26-07-2009

I just love that horse; en wat als George Morris zoiets zegt..

Cyber van Vrijhern mocht mee het plein op voor de parade, de voorstelling van de teams bij de Nations Cup. Elke keer als hij op het voorterrein komt om te springen, of gewoon om los te rijden, staat er wel iemand van de Amerikanen te kijken. Op zaterdagochtend zei George Morris letterlijk toen Patrik aan het losrijden is met Cyber "I just love that horse". Dat is natuurlijk heel fijn om te horen, zeker als de Amerikaanse bondscoach met zo'n staat van verdienste zoiets zegt. Hij weet ondertussen ook dat Cyber met zijn 7 jaar erg jong is, en dat hij een halfbroer is van Harry Potter (Peter Wylde) en Sitah (Hazzbroeck), die hij ook van dichtbij heeft gekend.

Wij zien Cyber en de andere paarden ook heel graag, maar we zeggen toch hardop dat Withney nog altijd onze nummer 1 is. De inzet die zij getoond heeft in de Nations Cup, het is apart. Er zijn tranen geweest in Hickstead, ook bij mij als ik op zaterdagochtend terug naar België vertrok. Withney nog even rustig laten grazen op een mooie wei onder een boom van misschien 200 jaar, en dan blijven stil staan. Het zou misschien wel eens de laatste keer Super League kunnen zijn in een heel lange tijd. Het ziet er niet naar uit dat Patrik er zal bij zijn in Dublin. In ieder geval moeten ze daar hun allersterkste team naar toe sturen, want de belangen blijven groot. Italië zal degraderen, maar het Engelse team gaat zich niet zomaar gewonnen geven, Engeland is gewoon echt een paarden-land. Al om 6 uur 's ochtends zijn hier de jonge ruiters al met hun pony's aan het rijden. Het is te hopen dat het Belgisch team in Dublin toch de voorsprong op Groot-Brittanië kan behouden, en niet moet degraderen. Er zal nog heel wat gerekend worden, en er zijn verschillende scenario's mogelijk. Bij de scholieren behaalde Groot-Brittanië het goud op het Europees Kampioenschap, ook bij de jeugd zit er talent. Als het Engelse team de landenprijs in Dublin wint, dan moet België wel 2e zijn, en dan volstaat de voorlopige voorsprong van 4,5 punten. Ook talent in België; want onze Belgische jeugd behaalde op zaterdag het teamzilver in Moorsele, dus langs deze kant, van harte proficiat.

Maar terug even naar super league; in Dublin valt op 7 augustus het verdict voor 2 landen. Hopelijk valt het doek niet voor België, en kunnen ze volgend jaar terug Super League wedstrijden rijden. Dan is het te hopen dat de andere Belgische ruiters en bondscoach volgend jaar niet vergeten met welke inzet Withney heeft gesprongen hier in Hickstead, en welke risico's dat een ruiter genomen heeft om dit met zijn paard te doen. Als we volgend jaar enkel naar Hickstead moeten om de andere ruiters een plezier te doen, omdat ze het zelf niet willen, dan zullen we daar tegen dan ook de conclusies uit trekken. We hebben graag ons steentje bijgedragen, maar dit was geen cadeau, en toch hadden we het niet willen missen. Een dubbel gevoel.
In ieder geval zijn we echt blij met zo'n paard als Withney op stal, ze geeft gewoon vertrouwen.
Op zaterdag scheen de zon in Hickstead, maar er werd regen voorspeld op zondag.
Hopelijk kan de Grote Prijs wel onder normale omstandigheden verreden worden. We wensen onze ruiters veel succes. Patrik heeft zelf deze keer zijn "dagboek" bijgehouden, voor het krantje "de Haverklap". In bijlage vind je het verslag van "de roem van de ruiter", een terugblik op de busreis naar Aken. Op jumping gaan als toerist, of als deelnemer, het is toch een groot verschil. Met dank aan de Belgische supporters, die we toch in Hickstead hebben gezien, o.a. Hugo De Wit, bedankt.
http://www.swisstiming.com/sports/equestrian/racearchives/hickstead2009/index.htm