24-02-2015

Terugblik op provinciaal LRV kampioenschap pony's; Thibeau en Kadans winnen stijlprijs.

 De laatste jaren was het toch bijzonder om samen met de 4 kinderen Marnick, Thibeau, Catherine en Lauranne Spits dezelfde wedstrijden te kunnen doen bij de pony's LRV.   Het ziet er naar uit dat hieraan bijna een einde aan zal komen.  Marnick wordt dit jaar 16, en is de laatste tijd toch wel echt gegroeid.    Ook een operatie aan zijn arm in de maand mei zal er voor zorgen dat hij de nodige tijd nodig zal hebben om te revalideren.   Het zou dan ook kunnen zijn dat hij met zijn beste pony Esmee (Elmshorn) binnen LRV zijn laatste wedstrijd zal rijden op het nationaal kampioenschap in Oud-Heverlee, als we daarvoor in aanmerking kunnen komen..

In de aanloop naar het nationaal kampioenschap  wonnen ze wel de eerste manche,  haalden in de 2e M indoor ook de barrage, maar daar ging het iets te snel en gingen ze in de fout.  We zouden dan ook proberen om op het provinciaal kampioenschap in Brecht een mooi resultaat neer te zetten.  Het zag er ook naar uit dat dit zou moeten kunnen lukken, Esmee is in topvorm.    In de voormiddag werd ze al met haar mooie rit beloond met een 7e plaats in de stijl.   Daar hadden we wel een provinciaal lint met onze hengst Kadans van de Groenheuvel en Thibeau.  Het zag er ook heel netjes uit!  Uiteraard belangrijk dat de manier waarop ze hun proef rijden, met hun verstand is en in stijl.     Maar sportmannen als we zijn, hechten we voor ons zelf toch meer belang aan de namiddagwedstrijden,  de barema A op snelheid.

De wending van hindernis 2 naar de dubbelsprong 3 moest goed verzorgd worden, in een gebroken lijn.    Marnick en Esmee hadden startnummer 15,  Thibeau met Kadans het nummer 16, dus stonden ze samen in de piste..  
Laat dan net Kadans toch hunkeren naar Esmee als ze aan die gebroken lijn bezig is.  Ze kennen mekaar wel van in training, en Esmee die dan net hengstig staat..      Even die aandacht weg, en daar stond ze stil..  Voor de rest was het zo'n ritje uit het boekje, echt jammer.  Hopelijk kost dit niet de selectie voor het nationaal, we zouden er Esmee nog graag aan het werk zien!
Sowieso zullen Marnick en Esmee nog wel toewerken naar het Belgisch Kampioenschap met de pony's, tijdens het Hemelvaartsweekend van 14 tot 17 mei.  De operatie hebben we kunnen laten uitstellen tot maandag 18 mei...     Na de revalidatie is Marnick al zeker dat hij enkele leuke paarden mag rijden.  Het gaat voorlopig al prima met Ulano (Cento Lano x Gotspé) tot op 1.30m niveau, en verder zullen de jonge paarden Carlina (Caretino x Capitol) en Verona De Vauxelles (Va-Vite x Palestro) zeker hun dienst bewijzen.

Maar dan graag terug even naar vorige zondag.  Geen tijd om ontgoocheld te zijn, want ook voor Kadans hoopten we op een goed resultaat. De hengst sprong inderdaad een heel goede basisomloop en plaatste zich voor de barrage.  Er zouden 13 kandidaten mogen terug komen, en dat waren niet de minsten!

Max Sebrechts en Optimus Kodiak toonden meteen hoe het moest, een bijzonder snelle en foutloze barrage.   Patrik gaf met Thibeau de nodige instructies mee.  Hij moest 2 heel korte wendingen nemen.  Dat mislukte even, Kadans had het niet zo bekeken.  Coach en papa Patrik was ook duidelijk;  hij had minder binnenteugel en meer buitenbeen er bij moeten hebben.  Dat wordt dan een werkpunt,   een werk dat ook nooit klaar is, maar de sport ook boeiend houdt.  Daar bleken de meisjes het werk het beste voor elkaar te hebben.
Mirthe Braspenninckx ging als eerste onder de tijd van Max Sebrechts, maar het zou uiteindelijk Charlotte Van Duppen zijn die met de kleine Sunny Boy de nieuwe provinciale kampioene D midden is.

Ook in de reeks C midden en B licht ging de winst naar een amazone.  In C midden was vorig jaar onze neef Jorich Spits provinciaal kampioen met Wolf, nu was het nichtje Michelle Malisart met dezelfde Wolf aan de winst! 
Ze waren een fractie sneller dan Katoo Verschoren met Kiliwatch.

In de  reeks B licht ging het super snel.  Daar ging het kampioenenlint naar Habibi van de Delthoeve (Ten Ankers Biliander) met Mirthe Van Dijck.    

In de Naborcup op zaterdag zorgde dezelfde combinatie bijna voor de winst in de kleine maat.   Toen kreeg Mirthe een fout op de laatste hindernis, waardoor de zege ging naar het team van Cadet.    Een ander team van Ten Ankers Biliander werd toen mooi 2e.  Fijn voor onze dochter Lauranne Spits dat ze deel mocht uitmaken van dit zilveren team, samen met Timo Deckx (Ufano) en Nien Geentjes (Bodyguard).  

Sowieso hebben we op het provinciaal kampioenschap bijzonder mooie sport gezien, en zal er een sterke selectie afgevaardigd worden richting het nationaal kampioenschap op zaterdag 7 maart.   

Nu zondag springen de paarden hun provinciaal kampioenschap in Brecht, op zondag 8 maart volgt dan het nationaal kampioenschap in Oud-Heverlee;  alle uitslagen en selecties komen op www.equester.be.