12-08-2017

Thibeau en Jacobien mee naar finale EK Juniors, zilveren medaille voor Youngriders.

Bij de juniors in de 2e manche van de Nations Cup, liep het niet zoals we met zijn allen hadden gehoopt.  Onze eigen Thibeau Spits moest  met Jacobien als eerste de piste in.   Hij kreeg aan het einde van het parcours een ongelukkige achterbeenfout.    De laatste lijn van het overbouwde water naar de planken, had hij zelf niet goed gereden.  Normaal moest hij dat in 7 galopsprongen kunnen doen, maar Thibeau deed er 8, en kwam zo te dicht tegen de planken, met fout tot gevolg.
Die 2 fouten doen Thibeau helemaal zakken in het klassement, maar hij kan nog ervaring opdoen in de finale op zondag...  Dat die laatste vermijdbare fout zoveel gevolg zou hebben, dat zouden we een dik uur later ook doorhebben...


Er waren uiteraard nog onze andere teamleden, die zich ook voor de 200% hebben ingezet.  Maar ook bij Thibault Philippaerts en Maartje Verberckmoees  was er pech onderweg..    Simon Morssinckhof deed een schitterende zaak met een nulrit, en zo werd België uiteindelijk 5e.  Met één fout minder zou België op het podium gestaan hebben, met 13 punten. Nu hadden we er 17, en kwamen we  zo achter   Itatlië, Engeland, en Duitsland- Frankrijk.  Duitsland en Frankrijk kregen allebei een totaal van 14 punten, en hebben barrage voor brons gereden, dat in het voordeel van Duitsland uitdraaide.

Er mogen wel 3 juniors door naar de finale, waarbij Simon Morssinkhof met een 6e plaats nog uitzicht heeft op een goed klassement.   Voor Thibault Philippaerts en onze Thibeau is deelname morgen uiteraard wel een ervaring.

De ontgoocheling was na de 2e manche zeker daar, want we wisten dat er meer in zat.   Maar lang mochten we niet bij de pakken blijven zitten, want ook de youngriders mochten hun finale rijden in de Nations Cup.  En dat het spannend was!!

Waar de eerste manche de dames Zoë Conter en Laura Mathy wat steekjes lieten vallen, waren ze gisteren de sterkhouders van het team!  Ze begonnen beiden met een fantastische nulronde.   Op dat moment had België nog één nulrit nodig om het goud binnen te halen.   Gilles Thomas en Indiana van de Kapel deden een prima poging, maar moesten onderweg een fout incasseren.  Op dat moment was België al zeker van zilver!  Goud was mogelijk, maar dan moest ofwel Millie Allen (laatste ruiter voor Groot-Brittanië) een fout maken, ofwel moest Boy-Adrian van Gelderen foutloos blijven.

Millie Allen reed een droomronde, en de druk kwam op de schouders van Boy-Adrian en Be Cool.    Deze keer verliep het niet volgens plan, en Boy Adrian kreeg onderweg een stop, en een balk... Jammer, maar toch knap dat ze alle 4 met een nulronde hebben bijgedragen tot het zilver.    Het goud was voor Groot-Brittanië, die in elke leeftijdscategorie medailles hebben.  Italië won eerder op de dag het goud bij de juniors, en nu het brons bij de youngriders.  Alle resulaten kan je nog terugvinden via deze link.