03-05-2008

Nations Cup Lummen, de "te" van teleurstelling, teamgeest en tevredenheid.

Het was een hele ervaring om in het Belgisch team in Lummen te mogen zitten.
Een gezonde dosis stress, de wil om het goed te doen, de goede vorm van de paarden, een prima verstandhouding tussen de ruiters en héél veel publiek waarvoor het Belgisch team sterk wou presteren.
In de eerste omloop reden Pieter Devos en Niels al 4 en nul.
Ze hadden beide een sterke proef gereden.
Bij Patrik en Withney ging er een balk af op hindernis 3. Dan is de weg nog lang.. Na het water was er een misverstand tussen Patrik en Withney en ging ze naast de hindernis. Op dat moment zit er niets anders op dan de schade te beperken. Nog (of slechts) 2 strafpunten tijd er bovenop, en dan zijn 10 strafpunten een hard verdict. De teleurstelling was er zeker even, maar we hadden Withney ook goede dingen in het parcours zien doen.
Dan was het hopen dat Peter Postelmans de selectie voor de volgende ronde kon veilig stellen.
En dat deed Peter met glans. 4 strafpunten in zijn omloop, waardoor België met 8 strafpunten doorkon naar de 2e omloop.
(de 3 beste uitslagen van de 4 ruiters worden geteld)

In die 2e omloop bleef het spannend. Pieter Devos kreeg een fout op het water en Tekila tikte nog een balk uit de lepel. 8 strafpunten, maar toch een heel mooie rit van Pieter. Niels Bruynseels was gisteren in bijzonder goede doen met Item. Ook één voet in het water, met de 4 strafpunten tot gevolg.
Patrik had in de 2e omloop de kans om het één en ander recht te zetten. Dat heeft hij zeker gedaan, want het zag er naar uit dat Withney op weg was voor een nulrit.
Er kwam aan het eind van het parcours toch 1 fout.
Peter Postelmans zorgde voor de stunt en voor een prachtige nulrit. Jammer genoeg hadden we 1 balk teveel voor een ex aequo 2e plaats samen met Canada, Frankrijk en Italië. Die 3 landen sprokkelden 12 strafpunten, België 16. Zo kwam België op de 5e plaats. Winst was er voor Noorwegen, en een 6e plaats voor Zweden.

Het was uniek om dit te mogen doen. Het kan altijd beter, maar we mogen toch ergens tevreden zijn. Het geeft moed om verder te gaan.
Zoals Philippe Lejeune het achteraf zei; "Voor een Nations Cup moet je ruiters hebben die voor het team door een vuur willen gaan." En dat was zeker gisteren in Lummen het geval. Ze wilden er alle 4 echt voor gaan, en dat hoort zo. En aan Patrik gaf hij de raad om goed te kijken naar ruiters zoals Michel Robert en Ian Millar.
Ze hebben gisteren weer demonstraties laten zien. Op dit niveau wordt het minste foutje afgestraft.
Hij zei ons dat we ervan moesten uitgaan dat we op een Ferrari zaten, en dat we aan de details nog moeten bijschaven.
Verder zei Lejeune dat paardensport eigenlijk meer te maken heeft met "rijkunst", en wat hij daaronder bedoelt, dat is meteen duidelijk als je Michel Robert en Ian Millar aan het werk ziet.
Iedereen heeft nog de kans om die topruiters aan het werk te zien in Lummen, met als hoogtepunt nu zondag de Grote Prijs van Lummen.

Wij kijken alvast uit naar de prestaties vandaag van Sherlock K in de kleine Grote Prijs en van Adagio in de Derby van Vlaanderen.
Vanavond zou er ook nog een 6-barenproef zijn, en dan kan het zijn dat Sherlock ook aan de start komt.

We hebben gisteren heel veel bekend volk gezien. Bedankt dat jullie er waren!