27-03-2012

Niet alles is te koop.... Het verhaal van Withney.

Vrouw zijn van een ruiter met ambities, dochter zijn van een man die graag en veel zaken doet.
Op een paard kleeft een prijs, en alles is in principe te koop. Om naam te maken als handelsstal, heb je paarden nodig die aan de reputatie werken.
Wat zou onze stal zijn zonder Withney vd Dwerse Hagen? Onrechtstreeks heeft ze geleid tot heel wat verkoop, heel wat beweging, heel wat plezier, af en toe ook ontgoocheling.
Verdriet was er als ze ziek werd tijdens jumping Mechelen in 2010, nog groter verdriet als ze een peesblessure kreeg in april 2011 en minstens een half jaar aan de kant moest.
Blijdschap en pure emotie na haar geslaagde comeback.

Voor ons was Withney altijd heel speciaal geweest. Ze is een zekerheid, ze laat ons nooit echt in de steek. Er zijn betere paarden, met meer souplesse, toegegeven.

Enkele keren werd ze opgevist om in het Belgisch team te springen. Als dat was voor een Super League wedstrijd, gaf dit toch extra stress. Enkele keren Hickstead, maar 1 keer Dublin. Op vrijdag was het de landenwedstrijd, en zowel ons vake als ikzelf waren naar ginds gevlogen om te supporteren. Het was één grote ontgoocheling. Twee keer het schrapresultaat, twee keer 12 punten. Het liep voor geen meter. Wat had ik spijt dat ik ons vader had meegenomen. Hij gaf meteen op in het verhaal. Er moest een andere ruiter komen, dan zou het wel lukken..
Ongelooflijk pijnlijk om dat te horen..

Het was niet de eerste keer dat ik een stokje voor een mogelijke verkoop had gestoken. Er was nooit eerder een paard gehouden, om Patrik de kans te geven om op hoger niveau te geraken. Withney was al bijzonder beloftevol bij de 7-jarige paarden. Dat bleef niet onopgemerkt, en er kwam vraag om haar te kopen. Destijds heb ik gesmeekt om haar nog een jaar te houden, tot het jaar dat ze van 8 naar 9 zou komen. Na enkele onderhandelingen met de geïnteresseerde kopers van destijds werd er wel besloten om hen voorrecht van aankoop te geven, voor als ze ooit wel te koop zou komen. Patrik kreeg van dan de kans om zich te bewijzen als ruiter. Een kans die hij verdiende, een kans die hij met beide handen aannam, en het bijzonder goed heeft gedaan.
Terug even naar die bewuste landenprijs in Dublin. Op zondagochtend op het thuisfront was zelf ons vader al hardop aan het denken over andere ruiters voor Withney. Ik hoorde al een naam vallen. Het was bijzonder pijnlijk. Maar deze keer moest ik niet tussen komen. Het was Patrik zelf die met de oplossing kwam. In Dublin kon hij niet weten wat er thuis verteld werd, en zo kon hij zich gewoon concentreren op de belangrijkste proef van het weekend. Ze werden tweede in de prestigieuze Grote Prijs van Dublin, en de twijfels werden van tafel geveegd. Het was echt een bevrijding, een herademing. Patrik had het meer dan goed gedaan. Pas nadat Patrik thuis kwam van Ierland, werd hem alles duidelijk. Uiteraard wil een eigenaar steeds het beste voor zijn paard, en heeft hij/zij het recht om te beslissen wat het beste is. Emoties moeten daar soms los van staan, maar toch..

Nu zijn we enkele jaren later. Er wordt al wel eens gezegd, en er zit veel waarheid in: "Je moet verkopen voordat de peer rijp is."

We zitten in de groentensector, en ook daar moeten we zorgen dat er steeds een goed, fris product wordt geleverd.
Vorig jaar was het een absoluut crisisjaar, met meerdere maanden verkoopprijzen van de groenten die ver onder de kostprijs lagen.

Ondertussen hadden we bij ons ook wel de Feestveiling in het leven geroepen. Net op tijd, omdat we toch moeten zorgen dat we ook bij de paarden ons omzetcijfer halen. De kosten zijn dikwijls navenant.
We moeten altijd nuchter zijn. Toen ik onlangs ons vake hoorde vertellen, dat dit het jaar zou worden dat Withney zou verkocht worden, werd me toch iets duidelijk.
Het is ook zo, als ze zou verkocht worden, is dit de laatste trein die zou vertrekken.
Een merrie van 13 jaar, ze komt wel stilaan op leeftijd.

Ik ben beginnen nadenken, en we zijn tot een oplossing gekomen. Vandaag heb ik de knoop helemaal doorgehakt.
Ik heb studies toegepaste economische wetenschappen gedaan, en ik weet dat ik vandaag een beslissing genomen heb, die economisch niet verantwoord is.
Maar ze voelt goed, zo goed.
Lieve Withney, je mag echt wel blijven.
Lieve Patrik, nog veel succes. Niet aan die centen denken.. Gewoon genieten als je op concours bent.

Beste vake, bedankt dat ik ze voor de helft mocht kopen.
Als er ooit die oliesjeik langs de deur passeert, dan kunnen we nog zien wat er gebeurt. We blijven realist..

Maar ik hoop van niet. Withney, je bent hier geboren, je bent altijd veel te belangrijk geweest.
Ik verkoop liever 40 andere paarden, en ik hou jou liever gewoon hier.
Dat is de motivatie om door te werken. Dat is de motivatie om de Groentenjumping in te richten.
Er zijn maar weinig paarden waar ik de verjaardag van ken. Dat is jouw verjaardag, op 3 april.
Ik heb gewacht tot mijn verjaardag, om mijn nieuws hier te melden. Ook voor Patrik was het een verrassing. Even moest hij wel slikken, maar dat komt wel goed.
Hoeveel wedstrijden Withney nog zal lopen, dat weet niemand. Het kan dom zijn, maar dan is het maar als dank voor wat geweest is..
In bijlage even een lijstje met haar palmares. Ik had het niet nodig om overtuigd te zijn, maar het spreekt wel voor zich. Het waren al fijne jaren, en hopelijk komen er nog enkele bij..