25-11-2013

Thibeau Spits wint met Sunny eerste M indoor LRV Pony's Antwerpen !

Vorige week hebben we een blits bezoek gebracht aan Sam Edelman, bekend van de schoenen, en vriend geworden dankzij Stephane en Stephanie Detry bij de paarden.
Twee dagen New York, kort en krachtig.    Daarbij hebben we ook kunnen zien dat enkele van onze ex-paarden kunnen vertoeven in een leuk etablissementje...  En leuk is hierbij wel een under-statement.

Het moest kort en krachtig zijn, want we wilden graag op tijd thuis zijn voor de sport.  Onze kinderen rekenden op ons tijdens het weekend, en ook Patrik kon sportief aan de slag op CSI** LIer.

Voor de jongens Marnick en Thibeau Spits stond er zaterdag de halve finale stijlrijden op de agenda.  De tickets voor de finale op Jumping Mechelen stonden op het spel.   Vorig jaar werd Thibeau nog 2e in de finale bij de pony's kleine maat met mini-Sherlock.  Ondertussen is Sherlock ook vertrokken hier, maar bleef zijn stal ook niet lang leeg..    Thibeau kan nu voor het stijlrijden rekenen op de hengst Hightrick, voor Marnick was Kadans zijn pony van dienst.

Over stijlrijden kan je lang discussiëren, maar deze keer vond ik nu toch wel dat vooral in de voormiddag hun prestaties ondergewaardeerd werden.    Je moet zoiets altijd relativeren, maar ik was persoonlijk wel fier op de manier waarop onze beide jongens en pony's hadden gesprongen.    Niets aan te doen, en er was nog een tweede manche.  Toch proberen te letten op de opmerkingen van de jury, en tweede kans in de namiddag.
De punten voor hen lagen dan iets hoger, de pony's deden het opnieuw heel goed.
We konden niet lang blijven om te zien of ze er al dan niet bij waren voor Mechelen, want we moesten ons gaan concentreren op de M indoor van zondag.   En we mochten nog gauw mee de verjaardag vieren van Patrik.  Tussen de wedstrijden door..     Want zij gingen zaterdagavond aan de slag in de kwalificatie van de Grote Prijs CSI** Lier.
Voor Patrik en Uletta waren er 2 spijtige fouten, we hadden het graag anders gezien..  Jeroen en Va-Vite deden het dubbel foutloos op vrijdag, maar zaterdag gingen ook zij in de fout.

Zondagochtend moesten we dan op tijd vertrekken voor de eigen organisatie in de rijhal van Kontich.   Bij ons thuis was er van LRV Leest een inrichting voor de paarden, een gewestelijke indoor.    Een bijzonder druk weekend, waar dan ook heel wat kleinkindjes Ceulemans  aan het werk waren.   

De M indoor wordt ingericht op provinciaal niveau, waar uit de selecties grotendeels komen voor het provinciaal en nationaal kampioenschap in de hoogste reeksen.   Deze keer moesten we forfait geven met 2 pony's, echt spijtig.   Voor Marnick en Venus zal het de volgende keer moeten gebeuren, want ze zat met een verstuiking. 
Ook Happy C miste haar eerste M indoor in C midden, wegens een blein.    

De reeks C midden werd gewonnen door Katho Verschoren (Heist op den Berg).  In de reeks B licht, waar Thibeau en Saartje nog nationaal kampioen werd, kwam onze dochter Lauranne Spits aan het werk.   Volgende maand wordt Lauranne 8 jaar, maar ze was toch nog een echt prutske tussen de rest.    We waren dan ook heel erg fier op haar, en dankbaar dat onze pony's haar gisteren telkens foutloos naar de finish brachten.   In de barrage riskeerde ze al eens een kortere wending te nemen.  Het resulteerde in een 9e plaats met Saartje, en een 10e plaats met Tino Ankers.   Haar eerste prijzen in de reeks B licht,  het was op zijn minst een dapper optreden te noemen.

Met Thibeau was het in de reeks D midden in de voormiddag al prima verlopen.   Daar bleven Corne's Juliette, Kadans van de Groenheuvel en Sunny foutloos.   In de barema A wedstrijd in de namiddag, kreeg Kadans 1 fout, maar de hengst springt echt wel met veel vermogen en klasse.   Thibeau miste  zijn afstand op de laatste hindernis, en dan zagen we dat Kadans nog eens zijn turbo kon opzetten, om er toch over te geraken.    We hebben 3 verschillende types pony's in deze reeks, juist ideaal om als ruiter veel te kunnen leren.

Thibeau deed het wel foutloos met de 6-jarige Corne's Juliette en onze ouwe, trouwe Sunny.      Roy van Beeck plaatste zich eveneens met een 6-jarige pony Rapsody voor de barrage.  Thibeau kon deze barrage volgen, en die was eigenlijk perfect te noemen.   Iedereen had gedacht dat de winnaar gekend was.  Roy is klein van gestalte, en ook nog jong met zijn 11 jaar.    Thibeau is op zijn 12e ook mee van de jongste ruiters in deze hoogste pony-klasse.   Hij maakte nog maar pas de overstap, het was zijn eerste M indoor.   Met Corne's Juliette kreeg hij 1 fout in de barrage, achteraf goed voor de 5e plaats. 
Met Sunny mocht Thibeau als voorlaatste in de barrage.   Sunny was gisteren in topvorm, en zette precies overal nog zijn turbo op.   Alles lukte, en Thibeau wist zelfs de tijd van Roy Van Beeck nog te verbeteren.
De 2 kleinste ruiters gingen met de grootste prijzen aan de haal, echt knap!

In het Azelhof vielen we in de Grote Prijs buiten de prijzen.  Voor Jeroen en Va-Vite was er 1 fout teveel om zich te plaatsen in de barrage.  Winst in de Grote Prijs CSI** Lier was voor  Joe Clee,  een bevestiging dat Joe goed bezig is! Het podium was helemaal Belgisch getint. Op de tweede plaats een zoon van Cento Lano.  Voormalig Belgisch Kampioen Maurice Van Roosbroeck hield met Dylano de youngrider Gilles Detry met Al Capone achter zich.   

Volgend weekend is het een rustig weekend.  Thibeau en Marnick gaan zaterdag naar het Sentowerpark voor deelname aan het ponycriterium.  Daarna gaan de pony's op rust, en de jongens verplicht achter de boeken!   
Er zullen wel Spitskes aan het werk zijn op de internationale jumping Maastricht.   Geen Patrik Spits, want altijd moeilijk om in de winter een selectie te behalen.   Het zijn de tweelingdochters Catherine en Lauranne die zondag uitgenodigd zijn om deel te nemen aan de mini-steeple..  Werk voor Fritske en Lucifer!   Als alles goed meevalt, gaan zij ook aan het werk op Jumping Mechelen, voor ons en de kinderen de belangrijkste concours van het jaar.

Ondertussen hebben we ook de uitslag en de geselecteerden gezien voor de finale van het stijlrijden pony's.  Thibeau was zaterdag zo ontgoocheld, dat hij nooit meer wou mee doen aan wedstrijden stijlrijden.  We zijn benieuwd of hij woord gaat houden, want blijkbaar is hij er nog net bij voor de finale in Mechelen.  Wordt vervolgd...