12-09-2010

Ontgoocheling in Calgary...

Na de landenprijs overheerst de ontgoocheling. Niels Bruynseels moest als eerste de ring in. Carpallo had zich al een hele week overtuigend laten zien. Ook in de landenprijs toonde hij zijn vermogen, maar hij oversprong zich een beetje en haalde enkele keren de breedte niet. 17 strafpunten waren een zwaar verdict. Met sterke ronden van Rik Hemeryck en Challenge vd Begijnakker (4 punten) en Maurice Van Roosbroeck en Dylano (2 pechfouten en 8 ptn), had het behalen van een 2e ronde nog mogelijk geweest. In dat geval mocht Patrik maximaal 8 punten hebben. Stress is voor Withney een belangrijke min factor. Het is iets waar we deze week al meer bij uit zijn gekomen. Na de proef van vrijdag hoopten we dat het verholpen was. Ze kwam gisteren binnen om te groeten, en het was voor mezelf al redelijk duidelijk. Haar hoofd te hoog, te kijkerig, en het werd eigenlijk ook een afstraffing in de piste. 20 strafpunten is een ongelooflijk zwaar verdict, zeker voor iemand die zo begaan is met de Belgische ploeg. We hebben ook niet de Engelse ploeg, die ook onder de verwachtingen scoorde met 20 punten uit de eerste omloop niet achter ons kunnen houden. Volgend jaar zal er geen Belgische inzending zijn in Calgary, en het wordt afwachten wanneer er een nieuwe invitatie zal komen. We kunnen niet zeggen dat ze niet alles gedaan hebben, dat in hun mogelijkheden zit om het goed te doen. Ze zijn gaan lessen volgen, ze zijn gezamenlijk gaan trainen op plaatsen die vergelijkbaar zijn met de terreinen van Spruce Meadows, ze hebben zich deze week in Spruce Meadows voor 200 percent voor hun sport gegeven. Ook voor ons moeten we geen goedkope excuses gaan zoeken. Maar als je verder wil gaan voor jezelf in de sport, moet je wel een mogelijke uitleg kunnen vinden. We weten dat stress het minpunt is van Withney, maar we hebben dat de laatste tijd heel goed onder controle. Aangepaste voeding, aangepaste trainingen. Deze keer mocht er geen voeding mee gebracht worden naar Calgary, en misschien is de wijziging van het voeding, en misschien teveel haver in de mengeling een mogelijkheid. In ieder geval zitten we nu met zoveel vragen en zullen de volgende weken thuis wel voor oplossingen kunnen zorgen. We willen alles rustig laten bezinken. Va-Vite heeft hier nog geen enkele fout gemaakt, ook in de speedderby deed hij het uitstekend. Achteraf is het altijd makkelijk om te praten. Hadden we het misschien gisteren dan maar met Va-Vite geprobeerd in de Nations Cup..
Om direct in zo n dikke proeven rond te komen met minder dan 8 punten, dat zou misschien toch ook niet zeker geweest zijn. Op zondag zetten we uit respect voor onze paarden een stapje terug. Patrik doet niet mee aan de 1.000.000 dollar Grote Prijs, omdat hij niet het gevoel heeft dat hij op deze moment kans heeft op een top 10 plaats.
We hopen op een Belgisch succes voor Dylano, Quarco de Kerambars of Nasa.
Iedereen kijkt hier in Canada uit naar de prestatie van Hickstead en Eric Lamaze. Hij won eerder dit jaar de 2 Grote Prijzen in de Spring Series. Als hij op zondag de Grote Prijs wint, krijgt hij boven op de 325.000 dollar een extra bonus van 450.000 dollar.