26-03-2019

Afscheid van Jacobien, het ga je goed bij Eurohorse.

De laatste weken zijn bijzonder hectisch geweest.   De wedstrijden van Thibeau en Patrik in Carmona, waar toch de nodige aandacht en organisatie aan moest gaan. 

Maar dat het een abnormaal goede campagne is geworden.   Een succes voor onze stal, zo mag je dat zeker noemen.

Thibeau is ginds 18 jaar geworden, en reed telkens goede ritten met zijn paarden.  Hij is beloond geweest door een hele resem klassementen.  In totaal heeft hij daar voor meer dan 40.000 euro prijzengeld bij elkaar gereden...

Ook Patrik heeft er vooral een sterke prestatie neergezet met onze 8-jarige merrie Classic Touch (Casall x Corrado I).   In de 3-sterren GP werd ze heel knap 2e !!  De 2e ronde kende hindernissen tot 1.60m, en daar maakte ze ook geen probleem uit.

Dat  er goede prestaties werden behaald door onze paarden, dat bleef niet onopgemerkt.   Al een tijdje was er heel wat vraag, naar o.a.  Jacobien.

We hebben ze van als veulen bij ons, en vanaf dat ze als jong paard zich verder ontwikkelde, was het overduidelijk.  Jacobien wou gewoon altijd proberen foutloos te springen.    Onze kameraad Jan Devos werd mede-eigenaar van Jacobien, en reed ze tot haar 6e jaar.  Jumping Antwerpen was zijn laatste wedstrijd, en vanaf dan zou hij de teugels overgeven aan mede-eigenaar Patrik Spits.  Goede afspraken, maken de beste vrienden.  

Op dat moment was Thibeau 14 jaar en in zijn laatste jaar Children.   Hij had al lang toegewerkt met Abine om dat jaar in schoonheid te kunnen afsluiten.  Er waren goede resultaten behaald, en Thibeau mocht zich opmaken voor de CSIO.   Hij zou landenwedstrijd mogen rijden.  Toch wel uniek..

Tijdens de vet check, wat een formaliteit had moeten zijn,  zat hij nog op de schoolbanken.   Dat zouden wij wel even doen.  Patrik was in China, dus de wij = ik.       Rustig gewandeld van de vrachtwagen naar de box,  en daarna klaar gemaakt voor de keuring.   Niets speciaals,  tot ik moest draven.     Ik voelde dat Abine naast mij niet correct liep..      Dat was geen discussie, en we moesten voor Abine zorgen.   Van wedstrijd lopen kon die week geen sprake zijn.    

We kregen wel de leuke opmerking, dat we nog wel tijd hadden tot 's anderendaags 's ochtends 7.30u om terug te komen met een ander paard.    Toen ik Thibeau moest bellen met het slechte nieuws, was ik onderweg terug naar huis met Abine.  Het was allemaal niet zo erg, maar ze moest wel enkele maanden rusten.   Toch wel een teleurstelling bij Thibeau, die dat weekend dan normaal aan de kant moest blijven.    Met een hele stal paarden thuis, ging ik wel proberen een oplossing te zoeken.  In China was het toen nacht, maar toch best een hulplijn ingeroepen.   Schoonbroer Erik De Winter, kwam ook richting de binnenpiste...     Ik dacht meteen aan Jacobien, de 6-jarige merrie..  In de omgang altijd zo braaf en veel inzet.  Ze was ook perfect geschoold, en samen met Jan ging dat ook altijd goed op 1.25m niveau.  Dat moest op papier een mogelijke oplossing zijn.  Thibeau mocht er de eerste keer mee rijden, en was meteen verkocht.  Hij voelde dat ze wel heel bijzonder was.   Nu nog groen licht vragen bij de eigenaars..   


Jan Devos begreep dat het een nood-oplossing was, en gaf ons de kans. Mede-eigenaar vake Jos Ceulemans, die stond al klaar om te gaan supporteren voor zijn kleinzoon, hij vond het een goed plan..    Patrik kon ik bellen rond 6u 's ochtends,  ook hij was akkoord en wenste ons geluk.      Met geluk alleen kwamen we er niet, want we moesten nog een internationaal paspoort hebben. Tot dan toe was ze met haar gewoon Belgisch paspoort kunnen gaan, nu moest er een FEI kaftje rond.   Het geluk was aan onze kant..  Nadine van de KBRSF deed het secretariaat in Lier, en ze had zich voorzien van blanco paspoorten.   Ook dat kwam in orde,  en om 7.30u kon ik inderdaad naar de herkeuring, met Jacobien.   

Ze liep bijzonder goed.    De bondscoach kwam ons vertellen dat we niet in het team konden zitten.  De reserve zou invallen.  Dat konden we alleen maar begrijpen, er was helemaal nog geen sprake van een combinatie.    Na die eerste training, moesten ze nog hun eerste wedstrijd rijden.  Ideaal dat dit zonder de stress kon zijn van te rijden in teamverband.   Nochtans kregen we daarna bericht, dat er te weinig teams waren, waardoor er een 2e team België zou komen.   Daar mocht Jacobien en Thibeau dan wel mee rijden.    Ze reden meteen een sterke prestatie, met een 0 en 4 in de landenprijs.  In de GP Children was deze kersverse combinatie goed voor de 7e plaats.   

En dat weekend, was het begin van alles...   Het was het begin van deelnames aan 2 Europese kampioenschappen.   Meteen ook 2 finales, bij de Children in 2015, en bij de Juniores in Samorin in 2017.  Dat jaar hadden ze ook het Belgisch kampioenenlint bij de juniors gehaald.   

Ook Patrik kende heel wat successen met Jacobien.   Tijdens Jumping Mechelen was er nog de winst in de GP CSI** op 30/12/18.     In een grote stal, weet je dat er af en toe afscheid moet genomen worden.  Maar van paarden zoals Jacobien is dat niet evident.     In Carmona zelf zijn Jos en Axel Verlooy haar komen proberen.    Vorige week hebben we haar samen met Juragold, Loreen en Virocondo veilig naar huis gebracht vanuit Spanje.   2 dagen later is ze verhuisd naar haar nieuwe stal in Grobbendonk.     We wensen Jos, Axel en Nina heel veel succes toe met onze Jacobien!  We zullen er zeker voor blijven supporteren.  

Het is nooit gemakkelijk een paard  te zien vertrekken waar je in de jeugdjaren zoveel aan te danken hebt.   Vooral voor Thibeau viel het afscheid zwaar.   We hopen voor hem mee,  dat de andere paarden samen het vertrek van Jacobien mee kunnen opvangen.   Ondertussen hebben we toch al wel enkele toppers, waarmee hij ook goede resultaten kan halen.    Tijdens de CSIO in Opglabbeek van 4 tot 7 april, zal Thibeau aan de start gaan met Juragold Bormes.  

Zus Lauranne Spits is aangeduid als reserve ruiter voor het Belgisch team van de Children.  Lauranne komt aan de start met Ceres en Dolce Vita.   Catherine mag deelnemen bij de Children als individuele combinatie met Freestyle.  

Zover zijn we nog niet.  Thibeau vertrekt dit weekend een laatste keer terug naar Sevilla, waar de paarden nu verhuisd zijn naar Club Pineda.  Hij start er met Madonna, Bellissimo en Classic Touch.   Catherine, Lauranne en Marnick starten dit weekend bij ons op de wedstrijden van de Gouden Laars.