05-08-2013

Jeroen en Gretel winnen Beker van BelgiŽ!! Over een topseizoen gesproken !

We mogen terug blikken op een meer dan geslaagd weekend.    Het was al prima, toen we het nieuws kregen dat Jeroen en Gretel in Neeroeteren de Beker van België juniors had gewonnen, toen kon het zeker niet meer stuk!

De manier waarop Jeroen en Gretel dit seizoen hebben gepresteerd, is abnormaal.   Winst in de finale bij de 7-jarigen op de CSI*** St-Kat-Waver, winst in de finale 7-jarigen CSI*** Springtour Lummen, winst op het Belgisch Kampioenschap 7-jarige paarden Lummen, winst op het Belgisch Kampioenschap juniors in Pottes.   Nu is er dan ook nog de overwinning van de Beker van België juniors.  Eigenlijk te mooi om waar te zijn!    Toen Leonie Peeters haar barrage had afgelegd in de Warre, werd gedacht dat de winnares van de Beker gekend was.     Leonie en Catho zijn ook in bijzonder goede doen.
Jeroen en Gretel kunnen bijzonder snel, en ze hielden het ook nog foutloos.    Het podium van de Beker van België zijn dezelfde combinaties als diegenen die op het podium van het Belgisch Kampioenschap juniors stonden.
Alleen nu was het brons voor Antoine Deprez met U Baron na het zilver in Pottes.

Jeroen is onze topper, een voorbeeld voor onze andere ruitertjes.    Die hebben het dit weekend ook prima gedaan, waar de prestaties van onze zoon Thibeau Spits toch zeker het vermelden waard zijn.
Op zaterdag trokken we met de pony's naar de nationale wedstrijd in Neeroeteren.     Vorige week moest Thibeau met Sunny nog de duimen leggen voor 3 snelle meiden,  nu was hij ze zelf te snel af !   Hij glunderde met zijn eerste nationale overwinning.   Hij wist net Zara Poels, Karen Scharlaeken en Stephanie Vermeulen voor te blijven. 
In de proef van 1.10m deed hij een goede omloop met Corne's Juliette, ze kregen 1 fout en misten zo de barrage.  Even niet erg, want we moesten heel snel richting Jumping Kapellen voor de mini-steeple chase.  De eerste keer dat tweeling Catherine en Lauranne Spits aan de start zouden verschijnen.     Ze haalden ook heel goed en veilig de finish, dus voor hen is het voor herhaling vatbaar!    De tweede mini-steeple chase wou Lauranne zelfs niet zomaar mee doen.  Samen met Lucifer had ze zelfs even de leiding, maar het was uiteindelijk toch Logan Van Laer (jongere zusje van Louise) die 2x met Tarzan als eerste over de finish kwam. 

In Kapellen had  Patrik het al goed gedaan, met een 3e plaats van Uletta in de 1.40m proef op vrijdag.   Umosa was eerder op de dag ook al geklasseerd in de 1.35m rubriek.  Eén pechfout kreeg Comptesse 's avonds in de FEI rankingsproef, een proef die gewonnen werd door Jérome Guéry met Popstar. 
Patrik bleef op zoek naar een overwinning in Kapellen, en vond die ook.  Hij moest er op wachten tot zondagochtend, dankzij Umosa !    

Uletta deed het zondagnamiddag eveneens uitstekend met een 6e plaats.      De Grote Prijs van Kapellen was voorbehouden voor Comptesse.    Ze heeft een meer dan behoorlijke omloop gedaan, maar mist nog dat tikkeltje ervaring op dit niveau.   Slechts 2 combinaties deden het dubbel foutloos.    Het zal op zondagavond wellicht gevierd geweest zijn in de Seats in St-Katelijne-Waver.  Niet toevallig, want zowel winnaar Niels Bruynseels als Joe Clee op de 2e plaats hebben daar heel wat aanhang.    Een bijzondere prestatie, om de nummer 1 van de wereld voor te blijven.  Christian Ahlman werd met Asca Z 3e in Kapellen.

Op zondag hebben we het niet live kunnen mee maken in Kapellen of Neeroeteren.  We hadden zelf een gewestelijke LRV wedstrijd in Geel ten Aard.  De organisatie was super, de parcoursen waren technisch, maar fair, en zo was er de hele dag mooie sport te beleven.   
Onze zoon Thibeau Spits begon zijn dag al prima.  Als eerste combinatie kwam hij de reeks C licht binnen met Spirit.  Net als vorige keer slaagde hij er in meteen een tijd neer te zetten, goed voor de uiteindelijke overwinning!
Ook de manier waarop hij zijn proef had afgelegd, werd beloond met de overwinning in stijl.  Leuk is dat!

Goed begonnen, is half gewonnen.   In de reeks D licht waren Thibeau en Sunny al 4x goed voor een top 5 plaats.  Nog nooit had hij deze reeks gewonnen.   Tot gisteren dan.   Hij reed een barrage op het scherp van de snee, en zijn eerste overwinning in D licht was een feit!    Met Corne's Juliette zit hij eveneens in deze reeks.   Die barrage was ook heel erg vlot.  Nochtans waren ze 3 seconden trager als Sunny, maar toch nog goed voor een 2e plaats! 

Thibeau is letterlijk een lichtgewicht, en gisteren was hij in de Licht-reeksen de te kloppen man.   Er was nog de reeks B licht, waar deze keer best wat concurrentie was.     Max Sebrechts en Billy hebben al heel wat nationale en provinciale titels op hun naam.  Ook Shelsey Berckvens en Juanto is zo'n combinatie die tal van overwinningen hebben gehaald.
In stijl won Max met Billy, voor Shelsey Berckvens met Juanto.  Onze Thibeau stond mooi 3e met Saartje in stijl.
Deze combinaties wisten zich ook te kwalificeren voor de barrage, en dat het snel moest gaan, dat wisten we op voorhand.

Thibeau moest als eerste binnen en zette een scherpe tijd neer met Saartje.  Shelsey en Juanto deden het terug super, maar deze keer net iets trager dan Thibeau.    Aan de ruime galop van Billy kan Saartje niet aan.   Max reed ook geen meter te ver, en met een perfecte barragerit was voor Max de winst op zak.  Toch een heel mooie 2e plaats en een bijzonder gelukkige Thibeau.  Hij deed gisteren een prima zaak voor selectiepunten.  Maar al te graag willen onze kinderen er bij zijn op het provinciaal en nationaal kampioenschap in Herenthout, volgende maand in september.

De B-reeksen mogen er in de zomer eveneens bij zijn op de kampioenschappen.  Om dan geselecteerd te zijn, mag er niet teveel fout gaan.  Voorlopig maakte onze dochter Lauranne Spits nog geen fouten in B beginnelingen.  Ze heeft dan ook Super Tino onder het zadel...    Ook voor ons nichtje Nathalie De Winter zouden selecties nog mogelijk moeten zijn met Beauty en Gipsy.

De hoogste reeks D midden deed ons denken aan de Groentenjumping.     Alleen was hier de tijd niet de spelbreker, die was goed haalbaar.   Er stond een mooie omloop, maar lange tijd zag het er naar uit dat er geen barrage zou komen.  Nils De Laet en Karamel deden het foutloos.     Er waren heel wat ruiters met 4 strafpunten, waaronder onze zoon Marnick Spits en Venus.  Jammer dat ze dan die fout kregen op de voorlaatste hindernis..      Als laatste starter kwam Dries Goossens binnen met Renette.   Uiteraard mocht Dries rekenen op het thuispubliek,  Dries maakt deel uit van de organiserende rijvereniging.        Soms zorgt dat voor extra druk, maar voor Dries is met druk omgaan geen probleem.  Hij deed het uitstekend, en zo kwam er een barrage aan te pas.

Daar legde Nils opnieuw de druk op Dries met een foutloze barrage.     Dries nam de risico's, en werd beloond met de overwinning.     

Voor ons was het een fijn weekend, maar dat kan niet zonder toffe organisaties.  Dit weekend zijn we op 3 vlakken verwend geweest, met dank aan de organisaties van Kapellen, Neeroeteren en Geel ten Aard. 

Niet enkel onze eigen paarden met eigen ruiters deden het uitstekend.   Wrangler vd Withoeve heeft al een tijdje een nieuwe thuis gevonden bij Nico Vanderplaetsen.  Na een verplichte rustperiode door blessureleed van Nico,  maakte Wrangler in Kapellen zijn wederoptreden.  Dat bleef niet onopgemerkt.  Wrangler heeft een abonnement op de tweede plaats.    Misschien een ondankbare plaats, maar toch bijzonder verdienstelijk.  Ook dit weekend een tweede plaats voor Wrangler op zaterdag, en de tweede plaats op zondag in de Grote Prijs CSI* Kapellen.  

In Hickstead werd er vorige week ook gesprongen.  Onze paarden Va-Vite en Withney hebben ooit ook de Grote Prijs van CSIO**** voorgeschoteld gekregen, en dat is geen makkelijke opdracht.   Op zondag heeft Dame Blanche van Arenberg (ex Stal Ceulemans) het uitstekend gedaan.  Met Penelope Leprovost slaagde ze er in om de snelste tijd met 1 fout in de basisomloop te realiseren.  Goed voor de 4e plaats!   De resultaten van CSIO Hickstead via deze link. 

Geen tweede, maar wel een derde plaats was er voorbehouden voor Jorien Livens in Neeroeteren met ons fokprodukt Electra vd Dwerse Hagen.  Electra is een Heartbreaker-dochter van Veronique (Codex), die in de beker van België youngriders met het brons aan de haal gaat.   Recent werd de halfbroer Vendome DH Z (Va-Vite x Veronique) gekwalificeerd voor deelname aan het Belgisch Kampioenschap 6-jarige paarden, dat precies volgende week van start gaat.

Ook deze week gaan we graag  terug op concours.  Voor Patrik opnieuw eentje om naar uit te kijken, met de CSI*** Beervelde .
Ook voor de pony's is het een leuke uitstap, richting LRV Herselt op zondag 11 augustus.