12-04-2023

GROENTENJUMPING

Welkom op Groentenjumping 2023, welkom op de 20ste Groentenjumping!
 

Terwijl achter gelegenheidsspeaker Carol het parcours werd verbouwd (Paasmaandag 10 april 2023), onder leiding van Eddy Geysemans, en voor de ruiters in de piste werden verwacht voor de verkenning van de Diamond League Grote Prijs 1m45, maakten we graag even van de gelegenheid gebruik om uw aandacht te vragen voor een toch wel bijzonder moment:

 

"Mogen we zeker vragen aan de familie Spits-Ceulemans om alvast wat dichterbij te komen?

 

We hebben namelijk wat te vieren, want vandaag, beste bezoeker, heten we u van harte welkom op Groentenjumping 2023.

Vandaag heten wij u welkom op de 20ste editie van Groentenjumping!

En die 20 jaar willen we niet onopgemerkt laten voorbij gaan.

 

We keren graag samen met u even kort terug in de tijd, naar de allereerste Groentenjumping. En daarvoor keren we terug naar Pasen 2003.

 

Het was hier, waar wij nu, 20 jaar later, ook staan, dat de familie Spits-Ceulemans voor de allereerste keer een wedstrijd organiseerde op haar eigen terreinen.

Het was hier dat zij hun liefde voor de paardensport centraal wilden zetten.

Omringd door familie en vrienden en met de inzet van heel wat helpende handen werd er maar liefst op 3 parcoursen gestreden voor die snelste nul ronde.

Een toch wel niet onbelangrijk detail is dat de sport toen nog doorging op gras; want deze zandpiste, die kwam pas later.

 

Dat is zowat het enige dat sindsdien veranderd is.

Van meet af aan was er een tent, toegankelijk voor iedereen (prof, amateur, paard, pony, jong en oud), met catering én het alom bekende Spits' Steakhouse.

De toon was gezet voor een evenement dat - vandaag de dag - nog steeds bekend staat om zijn sfeer en gezelligheid.

 

Omdat Groentenjumping Groentenjumping niet zou zijn zonder dat tikkeltje extra was er destijds een veteranen proef.

En één deelnemer uit die proef viel toch wel bijzonder hard op ... het was namelijk de Paashaas himself die, in het zadel van Ramiro, deelnam.

Wie er in dat pak zat en of “die” ook de finish haalde... dat laat ik over aan jullie om uit te zoeken ... ik kan alvast zeggen dat “die” hier vandaag ook aanwezig is!

 

 

10 jaar later, in 2013, ging Groentenjumping internationaal.

Toen was het Patrik Spits die, op eigen bodem, won met Whitney voor Albert Zoer en dat ondanks een tijd die veel te kort stond

(althans zo werd on ingefluisterd door misschien wel de grootste en ondertussen ook bekendste supporter van de Spitskes).

 

Op vraag van de ruiters zelf; die ontzettend graag komen rijden in de gemoedelijke en familiale sfeer hier in Katelijne, en omdat de agenda van 2014 rond Pasen al helemaal vol zat, werd vanaf het jaar nadien terug gekozen voor de nationale sport.

 

 

In 2020 zag het er even naar uit dat de traditie van Groentenjumping onderbroken zou worden.

“Efkes kalm blijven” waren de wijze woorden van Kristel; de corona wat uit de boom kijken en vervolgens een Summer Edition lanceren om de sport, waar we zo van genieten, toch dicht bij ons te houden.

Onder een stralende zon en geheel volgens de regels verwelkomden we 400 gasten en zetten we de traditie gewoon verder.

 

 

Of u er, als bezoeker, nu 20 jaar geleden al bij was of u nu vandaag voor de allereerste keer komt; u zal beamen dat u steeds kunt genieten van de paardensport die hier helemaal tot zijn recht komt. Hier, op de terreinen van Spits-Ceulemans komt iedereen aan bod; zowel amateur als prof ruiters komen aan de start.

Zij bezorgen ons publiek de aaaahhhs en ooooohhhs en oe oe oe oehhhhs en zonder deze gemotiveerde deelnemers zouden er geen kippenvelmomenten zijn; zonder hen zou er geen Groentenjumping zijn. Daarom, vanuit de grond van ons hart DANK U

 

Vervolgens een welgemeende dankjewel aan onze vrijwilligers, want zonder de vele helpende handen zou het onmogelijk zijn om 20 edities lang alles telkens in goede banen te leiden.

 

Ook een dikke merci aan onze buren; die gedurende 1, 2, 3 en zelfs 4 weekends steeds begrip tonen voor alles wat Groentenjumping teweeg brengt.

 

Dat de hongerige magen steeds gretig gevuld worden hebben we te danken aan de geweldige catering, want iedereen weet dat er hier altijd wat meer te krijgen is dan enkel hamburgers en frietjes.

 

Ook bij de sponsors kunnen we altijd rekenen op wederzijds vertrouwen en respect en het moet gezegd dat we hen bijzonder dankbaar zijn dat zij steeds mee hun schouders zetten onder dit evenement.

 

Tot slot mogen we niet vergeten dat Groentenjumping alleen maar kan doorgaan wanneer het gemeentebestuur zijn goedkeuring geeft en daarom toch wel een ruiterlijke dankjewel hiervoor.

 

Genoeg gepalaverd; dan is het nu tijd om de spilfiguren erbij te halen.

Mogen we vragen aan Noëlla, Jos, Adrienne, Laurent, Patrik en Kristel om even tot hier te komen?

 

Bloemen, voor de dames, worden overhandigd door Catherine Spits

Voor de man (Laurent) die ons van water en elektriciteit voorziet en al onze technische vragen oplost; een handig cadeau, overhandigd door Lauranne Spits

Als Public Relations, zeg maar ‘man van het volk’, een zak bonnetjes om de relaties te onderhouden; overhandigd door Thibeau Spits

En tot slot voor de immer drijvende kracht, van in de vroege tot de vaak zeer late uurtjes, een uitnodiging voor een relax max momentje, en voor de partner in crime een fles bubbels overhandigd door Marnick Spits"

foto: Houou Tomita
tekst: Carol De Ryck