zijn, dat ze beter zou kunnen gepresteerd hebben met dat product.     Voor Elly komen er dan heel intensieve weken.  Ze heeft veel opgezocht, gevonden dat het product ook voorkomt in bepaalde grassen,  waar ook hooi van gemaakt wordt.

Bij de FEI moeten ze ook het welzijn van het paard op de eerste plaats stellen, en gaan ze er van uit dat de minste straf die er kan gegeven worden bij een positieve dopingtest, dat dit 2 maanden verplichte wedstrijdrust moet zijn voor het paard. 

De timing kwam voor Marthe uiteraard heel slecht.   Door omstandigheden kan ze enkele maanden niet rekenen op haar toppaard Diamond Star.   Loreen zou met haar 8 jaar wel het BK kunnen doen.  Maar dat viel binnen de 2 maand schorsing.

Elly kon haar verdedigen via de telefoon voor het FEI tribunaal op maandag 20 mei.  We moesten mee helpen door facturen te bezorgen van de voeding die ze normaal kreeg bij ons op stal, mee te zorgen voor verklaringen van onze dierenarts met de melding van de geneesmiddelen of producten die ze de voorbije 12 maanden had toegediend gekregen.    Het gesprek zou een klein uur duren, Elly denkt niet dat ze de schorsing vroeger gaan willen opheffen.   Ze vraagt expliciet wel om de schorsing van Loreen wel sneller op te heffen.  Na het weekend van 17 maart, zijn er ondertussen al 2 maand voorbij.  Maar ze tellen bij de FEI van de moment van kennisgeving, dus van 7 mei tot 7 juli.

De advocaten vreest ook dat het niet echt gaat lukken om die schorsing sneller op te heffen, omdat dit wel een precedent zou scheppen voor andere dossiers.   Maar de advocate wil zich ook inzetten, samen met groepen die de belangen van de ruiters te verdedigen, om producten zoals Synephrine van die dopinglijst af te halen.  Als ruiter kan je op de duur niet vermijden dat zo’n product via de voeding ongewild opgenomen wordt.   Het stempel van dopingzondaars, is in dat geval heel onterecht.     Elly zou normaal antwoord krijgen rond 24 mei, nadat alles in beraad was genomen.

Ondertussen blijft Marthe trainen met Loreen en op wedstrijd gaan met andere paarden.   

De inschrijvingen voor het BK moeten bijna gebeuren ten laatste op 27/5.   Op wedstrijd in Lier doet Mellifious heel goede inspanningen op 1.40m,  Marthe heeft moed om Melly te starten in het BK.

Daarnaast hebben we nog een paard hier op stal van een Chinese ruiter, die gevraagd heeft hem in het werk te houden.   Ook Veneur kan die extra ervaring gebruiken. Die 2 paarden worden ingeschreven.    Het kampioenschap zou starten op 30/5.  Moest de schorsing van Loreen opgeheven worden, kan er nog altijd een “paardenwissel” gebeuren.

Elly stuurt nog een beleefde mail op vrijdag 24 mei dat ze  nog geen antwoord heeft gekregen, maar dat de tijd nu wel in het nadeel begon te spelen.  Ze beloofden uitspraak te doen, ten laatste op dinsdag 28 mei. De dag er na moesten we ons al gaan organiseren in het Azelhof om de boxen, het materiaal te brengen.  De paarden zelf moesten er op 29 mei zijn, voor de veterinaire keuring.

Op maandag is Marthe gaan trainen met Loreen op het Azelhof.   Het gevoel zat bij haar niet goed.  Precies dat ze last had met een proef van 1.30m.  Marthe twijfelt.   Als ze op dinsdag groen licht zou krijgen van de FEI, zal ze toch maar gaan met Melly en Veneur.   De weken die daar op volgen zou Loreen terug rustig in het werk kunnen komen.

Op dinsdag 28 mei krijgt Elly het ongelooflijke nieuws.  Haar inzet wordt beloond, de schorsing wordt opgeheven.   Patrik zelf wil de conditie van Loreen inschatten.  Hij rijdt er zelf mee, en hij is zeker.  Loreen voelt prima aan, ze is er klaar voor.    Na een nachtje slapen, er ook bij stil staan dat de mensen bij de FEI toch heel wat moeite voor dit dossier hebben gedaan.  Uit dank voor iedereen die geholpen had tijdens die moeilijke maanden,  wordt de wissel gedaan.  Het zijn Veneur en Loreen die mee gaan naar het Azelhof.  Gewoon Loreen al mee zien tijdens de opwarming en de vet check, voelde als een overwinning aan.

Onze Thibeau had Classic Touch en Juragold Bormes bij zich.   Wat waren we blij, dat we het laatste weekend in Carmona heel goed gereden hadden, maar geen overwinning.   Hetgeen Marthe mee maakte, hadden we even goed zelf kunnen mee maken met ofwel Juragold of Bellissimo.   Of met Classic Touch, zij was toen 2e in de GP CSI***.   De voorbije maand had er voor ons ook anders kunnen uitgezien hebben.    We hebben daar ook heel veel over nagedacht, zoiets weegt zwaar door.

Maar vanaf vorige donderdag konden we ons concentreren op het puur sportieve.   De eerste manche op tijd doet onze Thibeau het prima.   Hij plaatst zich met 2 snelle en foutloze nulrondes op de voorlopige 4e plaats met Juragold, de 9e plaats met Classic Touch.   Marthe en Loreen zijn lang onderweg naar een nulrit, en krijgen fout op de laatste hindernis.  Toch een zeer verdienstelijke ronde, op dat moment goed voor de 21e plaats.

Op vrijdag blijven in de 2e kwalificatieronde zowel Thibeau met Classic Touch en Juragold, als Marthe met Loreen foutloos!    Thibeau klimt naar de 2e en 4e plaats.   Marthe en Loreen staan op dat moment 6e!     Thibeau moet kiezen…  Er mag maar 1 paard naar finale.    Dan toch diegene die het hoogst in het klassement stond.  We voelen de hete adem van Thibault Philippaerts op de 3e plaats. We weten dat die ook in bloedvorm zit, en dat we toch zouden proberen om zo hoog mogelijk te eindigen.  Aan de leiding staat op dat moment Gilles Nuytens met Halla.  Gilles heeft met Jade S een topper op stal, maar hij heeft met pech af te rekenen dit kampioenschap.  Met Halla deed hij al wel 2 toprondes op donderdag en vrijdag.     

Zondag stond er een dikke proef.   Er werden heel wat fouten gemaakt.   We volgen heel zeker ook de resultaten op van Caro Belle de Hornois, goede vrienden van ons, ook lid van onze club Groentenjumping.  Met Koen wordt er ook wekelijks gekaart.   Ook Jo en Elly zien we bijna elke maandag op deze gezellige kaartavonden.   Iedereen was daar ook op de hoogte van de problemen die er aan vooraf gingen.  Een ontmoetingsplaats waar heel wat ideeën worden uitgewisseld, en waardoor je leert te relativeren.   Caro Belle en Idylllis reden ook een schitterend kampioenschap.  Ze stond op de 10e plaats zondagochtend.  Door slechts 1 fout over de 2 finalerondes, klimt ze naar de 5e plaats!       Marthe en Loreen deden een top ronde in de eerste finaleronde.    Thibault Philippaerts krijgt een pechfout in die eerste manche.   

Na de eerste manche in de finale overheerste er bij Thibeau ontgoocheling. Op de hindernis, waar hij met Juragold Bormes zijn enige fout zou maken vh hele kampioenschap, was net een plank uitgewaaid, die 1,5 meter voor de hindernis lag, toen hij die moest aanrijden. Thibeau had dit te laat opgemerkt zelf, en Juragold ging van te groot af. Heel hartverwarmende reacties van heel wat toeschouwers die aan die hindernis stonden, en dit kwamen melden, tot op de jurytoren toe. Het reglement schrijft voor dat je in zo n geval als ruiter je hand moet opsteken, en wachten tot de hindernis is hersteld, om ze dan terug aan te rijden. Als je de hindernis aanrijdt, geef je aan er akkoord mee te gaan. Het gaat allemaal oh zo snel..

Ook de voorlopige leider Gilles Nuytens krijgt 1 fout in de eerste finaleronde, maar gaat nog steeds als leider naar de beslissende 2e finaleronde.

Marthe klimt naar de 2e plaats, onze Thibeau voorlopig 3e, Thibault Philippaerts stond dan 4e.   De 2e finaleronde laten zij allemaal toprondes zien.  Op dat moment zijn Marthe en Thibeau al zeker dat ze op het podium mogen!

Gilles Nuytens, zijn opa en ouders, zijn bijzonder goede vrienden, en we hadden hem zeker de nulronde en titel gegund.   Wat hij tot dan toe gepresteerd had met Halla was al heel sterk.  Ze heeft iets minder ervaring op dat niveau,  maar het zag er lang goed uit.  De 2 fouten kwamen voor Gilles op het einde van het parcours, uiteraard dan toch een ontgoocheling.

Op die manier werd Marthe wel de nieuwe Belgisch Kampioene jumping bij de juniors.  Met naast haar onze Thibeau op de 2e plaats en Thibault Philippaerts op nummer 3.

Van harte proficiat aan alle deelnemers en ouders van de 4 jeugdreeksen. Bijzonder boeiende sport.  En wij weten als geen ander hoe we ons telkens moeten inzetten.   Vaak gebeuren er nog heel wat zaken achter de schermen, waar je liever niet over praat.     Problemen waar je mee geconfronteerd wordt, en die je moet oplossen.

Elly heeft in dit geval niet enkel de titel thuis gehaald. Ze heeft mee voor recht gezorgd.   En dit kan alleen maar de deur openen voor meer gerechtigheid in andere dossiers.

We vinden het heel belangrijk dat het welzijn van het paard prioriteit krijgt.  Maar we weten ook wie er het voorbije weekend heel gelukkig was.   Ook Loreen gaat gewoon heel graag mee op wedstrijd.  Ze geniet van die aandacht.  Ze heeft ons en iedereen die ons en Marthe hierbij gesteund heeft  bedankt door haar extra inzet.

Het weekend dat er nu aan komt krijgt Loreen terug even rust.   Het is nu terug de beurt aan Melly die naar Lier mag vertrekken voor een CSI** het volgende weekend.    Het weekend van 15 juni zal Loreen deelnemen met Marthe aan de jeugdconcours in Hagen.  We weten van vorig jaar met Jericho dat dit zeker iets is om naar uit te kijken.   Genieten van de sport, dat blijven we zeker doen.

Een ervaring rijker, bijzonder veel respect voor Elly en Jo.   Het was niet evident…   Maar deze titel hebben ze samen verdiend!  Proficiat! 

Vorige week werd er een veulentje geboren ten huize Lens - De Preter.   Moeder Lajolie was destijds het scholierenpaard van Marthe, waar ze de hengst Chilly Willy voor gekozen hebben.  De naam van het merrieveulen?   Carmona MVG Z !