01-08-2011

Alles voor de sport... Wat een sport in Hickstead !

We zijn terug van Hickstead. De ervaring om zo'n concours van dichtbij mee te maken, die is niet te beschrijven.
Er is in de sport maar 1 ding belangrijk, en dat is de nul houden op het scorebord.
Maar het is veel meer dan dat, het is het publiek ook proberen te boeien, geven waar het voor gekomen is.
De Grote Prijs van Hickstead, gedoteerd met maar liefst 200.000 euro, was een moeilijke proef.
Met dubbele bidet, een dubbelsprong met hekkens, groot water, heel wat steilsprongen hoger dan 1.60m, was het een zware opdracht.

Het was de eerste keer dat Va-Vite zo'n dikke proef moest lopen. Dan is het altijd even kijken hoe hij hier mee omgaat. Eigenlijk heel goed, maar die nul konden we niet houden, spijtig..
Hij kreeg een lichte fout op het water, dan ging het verder heel goed door de driesprong. Op het einde van het parcours, op hindernis 10 kwam er een eerste springfout op een brede oxer. De uitsprong van de dubbele bidet, werd ook uit de lepels getikt. Verdorie, maar toch knap.
Va-Vite heeft toch vermogen genoeg om zo'n proeven te lopen. Met meer ervaring en kilometers op dit niveau zou dit ook nul moeten kunnen.
Heel veel nulritten waren er niet, zeker niet in het begin van de proef. Wout-Jan Vanderschans was op weg naar één van die zeldzame nulritten. Hij vergat van pure concentratie hindernis 10 te springen. Hij reed zijn parcours verder, ook al hoorde hij in het achterhoofd de bel. Hij sprong foutloos over de laatste dubbel bidet en de laatste hindernis. Zo gefocust om foutloos te rijden, en op zo'n concours een hindernis vergeten...

Dat overkwam Leon Thyssen niet met Tyson. Hij deed het mooi foutloos, en was achteraf nog 3e met een super snelle tijd in de barrage. Niels Bruynseels deed een topronde met Conisha vd Helle. 1 fout hield de slechts 8-jarige Conisha uit de barrage. Ook Olivier Philippaerts deed weer een ijzersterke ronde met Cabrio, maar 5 strafpunten.

Achteraf was wel duidelijk dat in de barrage gewoon goed, nog niet goed genoeg was. Het was topniveau, en vooral de plank als laatste hindernis was de grootste struikelblok.
Winst ging naar de Amerikaanse Kent Farrington, voor de Brit Robert Smith (Talan), en Leon Thijssen met Tyson.
http://www.longinestiming.com/sports/equestrian/racearchives/hickstead2011/index.htm