21-06-2010

Belgische ruiter Gaetan Decroix 2e in GP Lons-Le-Saunier.

Regen in Lons-Le-Saunier, en heel wat proeven afgelast op zaterdag.
Het zag er lang slecht uit, en veel ruiters namen het risico niet om tot zondag te blijven. De bodem was zeker niet optimaal.
Voor de organisatie dreigde het een fiasco te worden, maar dan gooiden toch nog voldoende ruiters zich in de strijd op zondag. Het was al bij al nog een mooie organisatie geworden, met mooie sport, voor een talrijk opgekomen publiek.
Er kwam door de afgelastingen op zaterdag ook veel meer geld in de proeven op zondag, waardoor er maar liefst 20.000 in de 1.40 barema a, 50.000 euro naar de Grote Prijs, en terug 20.000 euro naar het jachtparcours ging.
Dan gingen het zeker geen oefenrondjes worden.
De meest regelmatige Belgische ruiter op zondag was zonder meer Koen Vereecke. Hij werd 5e in de eerste proef (Carlito), 7e in de Grote Prijs (Allegro), en 2e in het jachtparcours (Bush).
De meest spectaculaire en renderende rit kwam zonder meer op naam van Gaetan Decroix en Bilitys de la demi Lune.
Hij was in de paddock door een manoeuver van een ander paard al 4 meter naar beneden geschoven, het bos in. Het moet echt zijn "lucky day" geweest zijn, want hij had geen schrammetje. Ook in de piste kwamen er enkele manoeuvers, maar met veel kwaliteit op de sprong haalde hij de barrage. Een barrage met 3, waar Gaetan als eerste aan de start kwam. Hij reed een vlotte nulronde, waar Bruno Garez met 4 seconden onderdook, maar in alle haasten een fout maakte. Daarna kreeg Bruno Broucqsault de kans. In Frankrijk wisten ze nog dat hij 2 jaar geleden strandde op een tweede plaats, na Patrik en Withney. Het was muisstil toen hij zijn barragerit reed, foutloos en net sneller dan Gaetan. De buit was binnen voor Frankrijk. Waar de voetballers het collectief laten afweten voor hun land, houden de ruiters de eer hoog.
En hoe verging het Patrik in Lons? Met een 2e plaats van Wrangler op vrijdag, hadden we echt gehoopt om zondag in het jachtparcours nog eens sterk te presteren.
Zeker met zo'n hoge dotatie, werd er flink op het gaspedaal gedrukt. Achteraf bleek misschien iets te flink. Absoluut de snelste tijd, maar met 2 fouten en 8 strafseconden naar plaats 9 verwezen. Zelfs met 1 fout zou hij nog 2e geweest zijn.. De andere ruiters hadden zeker niet traag gereden, spitske, spitske toch.. Dat is geprobeerd, natuurlijk.
In de 1.40m proef rechtstreeks op tijd ging alles goed met Rapsody. Ze werd er 8e mee, winst was voor de Italiaanse ruiter Juan Carlos Garcia, die de beste ruiter van de concours werd.
In de Grote Prijs kreeg Va-Vite 2 fouten in de driesprong, en een misverstand op het water, met een slechte afstand. Op de dubbel na het water, wat voor de meeste ruiters dé struikelblok was, kwam hij makkelijk door. We merken dat het dekseizoen zwaarder weegt dan verwacht. Voor Va-Vite is dit jaar het opleidingsjaar op niveau, en moeten we het één en ander relativeren. Hij blijft zijn klasse en inzet tonen, maar moet nog extra ervaring opdoen.

Wie bijzonder veel ervaring heeft, en dit nu ook ter beschikking stelt van het Belgische team, dat is Evelyne Blaton. Zij zorgde gisteren voor (op een tijdfoutje na) een dubbel nul rit in de landenprijs van Ypaya (Finland) met Aruba. Samen met de prestaties van Philippe Lejeune, Cindy Vanderstraeten en Gudrun Patteet, was het goed voor de 2e plaats! Knap werk! Er was nog discussie geweest over al dan niet een voetje in het water bij de rit van Gudrun Patteet in de 2e ronde, anders had misschien de overwinning nog mogelijk geweest.. Bedankt aan het Belgisch team.
We duimen alvast voor de volgende landenwedstrijd in Drammen, met nu 4 mannen, Rik Hemeryck, Kevin Gielen, Niels Bruynseels en Pieter Devos. Rik heeft weinig tijd om bij vrouw en zoon te zijn. Vannacht thuis gekomen van Lons en vanmiddag al terug onderweg naar Drammen.
Patrik kan langer thuis blijven. Hij vertrekt donderdag pas richting Canteleu met Cyber, Butterfly en Etoile M.
http://www.hevosopisto.fi/dm/file.phtml?id=2763