07-07-2013

Withney blijft apart, Uletta heeft topweekend in Mons met 2 klassementen.

Dit jaar hebben we 4 ponykampen, en daarvan hebben we vorige week een eerste geslaagde week achter de rug.
Ere wie ere toekomt, dat is onze mascotte Lucifer die niet op de groepsfoto mocht ontbreken.  Wie de hele fotoreeks wil zien, moet maar eens gaan kijken naar de foto's van Tess Dewerie haar website. 

Het begint allemaal bij de basis,  en daar tegenover stond dan de topsport in Mons.   Voor de eerste keer de internationale toer op, op de renbaan van Ghlin met een gloednieuwe accomodatie.
De organisatie was top, en het publiek kwam massaal de wedstrijden volgen.

We konden al zonder stress richting de Grote Prijs, want Uletta (Cento Lano x Thunder) had ons bijzonder aangenaam verrast met een 2e plaats én een 4e plaats in 1.45m rubrieken.   Dat brengt op een viersterrenconcours toch aardig wat euro's op.

Nochtans werd het grote geld verdeeld in de Grote Prijs.  De verwachtingen bij de ruiters waren dan ook hoog gespannen.  Zo'n 70.000 euro was in de prijzenpot, voor aanvang van de wedstrijd.

Een wedstrijd, die een heel vreemd verloop zou kennen.   Maar dit nu even geheel terzijde.
We hadden al genoten van het weekend, en de nulronde van Withney maakte ons wel heel gelukkig.   Withney moest als 7e de piste binnen voor de eerste omloop van de Grote Prijs.    Op dat moment zou ze de vierde foutloze combinatie zijn, na Karlien De Brabander, Jan Vinckier en Dayro Arroyave.     In het voorprogramma stond voorzien dat er 25% naar de 2e ronde zou gaan.  Op 48 starters zouden dat 12 combinaties zijn.   Zoals het er toen naar uit zag, zouden we met zijn 24 foutloze combinaties zijn, en die mogen uiteraard allemaal terug.


Hoe verder de proef vorderde, hoe minder foutlozen er kwamen. Bij het select groepje foutlozen kwamen er nog bij: Philippe Lejeune, Ann Sophie Godart en Christina Liebherr.

In het voorprogramma stond genoteerd die doormochten naar de 2e omloop: 
25% of the athletes go to the 2nd part in each case all clears, FEI 273.3.4.2, classification art. 273.4.4.

De ruiters waren van mening dat er 12 ruiters mochten starten, waaronder de 7 foutlozen, de 2 met tijdfouten, en de 3 snelste vierpunters.
Enkele trage vierpunters die wisten dat ze niet meer bij de 25% besten waren, hadden dan ook hun paard reeds afgezadeld.

Groot was dan ook de verbazing toen de jury liet omroepen dat alle 4-punters mochten terug komen.
Jammer dat zo'n prachtige organisatie even in chaos aan de 2e omloop moest beginnen.
Tactisch was het dan helemaal over te doen, want in principe komen enkel de eerst 25% geklasseerden in aanmerking voor een prijs.

De trage vierpunters waren plots enorm snel om hun paarden terug te gaan opzadelen en klaar te maken voor de wedstrijd.    De jury heeft altijd gelijk, en blijkbaar was het artikel 273.4.4 de boosdoener (of het geluk voor de trage vierpunters), die ervoor zorgden dat alle ex aequo combinaties mochten terug komen.

Na enige vertraging kon de 2e ronde dan toch starten, en dat leverde een tactisch interessant spel op.  De ruiters die al 4 punten op hun rekening hadden, reden echt voor de tijd.   Mooie strijd werd o.a. geleverd door Michel Robert, Robert Breul en Marie Hecart.   Met Myself de Breve zou Marie Hecart op dat moment de leiding nemen bij de 4-punters.

Dan kwamen er weer 2 bijzonder slimme ronden van de ruiters met 1 tijdpunt.  Ze reden een zekere ronde, maar net binnen de tijd.   Ze hielden het bij hun 1 strafpunt tijd, en zo namen Aymeric de Ponnat en Mathew Simpson de voorlopige plaatsen 1 en 2.

Op dat moment moesten de 7 foutloze combinaties nog binnen komen.  Daar liep het eigenlijk bijna voor iedereen redelijk fout..     Patrik was van plan een trage foutloze omloop te rijden, en geen onnodige risico's te nemen.  Hij zag zijn plan al in rook opgaan op hindernis 1.   Daarna heeft hij wel de schade kunnen beperken,  en zouden ze met die 4 strafpunten over beide omlopen uiteindelijk 10e worden.    's Morgens zouden we er voor getekend hebben, maar nu was de derde plaats  zo dichtbij..  Slechts 2 combinaties bleven dubbel foutloos.    Wereldkampioen Philippe Lejeune moest in snelheid nét de duimen leggen voor de Zwitserse Christina Liebherr, maar werd toch knap 2e.

We hebben een heel fijn weekend gehad in Mons, en we willen de organisatie van harte proficiat wensen.
Het is sowieso een meerwaarde geweest voor de sport in België, en we hopen dat ze volgend jaar met hetzelfde enthousiasme opnieuw zo'n organisatie op  poten kunnen zetten.

Alle resultaten zijn te vinden via deze link.     Je kan dan ook zien dat de organisatie van Mons niemand van de 18 starters in de Grote Prijs met lege handen naar huis heeft laten gaan.  Over oplossingen zoeken gesproken, zeker een mooi gebaar.

Withney en co krijgen even rust.   Volgende week zijn het de jonge paarden, die naar de Jumping With Love gaan, oftewel Jumping Witloof in Kampenhout.