10-08-2017

Thibeau en Jacobien, voorlopig 5e in individueel klassement! Naar finale met landenteam!

 En of er emoties aan te pas komen bij een Europees kampioenschap bij de jeugd. Heel wat ontgoocheling, blijheid, dankbaarheid, verdriet.....  Daar doen we het voor, want het kan ons niet koud laten.

Zelf zijn we met onze Belgische delegatie goed uit de startblokken gekomen.  De Children (12-14 jaar) hebben reeds de druk er af genomen, door zich te verzekeren van een zilveren teammedaille.   Drie van hen houden de score na 3 manches nog blank:  Caro Belle de Hornois (Idyllis), Emilia Housen (Flicka) en Anthony Philippaerts (Goofy).   Ook Maxime Hazebroeck zien we zondag in de finale terug met 5 punten, dankzij goede omlopen van Jartelle.  Ook een zilveren teammedaille voor Lies Malisart, maar haar zien we jammer niet meer terug in de individuele finale op zaterdag.   Alle resultaten en uitslagen vind je terug via deze link. 


D
e organisatie is hier abnormaal prima in orde, de accomodatie eigenlijk nog nooit zoiets gezien. En we zijn al redelijk goed gewoon, met top organisaties in België en Nederland.

Gisterenavond was er even een kleine windhoos.  De Belgische juniors en scholieren waren toen samen met hun ouders de zilveren team medaille aan het vieren.  Het beeld was prachtig maar ook angstaanjgagend, om iedereen een paal van de tenten te zien vasthouden.   Er waren dan ook heel wat tentjes gesneuveld, maar we hebben gered wat kon gered worden.  Een echte teambuilding had er niets aan!

In de piste was er gisteren bij de youngriders heel wat inzet te vinden.  Alleen  Zeta toonde voor Zoë Conter net te weinig inzet aan het einde van de proef.  Na haar 4e plaats in de openingsrubriek mocht Zoë vol vertrouwen haar week verder zetten. Tot in de eerste manche van de Nations Cup.  Er was enkel die fout op het water, maar dan blokkeerde ze aan de uitgang, net aan de voorlaatste hindernis.  Bij de 2e poging was er even een pas achterwaarts.  De bel van de uitlsluiting klonk hard, te hard!  Daarna was het de beurt aan Laura Mathy en Pentha.   Het verliep prima tot aan hindernis 11, de driesprong.   Laura Mathy kreeg een stop op het middelste element, en moest de driesprong opnieuw aanrijden. We vreesden voor het ergste, en voor de uitsluiting van het team.    Maar Laura herpakte zich meesterlijk, en kwam verder zonder kleerscheuren rond.  Met 3 tijdfouten er bij, was de schade beperkt met  7 punten .   De druk kwam zo wel op de ruiters Gilles Thomas en Boy Adrian van Gelderen.  Dat zij ervaring hebben, en koel kunnen blijven, toonden ze meteen met ieder een prachtige nulrit.   Die 7 punten zijn meteen goed voor het totaal klassement, waarmee ze straks omstreeks 18u hun finale zullen aanvangen als leider!!  Laat ons hopen op een 2e medaille daar!


En dan ons doel van onze trip naar Samorin.  Een positieve bijdrage leveren aan het team van de juniors.  Met Jacobien is het telkens weer genieten.  Voorlopig heeft ze ons nooit in de steek gelaten, zo fijn.  De eerste dag mocht Thibeau in de 1e qualificatie dan ook proberen een goede tijd neer te zetten in het jachtparcours.  Uiteindelijk zou zijn prestatie dan goed geweest zijn voor de 8e plaats, wij heel tevreden!  Thibault Philippaerts en Extra stonden 10e na de eerste ronde,   Simon Morsinkhof wist zelfs de leiding te nemen!    Emilie Conter kreeg een miscommunicatie met Espyrante.   Achteraf zou blijken dat ze ook daardoor een lichte blessure zou oplopen, en moest ze forfait geven voor het Belgische team.  Een moedige en moeilijke beslissing, en Maartje Verberckmoes die met Jugano haar verantwoordelijkheid opneemt.  

Thibeau en Jacobien moesten als eerste van het Belgische team aan de start vanochtend. Ze deden het foutloos!!!!    Bij Thibault Philippaerts en Extra was er even een miscommunicatie, met een fout tot gevolg... Extra blijft goed springen, dus dat geeft vertrouwen.  En dan Maartje Verberckmoes en Jugano, ze deden het schitterend met enkel een tijdfout.   Als zelf ruiters als Jack Withaker een tijdfout rijden, dan weet je dat dit hier ook echt wel een hindernis is.    Als laatste starter was onze hoop helemaal gevestigd op Simon Morssinkhof.    Met Peligrosso deed hij een topronde!!!  Hij had ook zijn leidersplaats in het individueel klassement te verdedigen.  De ontgoocheling was er zeker even met die pechfout op het eerste element van de dubbel, aan het einde van het parcours...   Voorlopig vallen we met onze 4e plaats buiten de medailles.  Maar we geven ons nog niet gewonnen!! Binnen een half uuttje gaan we opnieuw opzadelen.  Eerst is er de teamfinale (en 3e individuele qualifier) voor de juniors op de respect Arena.   Daarna snel overschakelen naar de Main Arena voor de finale van de youngriders.  Normaal zouden ze het uitzenden op www.feitv.org.   Meer info over het hippisch complex in Samorin via deze link.    We hopen zo dat we straks opnieuw iets mogen betekenen voor het Belgische team.  Fingers crossed!!!  We willen voorlopig al zoveel mensen bedanken, voor de steun die we op één of andere manier hebben gekregen.  We proberen jullie niet te ontgoochelen.  Maar het ligt op een klein plaatsje...


Gekoppelde paarden
Jacobien Dwerse Hagen

Video's