14-09-2009

Va-Vite valt op in Chantilly, Topinambour 4e in GP met Penelope Leprovost.

Terugblikken op Chantilly. De resultaten hadden beter kunnen zijn, zeker in de GP met Withney.
Drie fouten was een zwaar verdict, maar dan maakte achteraf een Amerikaan het toch iets lichter. Volgens hem hadden we één van de beste paarden in de proef, maar 3 keer dezelfde fout. Drie keer te dicht tegen de hindernis, waardoor het op die hoogte te moeilijk was om de fout te vermijden.
Patrik is meestal positief, en na de eerste teleurstelling, ziet hij het als een nieuwe uitdaging. Hij had in de proef gezien dat Withney "door haar afstand liep", en dichter bij de hindernis kwam, dan dat hij zelf wou, maar hij moet het haar in de trainingen ook nog beter aanleren om van een verdere afstand te springen. Als dat dan in orde mag komen..

Voor Va-Vite was het voorbije weekend absoluut een uitdaging. Hij ging voor het eerst over de grens, maar ook de hoogten die hij voorgeschoteld kreeg, dat was op de grens voor een 7-jaar. Op zaterdagavond stond het echt heel dik, en sprong hij er nog met veel overschot over, buiten die ene hindernis dan. Op zondag kwamen er met Va-Vite fouten naar het einde van het parcours, de pit was er uit. Het was voor hem een hele opdracht geweest, en hij heeft dit met vlag en wimpel doorstaan.
We konden er dan ook van genieten dat Philippe Lejeune met zijn Leo de Prailail wel in de barrage van de 1.45m proef geraakte, en enkel door de allerlaatste deelnemer van de barrage werd geklopt. Laat dat dan toevallig Eric Navet zijn, en dan weet je dat het Franse publiek door het dak gaat.
Ook in de Grote Prijs achteraf hadden ze reden om te vieren. Slechts 3 combinaties van de 45 geselecteerde deelnemers die het er foutloos van afbrachten. Dan mogen we wel vermelden dat Topinambour net niet bij die barragisten was, met 1 tijdfout. Penelope Leprovost heeft de Heartbreakerzoon heel erg goed aan het springen. We hebben Topinambour een dik jaar bij ons op stal gehad, en de moeder Navaretto heeft bij ons nog 2 zonen van Va-Vite gegeven. Dat zijn dan 3/4 broers van Topinambour, dus dat belooft!
Frankrijk was in de GP weeral aan het feest. John Withaker zette een snelle tijd neer met Casino, die Kevin Staut net niet kon verbeteren. Als laatste mocht Thimothé Anciaume het proberen met Jarnac, en het was een demonstratie.
Frankrijk weeral aan het feest, voor de 3e keer die dag al, na de overwinning van Jean-Marc Nicolas in de eerste proef van de dag.

En de Belgen? Rik Hemeryck kreeg 1 fout met Quarco de Kerambars. Bij Frederik Cattebeke zag het er ook lang goed uit met Queros de Bioagrico, maar hij kreeg ook zijn fouten aan het einde van het parcours. Er had meer in gezeten, en het wordt gewoon werken aan de details, want die maken het verschil op dit niveau.

De GP was voor ons een tegenvaller, en wel op elk gebied. We hebben normaal een heel brave merrie aan Withney, maar we kregen een incident vlak voor we de piste binnen moesten. Er moest een lange gang doorgewandeld worden van de paddock naar de piste. Op die gang stond Nicolas Paillot te wachten met Infinie Rivage, die normaal vlak voor Withney moest aantreden op nummer 13. Het paard stond in de gang te wachten, en Patrik wou passeren om meer naar de ingang van de piste te gaan wachten, zodat hij de wedstrijd kon volgen, maar tijdens het passeren wou het paard van Paillot bijten. Withney reageert iets te fel, en stampt. Ze raakte Infinie Rivage aan de schouder, en daardoor is Nicolas Paillot niet kunnen starten. We betreuren het incident, en hopen echt dat het niet te erg is met de merrie. Er zouden vandaag foto's gemaakt worden, om te zien of het enkel de oppervlakkige wonde was (door de vijs), of dat het ernstiger was. Withney is normaal zo'n brave merrie, maar als je met levende dieren bezig bent, kunnen er zich altijd onvoorziene omstandigheden voordoen. Sowieso heeft dit incident voor ons een schaduw over de concours van Chantilly geworpen. We hopen dat het vlug mag in orde komen, en dat Infinie Rivage ook snel terug competitief kan zijn.
http://www.jump-results.com/OPEN/chantilly09.htm