18-10-2010

Van paljas naar palmares..

Als ruiter is het allemaal niet gemakkelijk. Dikwijls ver van huis, op zoek naar succes. Als dat succes niet komt, heb je letterlijk niets om over naar huis te schrijven, kost de concours je heel wat geld, en lijkt er geen einde te komen aan de weg naar huis.
We zeggen het al jaren; als je een keer succes hebt, moet je dat kunnen koesteren en vieren. Het is allemaal niet evident.
Zo was er een zaterdag een etentje, één van de naweeën op de BWP Auction Antwerp, weer een weddenschap, met een meer dan geslaagd gevolg. Een etentje in de Wellington salons in Scheldewindeken. Niet enkel een perfecte locatie voor eender welk feest, maar ook een fervent en succesvol paardenfokker. Het etentje had te maken met het succes van de verkoop van King of Wellington tijdens de veiling. Wij waren zelf in Kentucky tijdens de BWP Auction Antwerp, en zouden dan ook niet bij het etentje in de Wellington zijn geweest.
Patrick en Andrea Brys zouden er bij geweest zijn, samen met Marc en Edith Coenaerts (mede-eigenaars van Ambassador) en dan natuurlijk vake Jos en moeke Noëlla. Wie anders zou die weddenschap hebben uitgelokt?! Ook brouwer Nico en Marjan De Wilde waren van de partij, leverancier van de feestveiling..

In ieder geval is het bijzonder jammer dat Patrick Brys er niet kon bij zijn, wegens gezondheidsproblemen. Ik was dan uiteindelijk de vervanger voor Patrick Brys, waardoor ik de gesprekken wat kon opvangen. Het was op zijn minst interessant te noemen..

Op zaterdagavond moest Patrik nog rijden met Cadjanine en Cyber. We volgden dan graag de prestaties van op afstand. Toen Cadjanine door haar foutloze omloop de kwalificatie van de Grote Prijs haalde, was er een opluchting.. Cyber kon dan de Grote Prijs lopen, en kreeg dan rust in de zesbaren-proef.
"Wat!!!, niet in de 6-barenproef starten?? Zeg dat het een paljaske is!!. Deze raad mocht ik dan van vaderlief aan manlief geven. Ik had hem daarvoor gezegd dat hij maar moest doen, wat hij dacht dat goed was voor Cyber. Ook Patrick en Andrea waren blij dat Cyber niet in de 6-barenproef moest, omdat hij toch nogal klein is om zoiets te moeten doen. David tegen Goliath..

in ieder geval heeft de discussie zo'n kwartier geduurd. "Daar ga je morgen spijt van hebben, als je één of 2 balken hebt in de Grote Prijs, dat je hem vanavond niet hebt gereden. Het is makkelijker verdiend vandaag.."

In een 6-barenproef kan je inderdaad met een geschikt paard makkelijk enkele euro's verdienen.
Het is niet eenvoudig om een GP foutloos te springen, en je moet inderdaad soms een dosis geluk mee hebben, maar aan motivatie ontbrak het Patrik zeker niet!

Al enkele weken waren we op zoek naar een bevestiging. En vandaag zijn we met deze 2e plaats in de GP echt tevreden.
Ze vroegen bij de persconferentie aan Patrik welke grote overwinningen Cyber tot op het moment had?

Wel, we zijn aan het bouwen aan een palmares, en dit is iets dat alvast te vermelden waard is, als ze dezelfde vraag binnen afzienbare tijd opnieuw vragen..
Het was vreemd in de persconferentie dat Penelope Leprovost toch ook wel zo gedreven bezig is met haar palmares. Zij wist te vertellen dat het al de 2e keer was dat Patrik haar in eigen Frankrijk-land in een GP een plaatsje achteruit wees. Het gebeurde inderdaad al een jaar eerder in Royan met Red Star (eveneens eigendom van Patrick en Andrea Brys - Kusakova); toen wonnen Patrik en Red Star, voor Penelope Leprovost en Topinambour.

Werken aan een palmares, werken aan een paard. Als je graag werkt met een paard, is het genieten als er achteraf succes volgt. Het blijft voor ons nog altijd fijn dat Cayak DH zo'n mooie prestaties blijft behalen.
In de Grote Prijs CSI** Hulsterlo was hij weeral vooraan op een 4e plaats met Annelies Vorselmans.
Dan horen we ook wel iets van "paljaskes dat we zijn, dat we hem zo rap verkocht hebben..".
Maar aan de andere kant, moet je blij zijn voor de kopers dat er achteraf geluk is. Het is een keuze dat je maakt tussen hoop en realiteit. Je moet durven geloven in de kwaliteiten van de paarden (en van de ruiter..).
Ze moeten dikwijls eerst leergeld betalen, en dan komen de successen. Cayak heeft toen ook een periode mee gemaakt, dat hij moest wennen aan de hoogte. Maar eens dat hij er was, geraakte hij zelfs op de wereldruiterspelen en de Olympische Spelen.
We zijn in dit geval met Cyber ook al realistisch genoeg om te weten dat het de volgende keer opnieuw van voren af aan moet gebeuren. Een paard of ruiter wordt afgerekend op zijn laatste concours.

Paarden, het is inderdaad geen exacte wetenschap. Paardensport evenmin.
Gisteren was hij een "paljas", en daar zullen we nog lang zelf mee lachen. Vandaag is hij gewoon gelukkig, fier op Cyber, blij dat hij toch nog ergens heeft kunnen tanken in het stakende Frankrijk, en dat hij en de paarden morgen thuis zijn. Toch voor enkele dagen!
http://www.stal-hulsterlo.be/_html/main.php?taal=nl&&page=internationaal&&deel=reg&id=46